Prokuplje na dlanu

Друштво

БИЛИ СМО У КЛУБУ 40Објављено: 17.10.2019 u 15:18 | Аутор: Ranka Milošević 20 коментар(a) БИЛИ СМО У КЛУБУ 40
Званична фејсбук страница клуб 40

Где ћемо у град? Па у Клуб 40 код Дулета!

Овако је некада почињала комуникација петком и суботом предвече. Знало се све, тачно се знало. Нема грешке. У Клуб 40! А шта је то значило тада и колико је било све битно и важно да се иде у град за викенд и да се нађу другари и да се слуша квалитетна музика, причали смо директно са Дулетом код њега у Клубу 40. Следеће редове прича за шанком, уз пиво...

...Дуле точи прво пиво, слушамо Елвиса и стихове...we’re caught in a trap, I can’t walk out…

Надимак Барбут је надимак по деди, а иначе је барбут коцкарска игра са коцкицама и то таква где не постоји превара. Ту си или газда или сиротиња, а све се окреће у делићу секунде. За ноћ можеш да будеш и газда и сиротиња.

Почели смо давне 2002. године, пре 17 година. Седели смо кући, мој ћале, буразер Бојан и ја и дошли на идеју да кренемо са местом где ћемо да скупимо екипу. Градску екипу. Имали смо локал, купили смо фарбу, угаону гарнитуру и озвучење које смо платили ко свети Петар кајгану и почели да радимо. Нисмо знали шта нас чека али се нисмо покајали. Следећих година посао је цветао. Клуб 40 је постао сцојеврсно обележје. Нема човека или друштва које није дошло да се добро проведе, слуша добар рокенрол и добро се освежи. Све то, наравно, није било лако, јер се и екипа која ради изузетно добро освежавала. А и морали смо јер, ако човек у локалу не попије ништа, не може да издржи терет посла...

...точи друго пиво, иде са озвучења Пинк Флојд и …So, So you can think, you can tell, heaven from hell…

У Клубу се увек пило и у Клубу се доста попило. Наравно не сви. Поента јесте да вам је пријатно, а ако вам је пријатно и музика добра, нема разлога да се не искорачи један ниво више. Пазите, није алкохол за свакога. Постоје људи који би требало да га заобилазе. Свих ових година сам научио да проценим човека. Већ на вратима могу да видим екипу или човека који је спреман да закорачи корак даље а и онога ком не треба често доносити туру. Просто је тако. Тај однос, из мог искуства иде, 70% људи не треба да пије, а 30% су људи који све то подносе без превеликих проблема. То је велика наука и потребно је велико искуство а и јак тренинг. Људи тренирају на различитим странама, Клуб је био место где није било фолирања, само борба уз добру музику.

...треће пивo… улази на врата Дулетова фамилија и мој добар другар, једна од легенди места...иде Џими Хендрикс и...Hey Joe, where you going with that gun in yo hand…

...Клуб као и свако друго место оваквог типа је имало и своје легенде... без њиховог учешћа ништа не би могло да буде ко што је било. Те легенде су и генерално обележиле место својим присуством, наравно у комбинацији са гостима. Вукашин Стојановић, наш брат, иначе ДЈ, због кога је купљена мала апотека, онда Жикица конобар који је до 12 ноћу био конобар, а од 12 гост, Синђа конобар, који је имао задужење да пије са Жикицом после 12 и да га чува, онда Ђура конобар, па затим покојни Александар Милосављевић – Цале, па онда неизоставни Фанти, Котур, Веља и још многи други, а наравно и мој брат Бојан.

Код нас сте такође имали и књигу рецки или књигу дугова и у њој је све записано од почетка. Не зна се тачна локација али се појављује с времена на време на пун месец... Све књиге се чувају трајно, од отварања и садрже све компромитујуће податке о дуговима и рецкама које се преносе са колена на колено. Наравно, мало се шалим... Увек су се уписивали исти људи и увек сам без проблема давао рецку. Знате шта, рецка је институција, а то најбоље знају они који све паре потроше и зафали им једно пиво. Док Роконерол пржи, не вреди рушити човеку вече и гушт. Рецке су се одобравале чак и телефонски из Београда, Новог Сада, Прокупља и сви су ти људи и све екипе покривале рецку без проблема. Имате случајеве где људи дођу, прво покрију рецку, а онда наставе, од нуле, да се уписују. Онда схватите да ту нема никакве преваре и да једноставно треба да упишете. Да се разумемо, овде су се трошиле озбиљне паре и то до последњег динара, па се после тога уписивало. Срећни су били они који су после добре свирке имали за бурек да се окрепе.

точи пиво даље...Ролинг Стоунси иду...I see a red door and I want it painted black…

Клуб 40 је увек гајио и гаји добру Рокенрол музику и Рок свирку. То је поента. Рокенрол је начин живота, бунт против неправде и система, у суштини је филантропски. Не треба правити митове и фаму око тога, то је тако и сви који су долазили овде то знају. Екипе су расле много здравије, људи су се дружили и разговарали и цепали пиво, а то је данас веома ретко. Просто, тога је све мање и мање. Ми и даље пратимо тај тренд и наравно и ни мртав не би пустио народну музику.

У Клубу код нас је увек било изузетно доброг провода. Добар провод је вероватно ,,кад нико не зна где је био и шта је радио,,. Није поента пијанства него комбинација лудорије уз пиће која није опасна по друге и која је прихватљива у средини и у екипи где се тренутно налазиш. Ту или има свих ограничења или нема граница. Клуб је мало укопан, има идеалну позицију да се људи опусте и сви имају осећај да су овде сигурни. Када улазите,прво вас чекају метална врата, па силазите ходником на ниво ниже, па масивна дрвена врата и онда сте ту. Унутра препуно, нема портала према улици и све је искључено из јавности, што би неки рекли, идеално место... Људи то воле, а и пију јер воле да се опусте од свега и да се склоне од свега. Свима је пре свега поента дружење, а не пиће. Млађи пију из моде и престижа, старији то раде институционално јер им треба да преживе. Очи су ми се нагледале свега, али све је то у року службе док цепа добра музика и док људи уживају. Просто, није све за јавност, али ко је био, одлично зна шта је добра журка и провод, а такође зна и како одређени људи реагују у специфичним ситуацијама. Овде се некада остајало до 6 ујутру без проблема, људи су били мотивисани да остану и дуже али је светлост дана све умела да поквари. Јутро је највећи непријатељ доброг провода, а вероватно је провод био добар кад се ујутру прво што урадиш, вратиш филм, ухватиш за главу, и кажеш...Јаооооо....Жал за ноћни живот је велики јер ноћ открива човека каква је звер у души...

...кроз осмех прича Душан, власник Клуба док сипа даље пиво и док иде Иги Поп...I am a passenger and I ride and I ride…

Поред свега, једна од набитнијих ставки је шанк у Клубу. Шанк је фундамент, шанк је ослонац и шанк је престиж. Не може се одмах за шанк нити се икада могло. Млађе екипе заборављају златно правило, а то је да без муке, зноја и крви не може тек тако лако за шанк. Ту нема преваре, све се зна и прати непогрешиво, нема чак ни протекције. Место за шанком је морало да се заслужи али и да се оправда, и задржи. Прво уђете као омладинац у Клуб и ако напорно радите годинама то не остане незапажено. Тек онда, приступате шанку. За шанком је тотално другачија атмосфера. Конобари су вам на дохват руке, не морате се мучити да наручите пиће. Такође, они вас онда и другачије посматрају, као најближег. Конобари онда постају браћа и добри пријатељи, а плава књига је широм отворена у свако доба дана и ноћи. Сви за шанком вас онда прихватају ко најрођенијег и тада крећу туре...дај, дај, дај...однеси тамо....Ушли сте у вишу лигу и ствари постају простије и лакше. Тако је увек било и тако ће и бити. Без залагања нема победе...Доказ вам је шанк овде у Клубу који заузима централно место у локалу као и у сваком другом бару.

...док причамо, ново пиво стиже...слушамо Металику...So close, no matter how far, couldn’t be much more from the heart…

Увек смо се трудили да останемо оригинални и упечатљиви. Ја нисам позван да ценим и да хвалим свој локал. То треба да ураде други. Клуб је градско место, дефинитивно, јер су овде долазиле и долазе градске екипе. Могу да кажем само да се Вукашин потрудио око провода и музике, да је био покретач добре атмосфере и да ћемо се ми и на даље потрудити да то тако буде. Познате Вукашинове тематике су биле ''СВИЊОНОГИ БАНДИКУТ'' и''ЖЕНА ЈЕ СТИГЛА''.

Да смо на путу доброг провода и квалитетног садржаја показатељ је и следећа најава...02.11.2019. године у Клубу 40 нова свирка и то ће бити права посластица за све љубитеље добре музике.

Клуб је један од ретких локала који ради већ 17 година са истим власником и који је улагао у жив програм, улагао у свирку, у организацију разних књижевних догађаја, маскенбала. Маскенбали су били посебна лудница и посебна прича. Много младих људи је овде порасло и стасало за то време. Трудили смо се да све виде, осете и трудили смо се репертоаром да их еманципујемо. Такође овде се стицала и музичка и животна школа. Имамо амбицију да то тако остане, покренемо пројекције црно белих филмова и пројекције старих серија, такође да наставимо са живом свирком и да сачувамо добру атмосферу у ово тешко време где су сви отуђени и нико више не разговара и не пије пиво. Планирали смо и неки ријунион, неко матурско за све старе екипе које су некад овде долазиле, видећемо...

...Пиво даље...Цепају Ганси...She’s got a smile that it seems to me, reminds me of childhood memories…

Није овде увек било лако да се ради, поготову ако имате у виду да имам и своју породицу. Врло напорно је било, посебно кад су велике гужве. На овом простору који и није толико велик, умело је да се нађе понекад и преко 100 људи који су очекивали да им се донесе пиће. Али били смо млађи и некако се то постизало... Почео сам да држим место у 22. години и сналазио се и самоорганизавао како сам морао и могао. Углавном, био сам овде стално, нисам имао неоправдане, тако да сам уз мале потешкоће и трудом успео бити ''кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати''. Кроз ово место је прошло по неком нашем рачунању преко 120.000 људи за 17 година и попило се преко 500.000 литара пива и 7.000 боца Џонија. То су веома импресивне бројке. Требало је све то издржати. Али на сву срећу, екипа је била добра и спремна.

Порука после свега је веома проста, изађите у град, баците у ђубре мобилне телефоне, нађите се негде па дођите у Клуб 40. Разговарајте и освежавајте се све време. И опет разговарајте. Слушајте рокенрол, образујте се и попијте по пиво. На крају је то једино што ће нам свима остати.

После више од 3 сата разговора, таман кад смо могли још, напуштамо место, а могли би, реално, да останемо до 4 ујутру....мораћемо врло брзо да се вратимо!Владимир Красић

Коментари

21.10.2019 u 20:04 Pavicko рече:

Moje omiljeno mesto,jos od kad su na vratima bili srecko i dzimbi

3 0 Одговори на коментар
19.10.2019 u 20:58 Stojko рече:

Ne lici li vam Dusan na Grgu Pitica iz filma "crna macka beli macor"???

5 0
20.10.2019 u 15:28 Janko рече:

Isti...

0 0
Одговори на коментар
19.10.2019 u 19:12 Gale рече:

Meni je najjace kad Dule smanji muziku i ode a Djasa je ponovo pojaca.. ceo klub je gledao u cuvenu led diodu na zvucnicima da slucajno ne probiju.

6 0 Одговори на коментар
19.10.2019 u 07:27 Milan рече:

Napisite tekst o novom vlasniku duletu makedoncu i njegovim putesestvijama u stilu marka polo po kini

10 0 Одговори на коментар
18.10.2019 u 21:23 Uros рече:

Dule, ovo nije pisao niti izjavio sigurno!!!

2 1
18.10.2019 u 23:38 Gazivoda рече:

Dusane, dovedi Cobija, da zapjeva STA SE PIJE !!!

14 0
Одговори на коментар
18.10.2019 u 21:22 Fanti рече:

Jel istina da je Dule Makedonac kupio Klub 40 ?

21 0 Одговори на коментар
18.10.2019 u 14:31 Milan рече:

Vratite nam djasu najboljeg di đeja dja dja dja djasa

10 0 Одговори на коментар
18.10.2019 u 10:30 Velja рече:

Jedan jedini DJ Djasa i cuvene veceri svetog trojstva Prodidzija, Penduluma i Kemikal Bradersa. Lagano njihanje Kecapovaca po klubu prosto neprocenjivo. Sve mi to nedostaje

12 1 Одговори на коментар
18.10.2019 u 10:23 Kechapovci рече:

Kad ja kažem đa vi kažete ša! Đa! Ša! Đa! Ša!

12 1 Одговори на коментар
18.10.2019 u 08:04 Sanja рече:

Bravo Kraso!!! Klub je bio i ostao jedan jedini i najbolji za sva vremena. Hvala ti na ovom divnom tekstu jer je sve onako kako si napisao❤

7 1 Одговори на коментар
17.10.2019 u 21:43 Jedan je Club 40 рече:

Svaka cast za tekst, sve je bas tako kako ste napisali...opusteno mesto s rock muzikom, odlicnim osobljem i naravo istrajni Dule, koji nas je sve docekao i domacinski ispratio...sta reci, osim ostanite takvi kao i do sad, i potrajte jos mnoogo,mnogo godina!!!!!

12 1 Одговори на коментар
17.10.2019 u 20:23 Pk рече:

Jedino mesto gde vredi da se izadje...

16 2 Одговори на коментар
17.10.2019 u 19:51 Gost рече:

Sve je tacno i najbolje mesto u gradu,ali da se ne pomene dj djasa koji je isto ostavio traga, nije u redu.

18 1 Одговори на коментар
17.10.2019 u 19:23 Vestica рече:

Ovde smo porasli :) Bravo za tekst Kraso!

14 1 Одговори на коментар
17.10.2019 u 18:52 Parno dugme crveni orkestar рече:

Nekada je to jašta bilo vrhunsko mesto, pregršt pravih, urbanih dječajaca sa sjajnom energijom i neviđene priče.. Ali Klub četres je davno postao foliranje, oko 2007, 2008. Kulturo eve me! Počeli su buđavi foliranti da upadaju u Klub, zaneo ih stil i imidž te rupe, i evo nas. Ona ekipa i energija će se vratiti u Klub, jednom kad se isti vrate kao penzioneri. Ako se i desi, ako postoji.

2 14 Одговори на коментар
17.10.2019 u 18:31 Đorđe рече:

Klub 40 je stvarno dobro, urbano mesto koje ima veoma pozitivnu atmosferu, Jedini pravi klub, i prvi! I samo da pitam svira Smak ili Najda?

12 2
17.10.2019 u 21:35 Smak рече:

Najverovatnije dolazi Najda sa trubute orkestrom iz Niš.

2 1
Одговори на коментар
17.10.2019 u 18:03 Marko рече:

To je najbolji klub u gradu,ali definitivmo.......

15 1 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи