Prokuplje na dlanu

Људи

УЗ ПАПРИКУ ОБАВЕЗНО ЈЕ И КУБЕ


Објављено: 03.09.2017 u 12:19 | Аутор: Biljana Roganović 1 коменатар(a) УЗ ПАПРИКУ ОБАВЕЗНО ЈЕ И КУБЕ
Кубе хит понуда на пијаци, фото:Прокупље на длану

Како се ближи време припреме зимнице, тако се повећава и интересовање домаћица за куповину кубета, па су ови непревазиђни „мајстори“ за печење паприке, ручно прављени у малим радионицама, саставни део понуде на прокупачким пијацама.


- У овом периоду највећа је потражња за кубетом. Домаћицама је најбрже и најефтинија припрема све врсте зимнице на овим малим и лаким шпоретима – каже мајстор Стојан Пауновић из Прокупља, чије веште руке направе и до пет шпоретића ове врсте дневно.


Кубе има своје предности, брзо се загрева, лако преноси и заузима мало места. На њему се припрема све од зимнице, па се у многим двориштима могу видети већ од почетка лета.


Пауновић сматра, да се ипак употреба кубета најчешће везује за печење паприке и да није реткост да истог дана уз џакове са паприкама домаћице купе и кубе.


- Многи ових дана траже и да се замени пропала плотна на кубету, која најчешће страда, јер се ту ствара највећа топлота – каже мајстор који је овим послом почео да се бави када му је пропало предузеће у којем је радио „Партуизански пут“.


Саветује да се плотна, након употребе добро иструже и намеже машћу или уљем, али и да се пази да се не кваси када се на њој припрема зимница.


Цена кубета је до 2.500 динара, али као и свака роба на пијаци уз ценкање, може да се купи и јефтиније.


Мајстор Стојан нуди и казане, који се најбоље продају у време свињокоља. Ипак, за оне који џем или ајвар праве у већим количинама, казан је добар избор, па се и он купуј ових данаНаш саговорник прави и таландаре за припрему рибе.


Иако је и сада потражња огромна, прави емд од свог рада мајстор Столе набраће 11. септембра када је традиционални јесењи вашар у Прокупљу, за који се увелико спрема!





СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ



Дугогодишњи продавац на Зеленој пијаци Миломир Вукојевић, познатији као Миле Чарапан за сезону припреме зимнице поред редовних производа, спремио је и кубе за продају.


- Имам и чунке, варјаче и мешаљке без којих се не могу замислити ови дани. Те ситне алатке су саставни део спремања зимнице,па су актуелне – каже Миле Чарапан и поручује домаћицама да даје и попуст ономе ко за припрему зимнице купи цео комплет код њега.






С.Р.



Текст је написан као део пројекта "Прокупачке приче" који реализујемо са Општином Прокупље.



Коментари

03.09.2017 u 13:44 Milan bajcince рече:

Pozravlam ve sviuvlasnici na ovoj cudo od teniku kube i pozravjam sviu koiv spremav ajvarpinjur i ostalev rabote

1 1 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана

Прокупље на длану је место за све Прокупчане


Prodajni šop u Prokuplju ,

ul. Ratka Pavlovića 25,

062 254 073 i 027 210 033




Анкета

Да ли се претерује са славским спремањем?


Контакт

E-mail

info@prokupljenadlanu.rs

Уредник

+381 (0)60 07 11 209
biljana.roganovic@prokupljenadlanu.rs

Менаџер

+381 (0)65 84 22 792
menadzer@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи