Prokuplje na dlanu

Читаоци

СРЕЋА У НЕСРЕЋИОбјављено: 04.08.2017 u 00:11 | Аутор: Biljana Roganović 2 коментар(a) СРЕЋА У НЕСРЕЋИ
"Хистион" за најбоље! Фото: Поркупље на длану

Фестивал "Бескрај 10 квадрата" пратило је 3. 000 грађана Прокупља, а своје импресије о овогодишњем трећем по реду Фестивалу са нама је поделио Даниел Јовановић. Текст преносимо у целости.ФЕСТИВАЛ ,,БЕСКРАЈ 10 КВАДРАТА``

  1. – СРЕЋА (У НЕСРЕЋИ)Не може се баш рећи да живимо у срећним временима, насупрот, по свим параметрима веома су несрећна и зла. Али, док се ми давимо у блату и састављамо крај са крајем, у сваком смислу, постоје чаробњаци и чудаци који нам такво стање барем мало ублаже и улепшају као отац маленог дечака у филму ,,Живот је леп''...,да би некако смогли снаге да наставимо даље. Е, од те врсте су прегаоци прокупачког тетара ,,Хистрион'' који нам сваке године уприличавају најбоље и најзначајније аматерске представе са Балкана. Ове године, трећи пут заредом, донели су у наш град праву раскош и лепоту аматеризма у позитивном смислу, оних који играју, певају и глуме из љубави, дружења, слављења живота а не у комерцијане сврхе. Таквих људи је све мање и тиме је подвиг и успех дружине из Хистриона још већи. А да су на добром путу доказ су препуни стадиони, трибине, сале, ливаде...


А на почетку беше...Бог. Овога пута тако се зове представа којом су прокупачки гимназијалци отворили Фестивал.Све је лако кад си млад па и да у сат времена проведеш публику кроз разне епохе и театралне ситуације у којима се, на духовит начин, постављају главна питања људске слободе и егзистенције. Већ овенчани првом наградом публике на смотри у Крагујевцу, сада су потврдили репутацију и показали да Прокупље има светлу будућност када су глумци и музичари у питању. Више о овој представи можете прочитати на http://prokupljenadlanu.rs/citaoci/a-sada-nesto-sasvim-drugacije:-predstava-bog-2446.htm.


Другог дана у исто време на истом месту одгледали смо још једну смехотресну бравуру алексиначког Театра91. Из свог богатог репертоара (препоручујемо да посетите њихов сајт :http://gradskopozoriste.com/repertoar.html ) извели су нам ,,Вечеру будала''.То је добро скројена булеварска комедија забуне у којој постоје сви елементи савршене вечерње разбибриге: интелигентни комични заплет, надахнути глумци спремни да ток радње врте до изнемоглости а да она не буде досадна, и на крају, главни јунак добија поуку за свo зло које је урадио за живота. Урнебесна садржина, изазива гомилу смешних заплета који се разрешавају потпуним падом главног лика и моралистичко-ироничним крајем. Иако је реч о комедији, представа носи озбиљну поруку и поставља питање: Ко је данас будала, а ко паметан? Иако су сви глумци били на висини задатка жири је похвалио Срђана Стојадиновића који тако спретно и спонтано одиграо лик наивног и смотаног Пињона као некада врхунски комичари Чкаља или Манда.


А онда нас је следећа такмичарска представа посебно фасцинирала и одушевила. Гимназијалци из Лебана оставили су нас без даха несвакидашњом, храбром и увек актуелном адаптацијом Орвеловог ,,Животињског царства''. Како време пролази, изгледа да овај роман бива све актуелнији и реалнији. Свет око нас полако се претвара у морални свињац у којем су Орвелове свиње привилегована политичка каста која се дочепала моћи и власти коју спретно одржава механизмима манипулације, страховладе и корупције. И у тумачење оваквог дела гимназијалци су ушли темељно, озбиљно и амбициозно. У Прокупљу су и показали зашто су славодобитно награђени Првим наградама жирија у Крагујевцу и Лебану. То је уиграна, сложна, талентована екипа која спретно осваја цео простор, не само сцену, меша се с публиком, провоцира и подстиче, интригира и заокупља потпуну пажњу. Агресивност и мрачне слике сцене и костимографије (да се разумемо, у Србији и пинк је мрачна боја, ваљда знамо зашто) додатно појачавају немир и страх који, у ствари, и јесу главно оружје властодржаца. Ови млади људи су убедљиво показали начине и технике којима се људи затупљују, заглупљују, претварају у обичну масу послушника и поданика. У представи се сасвим јасно оцртао процес којим се једна племенита идеја изврће и претвара у своју супротност. Оно што је зашкрипало у овом перформансу свакако је насилно и вештачко калемљење монолога Симеона Мага из ,,Енциклопедије мртвих'' Данила Киша на већ окончану и дефинисану експресију и емоцију комада.У естетском смислу је пренатрпавање а у идејном кварење основне замисли аутора које мрачне силе и којим полугама управљају и владају светом. Усмерити се на Цркву Петра и Павла у руху архијеретика и првог расколника Симеона Врача, а опет гроз говор деце, у најмању руку није фер ни према њима, ни према публици а ни према Орвелу и Кишу.Нико не спори уметничку слободу али ваљда ни слободу мишљења, да превише интервенција квари и релативизује основну поруку и идеју дела. Што је још већи парадокс, ,,Фарма'' је и написана као оштра критика атеистичког режима Ј.В.Стаљина.


У нашу данашњицу и актуелну стварност вратила нас је македонска верзија комада ,,Европејци'' Нишлије Мирољуба Недовића, у извођењу ГАТ Сцене 71 – Дома Културе „Крсте Мисирков“из варошице на северу суседне нам Македоније- Светог Николе.Ова представа иначе је, као првонаграђена, представљала Македонију на Смотри драмских аматера бивше Југославије у Требињу. Испоставило се да је македонски језик изузетно захвалан и прикладан да изрази специфичан балкански хумор који је често вулгаран али и неодољиво луцидан и врцав.Тај јужњачки дијалект и акценат најбоље осликава колорит нашег шаљивџијског менталитета. Иако смо неоправдано стрепели, публика је веома добронамерно прихватила па чак ни најмлађи гледаоци нису скидали осмех с лица. Томе нарочито доприноси наиван, непосредан и једноставан начин тумачења два типично тврдоглава,бандоглава, балканска кума која се око најмање ситнице поџапају али су зато уједињени против опасности коју, по њихов бекријски и мераклијски живот, представља ЕУ. Игор, Стефан, Маја и Лазар су показали и доказали да не постоје границе али да постоје паметни, аутентични млади људи који умеју само да граде мостове и пријатељства а никако да их руше.


Као у најбољим трагикомичним комадима тако и наш Фестивал, једног дана доноси нам смех а другог сузе. Шестог дана, гледали смо једно друго лице стварности пред којим не треба затварати очи и окретати главу.У гимназијско двориште, право са Косова и Метохије, дошли су нам дивни дечаци и девојчице са представом ,,Кући'' у извођењу Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ из Грачанице. Иако је текст Људмиле Разумовске веома тежак и комплексан, да ли због тога што су истих година као јунаци или због тога што сличне приче гледају свакодневно у окружењу, тек, уверили су нас колика је несрећа живети без дома и мајчинског загрљаја. Протагонисти ове приче су напуштена и остављена деца опкољена бедом, сиромаштвом и криманалцима. Они упадају из неприлике у неприлику, из опасности у опасност до трагичног завршетка. Једину утеху, ако је то уопште могуће, проналазе у вери, кроз лик младог искушеника Венијамина. Анђели добра и зла који се појављују снажна су симболика избора које људи праве у свом животу. Није било гледаоца коме кнедла није стајала у грлу и који би острао равнодушан на ово неуобичајено сведочанство о таквим судбинама а за нас су ова дечица Грачанице јунаци и победници Фестивала без обзира на одлуку жирија и уметничке укусе, узимајући у обзир услове у којима живе и стварају.


Још један нови простор који је ,,Бескрај 10 квадрата'' добио овим фестивалом, игралиште Дома ученика, угостило је наше комшије , блачки Театар 13 са представом ,,Пробуди се Като''. У питању је брзометна, урнебесна комедија ситуације, препуна занимљивих ликова и обрта. Сваки глумац је до појединости и ситних детаља изградио своју улогу. Као и код Лебана или Грачанице, Светог Николе и Блаца, задивљује чињеница колико талентованих и харизматичних људи има у тако малим срединама који би остали невидљиви и непрепознатљиви да није уметничког ангажмана. И као да ,могли би рећи, глумци и позориште преживљавају тешка времена и опстају за разлику од других видова уметности. Сликарство, музика или књижевност су у овим срединама или сведени на шунд и кич или их уопште нема. Више о представи можете прочитати на адреси:,,http://www.blaceinfopress.rs/toplicki-okrug/teatar-13-iz-krusevca-krenuo-u-osvajanje-srbije/.


А оно најбоље и најквалитетније што Србија има дочекало нас на завршници Фестивала. Те ноћи, последњег дана јула, све се поклопило: идеално време, инспиративни простор Археолошког налазишта у Плочнику, маестрални глумци, генијално дело и расположена публика. Свако ко је Милановчане гледао у Музеју претпрошле или у Ђићковој школи прошле године, како тумаче Чехова и Молијера, могао је да се нада и очекује још једно фантастично остварење.И оно није изостало. Од сценографије и костима до глумачких бисера, све је доведено до савршенства. Гледалац једног тренутка почиње да меша јаву и сан. Драшко Обреновић, у улози доктора Коса, и његова драмска сестра Дивна-Марија Крсмановић, снажно су обојили своје улоге нотама топлине, сете и поетичности, дочаравајући нам један свет часних, богобојажљивих, господских људи који полако нестаје. Душан Ковачевић је комадом ,,Др Шустер'' изградио велелепну метафору сукоба две културе, два света: модерног, надолазећег, света криминалаца и мафијаша који не знају ни Оченаш и одлазећег, пораженог, културно и интелектуално супериорнијег.А Милановчани су нам приредили још једну представу за незаборав и памћење.


Ваљало би напоменути да смо, ван такмичарске смотре, осим ,,Бога'', видели и Хистрионов ,,Кабаре 3К'', слушали гимназијски оркестар ,,Без Лене'' на тениском игралишту и уживали у феноменалној демонстрацији глумачке вештине у представи Нишког позоришта ,,Срећна Нова'' у ресторану Долап. Свима њима једина награда били су осмеси и сузе, погледи пуни дивљења и бескрајни аплаузи.


Шта још рећи осим да је вредело живети у Прокупљу протеклих десетак дана. Имали смо где да одемо и где да се, пуни утисака, вратимо. Мало ли је на ову врућину?

Даниел Јовановић

Коментари

08.08.2017 u 09:21 Cedomir рече:

Ovaj fantastican i istinit tekst treba objaviti i u drugim medijima.

0 0 Одговори на коментар
04.08.2017 u 05:56 027 рече:

Dramski festival na otvorenom ,gde se svako veče menja lokacija izvođenja predstave ,je nešto naĵkulturnije ,najbolje i najjedinstvenije što se dešava u ovom gradu.Srbija ima dosta manifestacija koje promovišu hranu i neke druge vrednosti,a ovaj festival je jedinstven i zato on treba da postane jedan od simbola ovog grada,da postane tradicija koju ce pomagati sve strukture iz grada bez mešanja u uređivačku politiku.E samo tako bi dobili još bolji festival.

7 1 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана

Прокупље на длану је место за све Прокупчане


Анкета

Да ли се претерује са славским спремањем?


Контакт

Уредник

+381 (0)60 07 11 209
[email protected]

Пошаљи