Prokuplje na dlanu

Читаоци

НИКО НЕ ПОШТУЈЕ ПЛАН РЕГУЛАЦИЈЕ САОБРАЋАЈА

  • Cutura
  • Hameum
  • Bellavita
  • Toplica gradnja
  • Vip


Објављено: 15.11.2019 u 12:33 | Аутор: 26 коментар(a) НИКО НЕ ПОШТУЈЕ ПЛАН РЕГУЛАЦИЈЕ САОБРАЋАЈА
Саобраћајна гужва у граду, фото:Прокупље на длану

Поводом текст који смо објавили о паркирању у самом граду, стигао нам је коментар грађана, који ћемо пренети у целости. Реч је о стручном аспекту сагледавања ситуације.


-Чекао сам тренутак када ће на вашем порталу да се појави овакав чланак. Тема је веома озбиљна и желео бих да Вас ближе упутим у проблем.

Осврћем се на нове зграде које се граде а не обезбедују се паркинг места за те нове станаре јер имате на пример инвеститора који купи два суседна плаца са две приземне куће која су имала у дворишту обезбеђена два паркинг места и то се све руши и гради се зграда од 4 до 5 спратова која има 30 станова и за те нове станаре се не обезбеђује ни једно паркинг место. Већ имате по граду доста таквих зграда.

Према члану 33. Правилника о општим правилима за парцелацију, регулацију и изградњу за један стан треба обезбедити једно паркинг место. Други документ у коме је ово дато као обавезујуће је у рангу закона који се мора постовати је ПЛАН ГЕНЕРАЛНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ПРОКУПЉА из кога се морају узимати подаци када се дају услови пројектантима за пројектовање зграда. Ови подаци се налазе у поглављу ПРАВИЛА ГРАЂЕЊА где су за сваку зону дати услови који се морају поштовати.

Зашто се то у Прокупљу не примењује и поред веома великог проблема са паркирањем не знам јер се тиме директно утиче на саобраћајну слику и гужву у граду и уместо да решавају проблеме паркирања и уместо два возила која су некада била паркирана у двориштима сада имате 30 возила на улицама и тротоарима где се заузимају површине које нису намењене за паркирање и зато имате кретање пешака по коловозу по целом граду уместо на тротоарима. Проблем је што је ово крајње небезбедно нарочито у зонама школа где деца обилазећи тако паркирана возила на тротоарима морају да ступају на коловоз а где им није место јер би они требало да пређу коловоз само на пешачком прелазу.

Са друге стране надлежне службе ниста не предузимају да повећају капацитете паркиралишта као што су монтажне гараже, гараже и друга паркиралишта- казао је читалац, који је уско специјализован у области саобраћаја.


Наш саговорник, који одлично познаје материју, каже да на пример прилазнице школама уопште нису обезбеђене. Првенствено мисли на улице око Ћићкове и таткове школе.


-Лепо је што су код Пољопривредне школе направили светлећи пешачки прелаз, али улице испод нису прописно обележене знацима којима с енајављује школа. Друго, много важније је да у најпрометнијем делу града, односно самом центру имате две основне и две средње школе, а не постоје знаци да је у близини школа- додаје наш саговорник.


Он је нагласио да направљени план регулације има доста мана, а да је најгоре од свега то што и они прописи који су наведени се не поштују, а прекршиоци не санкционишу.


-Видите, ја нисам ни за јенду политичку странку и то ме не интересује. Овде говоримо о безбедности рпе свега најмлађих и уопште нормалном функционисању саобраћаја у самом граду. Свако ко ради греши, а сматрам да добронамерна критика у ствари помаже да се проблем реши и требало би да натера надлежне да мало рамисле и реше хаотичну ситуацију која постоји у нашем граду са паркирањем и саобраћајем- нагласио је он.


Наш саговорник додаје да јавна површина никако не може да се уступи појединим грађанима и да сви имају подједнака права на њу.
Коментари

15.11.2019 u 21:33 Kole рече:

A gde je ta obilaznica cekamo je 30 godina.

22 0 Одговори на коментар
15.11.2019 u 20:34 borovnjak рече:

A sto niko ne sme da pomene prokupackog Mila Djukanovica Cuturu. Zauzeo pola Kosovske, glavnu ulicu koristi kao njegovo stovariste, njegove sluge psuju narod zato sto se mirno seta po korzou, gospodi zuzimaju mesto za istovar. Na carini isto zauzima pola kosovske svaki dan pri istovaru, kod pekare Cutura isto. 10% prolema sa saobracajem u gradu potice od njega licno. Ali to ime niko ne sme da spomene, cak ni u komentarima, izgleda da je vec uspeo da od Prokuplja napravi svoj Montenegro po uzoru na Mila.

97 6
16.11.2019 u 00:29 Dd рече:

Kamo srece da inamo vise Cutura u gradu, jedini on radi nesto pozitivno u ovom gradu.

5 79
16.11.2019 u 13:40 Djurdjija transport рече:

Ja sam cuturin naslednik i lakitov potrcko

9 0
Одговори на коментар
15.11.2019 u 17:57 Milan рече:

Pa saobracajni inspektor je fotograf po zanimanju sta reci vise

24 1 Одговори на коментар
15.11.2019 u 17:20 M M рече:

NEPOSTUJU ONI KOJI SU I PLACENI DA REGULISU PROBLEME PROKUPLJA,SAOBRACAJ,HIGIJENA GRADA ITD....

21 0 Одговори на коментар
15.11.2019 u 17:09 Miodrag рече:

Pre svega ukloniti razne reklame , pultove, gajbice i stolice ispred lokala, jer vlasnici lokala iz nekog razloga smatraju i da je prostor ispred lokala samo njihov, pocev od jadran kafane pa prema centru, prekoputa poslasticare i dalje

49 1 Одговори на коментар
15.11.2019 u 17:04 Mmm рече:

Kako moze da se naplaćuje i pravi parking na magistralnom putu? Na carini napravljen parking i naplaćuje se a to je magistrala, ko je to dozvolio???

39 1 Одговори на коментар
15.11.2019 u 16:13 Milos рече:

Lokalna vlast apsolutno ne preduzima nista da se negde u gradu napravi neki javni parking, montazna garaza, sta vec. Koliko znam postoji plan rekonstrukcije Trga tako da ce i to mesto prestati da bude parkiraliste- sa cime se slazem, ali nema nikakvih pomaka da se negde napravi javna garaza. Neverovatno je da lokalnu vlast ta tema uopste ne interesuje, a grad od 30.000 stanovnika sve skupa nema ni par stotina parking mesta. Da ne pricam u kakvom stanju je parkiraliste u centru ispred Rica, poispadale kocke na sve strane. Poslacu redakciji slike, ako zele neka objave tu bruku.

22 2
15.11.2019 u 20:39 Deda Rade рече:

Kao prvo garaža ne može da pomogne jer naši vozači vole da uđu u prodavnicu kolima. A kao drugo, mislim da je Prokuplje jedini grad na svetu koji umesto trga ima parking tako da ljudima koji prvi put dolaze u naš grad verovatno više liči na neki buvljak nego na centar grada.

36 0
21.11.2019 u 17:39 Milos рече:

Boze kakva glupost "garaza ne moze da pomogne". I lik dobije 34 lajka za to. Pa cekaj sta moze da pomogne ako ne garaza ili parkiraliste? Da necemo mozda u vazduh da parkiramo automobile?

1 1
Одговори на коментар
15.11.2019 u 14:57 Bibi рече:

Hvala Bogu, konacno neko ko nesto zna i ko je lepo objasnio, nek mu saobracajni inspektori odmah ustupe radno mesto. Jena osoba s znanjem, zamenice njih trojicu koji ne znaju,a, pritom ne rade nista, osim privatno,a, na platnom su spisku!!!!

32 3 Одговори на коментар
15.11.2019 u 14:57 RE: Sagovornik рече:

Tekst je pisao stručnjak za ovu materiju,očigledno.U potpunosti se slažem sa njim osim u delu uzroka koji je učinio posledice.Da li pričamo o pet zgrada koje su izgrađene u Prokuplju u poslednjih 30 godina i da zato svi imamo problem koji imamo?Zasto sagovornik u ovom tekstu nije upitao nadležne opštinske službe zbog čega nisu primenjivali ovaj član kada su se gradili soliteri u centru,na carini ,iznad parka i slični građevinski poduhvati u samom gradu.

11 1 Одговори на коментар
15.11.2019 u 14:51 Reaguj policijo рече:

I ja sam vozac ali mnogo mrzim bahatost u saobracaju a policija gleda i nista ne preduzima.svi se znamo i aj necu kaznim

30 0 Одговори на коментар
15.11.2019 u 13:45 Dd рече:

Vozila su daleko najveci problem u gradu,pesaci su prinudjeni da idu po sredini ulice jer su trotoare zauzela vozila. I to niko ne sankcioniše. A svakim danom je sve vise auta u gradu.

19 0 Одговори на коментар
15.11.2019 u 13:29 Goran рече:

Pod hitno napraviti jos dva velika parkinga te jednu stranu glavne ulice obezbediti za parking,a drugi za pesake I biciklisticku stazu I najstroze kaznjavati za nepropisno parkiranje,ne mora se sa automobilom uci u prodavnicu ili kafic

10 0 Одговори на коментар
15.11.2019 u 13:22 Zoro рече:

Bravo! Sažeto je obuhvaćen jedan od ozbiljnijih problema grada. Ima stručnjaka koji to rešavaju, ali kada? Moj laički predlog je da se deo površina poput: mini golf terena iza doma kulture, iza zatvora i opštine, iza solitera u centru, solitera na carini, iza tržnog centra kod tehničke, na području sokićevog bulevara isl., izgrade parkirališta na više nivoa, što grad relativno lako i brzo može da organizuje.

12 1
15.11.2019 u 20:43 borovnjak рече:

Slazem se sa tobom u potpunosti, mini golf teren treba pretvoriti u parking. Nicemu ne sluzi, samo se na njemu nocu skupljaju narkomancine, a danju se suncaju zmijurine. Na njemu bi ladno stalo 20-tak vozila. Iza zatvora isto moze, kod tehnicke je vec problematicno, tu se nalaze tereni za decu. Mnogo je bolje resenje iskoristiti prostor male pijaca koja ce biti izmestena. Zatim moze u Sokicevom uz potok, i preko puta autobuske pored keja. Ispod trga treba napraviti podzemnu garazu. Znam da deluje kao naucna fanastika, ali s obzirom da Tutin i Svilajnac imaju podzemne garaze ispod trgova, mozemo i mi.

7 0
Одговори на коментар
15.11.2019 u 13:09 Milan рече:

Tacno tako po zakonu svaki stan mora imati jedno parking mesto bilo to podzemna garaza ili ispred zgrade. Ali to je problem nadležnih institucija jer su sve korumpirane I kada investitor zavrsi zgradu on napravi navosno kao podzemne garaze nadzorni organ i gradjevinska inspekcija to odobri bez provere, on kasnije kroz postupak ozakonjenja ili prenamene garazni prostor pretvori u stanove u suterenu da bi dobio vise stanova za prodaju a parking mesta nema. Tu treba traziti krivca u institucijama koje ne rade svoj posao i ne sankcionisu. Vec prime mito i odobre takve stvari. Posto se bavim poslom usko vezanim sa graditeljstvom znam mali milion primera. Kad bi se postovali zakoni nasa drzava bi bila raj za zivot. Ovako gorimo u paklu svakoga dana.

21 0
15.11.2019 u 15:04 Pantelija рече:

Lepo receno u projektu parking mesta kad se zavrri zgrada promena plana i lokal, neko uzo pare niko nezna ko kao i uvek katastrofa, primer dve stambene u centru preko puta supa.

17 0
Одговори на коментар
15.11.2019 u 12:40 vlada рече:

Ukloniti neregistrovana vozila sa javnih povrsina.

28 1
15.11.2019 u 13:17 Radmila рече:

Iseliti se iz grada ako nam je parking mesto najveci problem... Da li se zaboravilo na komunikaciju sa komsijama... Dogovor... Ljudi dok se preganjate sa glupostima bolje pomozite jedno drugima... Pa zar ne zivite pod istim krovom? Postujmo bar staru Dogovor kucu gradi... Od kuce sve pocinje...

3 37
15.11.2019 u 13:25 Pk рече:

Apsolutno se slažem, ima puno takvih

5 1
15.11.2019 u 15:41 anketar рече:

Poštovana Radmila, ni ja ni komšije ne možemo da parkiramo ispred svoje zgrade jer parkiraju oni koji uopšte ne žive u komšiluku.

12 2
17.11.2019 u 23:27 Stela рече:

Najjači su mi ovi likovi koji nemaju garažu ali imaju "svoje mesto" na javnoj površini , i ne dao Bog da neko nekom dodje u goste ili poslom i tu da se parkira . Kao da se neko njemu u inat parkira tu , a i nije to njegova svojina čoveče Božji

1 0
17.11.2019 u 23:32 Stela рече:

Svuda po Evropi postoje stari gradovi gde nisu bila predviđena kola i parkinzi, ali su ljudi napravili saobraćajno rešenje i poštuju se pravila i zakon . I ti gradovi su turistička mesta a ne deponija i haos . Za sve to ne treba puno novca , već da se probude oni koji primaju platu (od našeg novca) za taj posao !!!!!! Rič i čutura vrše utovar robe po ceo dan po trotoarima i ulicama... najgori je Rič preko puta Gimnazije , zauzme i deo pešačkog , strašno

1 0
Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

urednistvo@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи