Prokuplje na dlanu

Људи

PROKUPLJE MIRIŠE NA PAPRIKU I AJVAR


Објављено: 15.09.2016 u 22:59 | Аутор: Biljana Roganović 2 коменатар(a)
Vredne domaćice se spremaju za zimu! Foto:Prokuplje na dlanu

Prokupačke domaćice užurbano pripremaju ajvar za zimu, pa se iz svake kuće vijori dim, stavlјeni su u funkciju svi stari šporeti i svako kube, u dvorištima, garažama i suterenima. Miris pečene paprike i ajvara, širi se i iz dvorišta Milice Barbatović, koja krenula sa pripremom, a u tom zahtevnom poslu pomaže joj i komšinica Mara Milošević.


- Kupila sam 30 kilograma paprike ajvarke. Stigle su me godine, pa sada na ture spremam ajvar, jer je to sada za mene pomalo naporno iako imam dugogodišnje staž u spremanju - objašnjava Milica.


On se priprema na tradicionalni način: paprika se peče na šporetu na drva, lјušti se, cedi preko noći, a zatim melјe i dobro kuva. U ajvar dodaje samo zejtin i so. Najteži deo je lјuštenje paprika i zato uvek ima pomoć komšinica.


- Komšinice smo već više od pola veka, zajedno smo i u dobru i u zlu. Ovaj posao se nekad oduži do kasno u noć , pa se lakše radi sa više ruku, uz komšijski razgovor i šalu - kaže Mara.


Obe priznaju da su ih i godine pomalo stigle, pa je komšijska pomoć sada već preko potrebna. Poslednjih godina ono što su obično završavale u jednom danu, sada se oduži, što zbog posla, ali i cene paprike, koja se na prokupačkim pijcama kreće od 35 do 50 dinara.


- Kad pogledaš paprika i nije skupa, ali naše penzije ne dostižu baš za celokupnu nabavku, pa od svakog dela penzije kupi se po nešto - objašnjavaju naše sagovornice.


Kako teče jesen, podrumi se pune. Zimnica, koju je Milica pripremila, a tu je od svega pomalo: ima džemova, i raznih salata od povrća i paprike spremlјenih na više načina, stićiće čak do nemačkog grada Frajburga u kome žive njene unuke Sara i Marina.


Marija Jovanović


Tekst je napisan kao deo projekta "Ovo je naše Prokuplje" koji realizujemo u saradnji sa Opštinom Prokuplje.




Коментари

16.09.2016 u 16:57 милан бајчинце рече:

Додђите у бајчинац ја моја мајка и жена 89 тегле ајвар од паприку из моју башту прва над све прве класе од туј количину 30тегле донирам на напредну странку због заслуге на терен и на посланика што се снашо и збринуо породицу пет а за баџу ћу размислим

6 1 Одговори на коментар
16.09.2016 u 14:16 Natasa Mitrovic рече:

Nana Mikitov ajvar je najbolji. Dobar glas o ajvaru se prosirio od Freiburga, Rheinfeldena i Loeracha sve do Hamburga. :-):-)

3 1 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

ЈКП Hammeum

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана

Пекарској индустрији из Београда потребно 50 радника следећих профила:

-пица мајстори

-пекари

-продавци.

Нудимо: пријаву и уговор, обуку у нашем Тренинг центру, обезбеђен смештај у Београду ,почетну плату од 30.000 до 35.000 дин.

Контакт телефон: 063-680-860

Преради меса из Београда потребно 14 радника следећих профила:

-месари са искуством у производњи роштиљ меса и кобасица (3 извршиоца)

-роштиљ мајстори (4 извршиоца)

-продавачице у малопродајним објектима (5 извршиоца)

-хигијеничарке (2 извршиоца)

Нудимо:пријаву и уговор и обезбеђен смештај у Београду. Почетна плата за месаре и роштиљ мајсторе 45.000 дин, за продавачице 35.000 дин. за хигијеничарке 30.000дин.

Контакт телефон:063-680-860

Прокупље на длану је место за све Прокупчане


И када дође до расправе нека су Вам речи благе, а докази јаки!

Патријарх Павле

Zubarska ordinacija Ivana Lepojević


Radio Koprijan Doljevac

Предузеће за информисање
"Press-Company"д.о.о
Дољевац
Радио Копријан Дољевац
тел. 018/810.030

Место за рекламу



Анкета

Да ли се претерује са славским спремањем?


Контакт

E-mail

info@prokupljenadlanu.rs

Уредник

+381 62 88 24 243
biljana.roganovic@prokupljenadlanu.rs

Менаџер

+381 65 84 22 792
menadzer@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи