Prokuplje na dlanu

Да ли сте знали

BEZ MAGARENCETA NE BI BILO NI VINOGRADA!


Објављено: 14.01.2016 u 22:08 | Аутор: Biljana Roganović 0 коменатар(a)
Foto:Dragan Lekić

Ako krenemo po Srbiji,a možda i šire i kažemo da smo iz Prokuplja, komentar koji sledi je da je ovo u stvari Magarevo! Iako nikada u istoriji nije nosio to ime,u ranija vremena u ovoj sredini je svaka kuća imala magare,pa se verovatno neki dovitljivi putopisac opisujući kraj našalio i nazvao ga Magarevo! Za to ipak postoji dobar razlog,jer se bez magarenceta nije mogao zamisliti život.


Naime, Prokuplje ima takav geografski položaj da su, u njegovoj okolini, idealni uslovi za uzgajanje grožđa - vinogradarstvo. Koliko je prokupački kraj bio poznat po vinu najbolje govori činjenica da od više autohtonih sorti koje su se vekovima gajile na Balkanu samo jedna u imenu ima geografski pojam: prokupac.


Pre idustralizacije Jugoslavije, život u Prokuplju bio je jednostavan: varoško stanovništvo bavilo se zanatstvom, trgovinom ili uslužnom delatnošću (mehandžije, fijakerdžije, rabadžije itd). Interesantno za tadašnju prokupačku kaldrmu jeste činjenica da su gotovo svi ovi domaćini i gazde imali po neko parče zemlje u okolini, na Turskoj strani, Sokolici, Gubi... Ova zemlja je idealna za vinograd,a da bi mogli da ih obrađuju, da putanjama i puteljcima u brdo iznesu vodu, da s početkom jeseni doteraju kući grožđe, našli su da je najbolji za te poslove magarac. Sa samarom na leđima i košarama sa strane magarac je mogao da se uspenje na najveću čuku. Zato je u zadnjem delu dvorišta svakog prokupačkog domaćina postojala štala i u njoj naravno, magarac.


Na litijama i ostalim praznicima varoškim, kada se nije radilo, iz hladnih, ukopanih podruma točilo se vino. Ljudi su se družili, zabavljali, pa u toj dokolici smislili razne zabavne sadržaje kao na primer fudbalsku utakmicu „mršavih i debelih“, ali i trke magarića. Kada bi neki stranac došao na prokupački trg tih dana, osetio bi karnevalsku atmosferu, festival magarića.Stanovnici su se ponosili svojim magarcima i hvalili se njima,pa su ih zato i pokazivali!



Iako su danas gotovo izumrli,magarci su postali sinonim grada,koji nas ponekad naljuti,a u suštini treba da budemo ponosni što je ovo kraj bogat nekadašnjim životom i pričama.



Tekst urađen u saradnji sa istoričarem Istorijskog arhiva "Toplice" Draganom Lekićem



Коментари

Нема коментара. Будите Ви први који ће оставити коментар.


Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

ЈКП Hammeum

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана

Пекарској индустрији из Београда потребно 50 радника следећих профила:

-пица мајстори

-пекари

-продавци.

Нудимо: пријаву и уговор, обуку у нашем Тренинг центру, обезбеђен смештај у Београду ,почетну плату од 30.000 до 35.000 дин.

Контакт телефон: 063-680-860

Преради меса из Београда потребно 14 радника следећих профила:

-месари са искуством у производњи роштиљ меса и кобасица (3 извршиоца)

-роштиљ мајстори (4 извршиоца)

-продавачице у малопродајним објектима (5 извршиоца)

-хигијеничарке (2 извршиоца)

Нудимо:пријаву и уговор и обезбеђен смештај у Београду. Почетна плата за месаре и роштиљ мајсторе 45.000 дин, за продавачице 35.000 дин. за хигијеничарке 30.000дин.

Контакт телефон:063-680-860

Прокупље на длану је место за све Прокупчане


И када дође до расправе нека су Вам речи благе, а докази јаки!

Патријарх Павле

Zubarska ordinacija Ivana Lepojević


Radio Koprijan Doljevac

Предузеће за информисање
"Press-Company"д.о.о
Дољевац
Радио Копријан Дољевац
тел. 018/810.030

Место за рекламу



Анкета

Да ли се претерује са славским спремањем?


Контакт

E-mail

info@prokupljenadlanu.rs

Уредник

+381 62 88 24 243
biljana.roganovic@prokupljenadlanu.rs

Менаџер

+381 65 84 22 792
menadzer@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи