Prokuplje na dlanu

Друштво

ДИРЕКТОР АПОТЕКЕ ПРОКУПЉЕ О КОНЦЕСИЈИОбјављено: 11.01.2020 u 15:15 | Аутор: Redakcija 23 коментар(a) ДИРЕКТОР АПОТЕКЕ ПРОКУПЉЕ О КОНЦЕСИЈИ
Фото: Прокупље на длану

На последњем заседању скупштине града Прокупље прихваћен је предлог да се обави концесија Апотеке Прокупље. Поводом тога пре пар дана у електронским медијима појавила се прича која представља негативан став о овој одлуци. Директор Апотеке Прокупље Златан Миљковић је на јучерашњој конференцији за медије изнео следеће саопштење:

,,Желим овом приликом да одговорим и демантујем објаве неких бивших функционера претходног режима, за које узгред док су били на власти нису ни чланови породице гласали, објављене на неким нерегистрованим страницама, а које се тичу рада и пословања Апотеке Прокупље до сада и њене даље перспективе. Наводи који су изречени у поменутој изјави су нетачни, тенденциозни и смишљени у правцу нарушавања пословног угледа Апотеке Прокупље. Одговорно тврдим и о томе могу посведочити завршни рачуни да је до 2018. године Апотека Прокупље са добитком. У свим овим годинама пословна актива је била већа од пословне пасиве. У току је утврђивање пословног резултата за 2019. годину, по првим информацијама које имамо забележили смо повећање промета комерцијалних производа за око 5%. Плате запослених закључно са последњим месецом су редовне, исплаћују се на време, и међу највећима су у овој бранши у Србији.

Апотека Прокупље је имала и сад има највећи удео у тржишту у односу на приватне апотеке и тај проценат је тренутно око 63%, док је код других апотека тај проценат далеко мањи (на пример: Београд 35%, Ниш 36%, Крагујевац 34%, Врање 22% итд). У овом тренутку у Републици Србији ради само десетак државних апотека, све остале су или пропале или су под концесијом. Пример је Војводина где су све апотеке, осим Суботице, дате у концесију. Од већих апотека у ужој Србији не раде у државном власништву апотеке Шабац, Панчево, Бор, Лесковац… Апотека Крушевац за неки дан почиње поступак концесије.Државне апотеке послују по тржишним принципима што значи да средства за финансирање расхода за трошкове, зараде и куповину лекова, стичу самостално и ни динар се не добија ни од оснивача ни од државе. Средства од РФЗО се уплаћују за лекове фактурисане на рецепт и тако издате грађанима. РФЗО према апотеци има само статус ,,Великог купца“. Кад су 2015. године уведене Централне јавне набавке за лекове који се издају на рецепт и тиме је РФЗО узео око 2/3 дотадашњих прихода Апотеке Прокупље. Од тада па до данас и поред свих тешкоћа трудили смо се да нормално послујемо и вршимо несметано снабдевање лековима тржиште Топличког округа.

Обзиром на све већу конкуренцију приватних апотека и битно смањених прихода због ЦЈН дугорочно, апотеке у државном власништву, неће бити у могућности да задовоље потребе тржишта за лековима, зато смо се са оснивачима договорили да уђемо у процес концесије како бисмо сачували установу као стабилну, грађанима нормалну снабдевеност, запосленима сигурне плате, оснивачу концесиону накнаду, а држави фискалне приходе. У случају концесије Апотеке Прокупље, ако се обави у наредним месецима, по иницијалном предлогу овлашћених ревизорских кућа сви стручни радници 22 дипломирана фармацеута и 40 фарм. Техничара, 4 помоћна радника и 4 радника у администрацији остаће у радном односу на неодређено време са гарантованом платама из децембра 2019. 8ниво плата у државном сектору после повећања), оснивач ће добити по процени више од 100 милиона динара концесионе надокнаде, а за период од 15 година колико би концесија трајала – држава и локална самоуправа би на име пореза и доприноса и других фискалних дажбина добила 800 милиона динара. Концесија није приватизација већ уступање капацитета, тржишта и радника приватном партнеру на одређени број година. Оглас за концесију је јавни па ће на њега моћи да се пријаве правна лица која ову делатност обављају у Републици Србији, одређени број година. Желим да јавности објасним и зашто је једино концесија решење за одржавање стабилности установе. Зато што формирањем новог привредног друштва постаје обавеза за ЦЈН, што значи враћање прихода који су одузели апотекама у државном власништву, јер правници и сад могу слободно да набављају робу по тржишним условима и да за то на укупну набавку добијају бонитете. Апотеке у државном власништву начином набавке преко ЦЈН остају без назначених бонитета за позитивну листу лекова, која је у случају Апотеке Прокупље око 60% у структури наручивања и продаје.

На крају, желим да се осврнем и на политичку димензију напада. Изношење неистина о раду Апотеке Прокупље и помињање Дарка Лакетића, који је био директор 11 месеци а то није већ 7 година је знак да политички талог коме Јоксић припада нема никакве аргументе за нападе на њега. Уз то, пословање АУ је тада било на једном од највиших нивоа. И на крају свако изношење неистина макар било на фантомским страницама без одговорног лица и импресума, од излазних пљувачки новинара, или политичког шљама, бића санкционисано кривичним пријавама, како би се заштитио интегритет поменутих лица и кредибилитет Апотеке Прокупље која има дугу традицију и респект.“
Коментари

12.01.2020 u 08:07 Cica рече:

I pocinje prodaja ponovo...

27 6 Одговори на коментар
12.01.2020 u 08:07 Roditelj рече:

Moje mišljenje počećemo mi da se lečimo kod Babu u rastovnicu kod Danku u berišane. još ako ima neka baba molimo radakciju da ostavi kontakt pošto nam medicinsko osoblje ode da leči švabe i norvežane. Pozdrav

34 7 Одговори на коментар
12.01.2020 u 08:02 Kumče рече:

Cenzura ,bravo za redakciju !

22 7 Одговори на коментар
12.01.2020 u 01:04 Mex рече:

Zašto bi nešto što je, kako je navedeno, stabilno i profitabilno stavljali pod koncesiju? Kome ? Ko je koncesionar? "Apoteke u državnom vlasništvu načinom nabavke preko CJN ostaju bez naznačenih boniteta za pozitivnu listu lekova, koja je u slučaju Apoteke Prokuplje oko 60% u strukturi naručivanja i prodaje." Koje je ovo ludilo??? Na kraju, da sam na njihovom mestu izbacio bih ogledala iz kuće!

23 8
12.01.2020 u 14:05 Objektivan рече:

Samo slep ne vidi sta pise u tekstu. Od kada je drzava krenula da stiti privatne apoteke raznim olaksicama a drzavne da opterecuje nametima, jasno je da zeli sve da privatizuje. Bravo brate Zlatane!!! Bolje da spasavas sto se spasti moze sada dok jos moze nego posle kada vas niko ne bude hteo.

8 25
Одговори на коментар
11.01.2020 u 23:15 Neko rece рече:

Neko lepo rece,svi lekari i med.sestre odose,ili u privatnike ili u inostranstvo,a ima i onih koji niti su otisli niti imaju privatne ordinacije vec cekaju da se neko od politicara smiluje i dodeli im neko radno mesto ili specijalizaciju...a lecice nas penzioneri kao starac Foco od stotinu ljeta/dr Kosta Denic koji ima 75.god,penzioner naravno rodjen je 1946.g.,prima penziju a u bolnici platu jer nema doktora ginekologa...Zasto se mladim lekarima ne omoguci specijalizacija ili neka zaposle dr/ginekologije koji nemaju posla i nemaju od cega da zive,vec primaju socijalu...Sramota...Da li neko sme da odvede zenu na porodjaj u Prokupacku bolnicu gde radi lekar/penzioner koji ne cuje,ne vidi...ko ce biti odgovoran za posledice...Ima jos penzionera koji su "veoma potrebni" u Opstini,Direkcijii td.Ko je ovde lud ,da li mislite da to niko ne zna,kakav je to "kadar"...nesto se nisu pokazali ni u vreme dok su bili radno sposobni...SRAMOTA

74 3 Одговори на коментар
11.01.2020 u 21:59 dr. Darko рече:

Direktore prvo objasni na sledecoj konferenciji gde to odose i u cije djepove zavrsise tolki milioni koje si nasledio kao V.D. dorektor.Moraces kad tad da polozis racune! A biće i aktuelno ispitivanje porekla imovine.Zna se sta si imao dok nisi bio direktor a sad si ko ĐILAS pun para i nekretnina. Jer to ta Koncesija.?

39 9
12.01.2020 u 11:48 Misa рече:

Sat 5000 eura na ruci?!?!nije 500 vec 5000.Neka deca u Pk nema za osnovne potrebstine.BOG postoji!

14 10
12.01.2020 u 13:38 Milutin Dobrosavljević рече:

Gde ti Miso na ovoj slici vide taj sat?

6 9
12.01.2020 u 13:47 Berisanac рече:

Hahahahahaha????????????????????????

7 7
12.01.2020 u 17:23 Cirkus рече:

Javno pozivam direktora da da Misi ovaj sat da se i Misa malo obogati, jer ga je pikirao ovako u magli pa mozda vredi i više...hahahahahahah

8 7
Одговори на коментар
11.01.2020 u 18:58 Kole рече:

Pa beše li pre neku godinu da radnica hvali ovog direktora na sva usta na netu.Pa gde je taj "najdobar direktor"!?Čega se SNS dohvati ni korov ne niče!

38 10 Одговори на коментар
11.01.2020 u 18:21 Miloš рече:

Hrabro diso,da li ti ostajes u apoteci,il ces da nam drzis palceve iz bolnice?

36 10 Одговори на коментар
11.01.2020 u 18:20 De će vam duša рече:

Znači i au ode u prihvatnike, juče gledam Bojčićka sprema lokal u sokićev za pedijatriju, Keković privatnik, Živković privatnici itd. Ljudi moji ko će da nas leči kad nemamo prebijeni dinar!!!

39 9 Одговори на коментар
11.01.2020 u 17:37 Marun рече:

Nikako direktor da kaze cija je zamisao za koncesiju.Verovatno njegova posto su radnici A.U. bili protiv koncesije.Verovatno ima debeli procenat ili neku ogromnu korist da se to izgura.,zasta se licno on zdusno zalaze.Treba se pozvati hitno na odgovornost!!Sramota je unistiti nesto sto uspesno posluje i sa tradicijom.

38 10
12.01.2020 u 16:29 Prokupcanin рече:

Mene interesuje da li neko zna kolike su plate radnicima u Apoteci?

7 5
12.01.2020 u 16:32 Mitar рече:

“Koliko ja razumem ovo Apoteka ce i dalje postojati, radnici ce ostati da rade, primace iste plate, samo nece biti “javna služba “ već privredno društvo””

5 10
12.01.2020 u 16:39 Ja рече:

Plate su im ogromne. Mi nesrećnici sto nemasmo tu sreću da se zaposlimo u gradakoj apoteci mozemo da sanjamo o tim ciframa. Ja radim za minimalac sa fakultetom a apotekari u drzavnoj se rasipaše od novca.

9 9
12.01.2020 u 17:13 Vesna рече:

Da li su radnici apoteke zasluživali Ogromne plate, razmazili su se...Sad kad je nastala konkurencija...Sad im je kriv djavo...Misle ima neko ko će i dalje nezasluženo da im deli plate...Oni rade za duplo vece plate nego njihovi kolege kod privatnika...

8 12
Одговори на коментар
11.01.2020 u 16:25 M M рече:

DISKUTABILNA TEMA.....

17 0 Одговори на коментар
11.01.2020 u 16:17 Neko рече:

Evo prilike za cuturu da se oproba u ovom biznisu

33 1
11.01.2020 u 17:34 Dd рече:

Kamo srece da je Cutura uzme,ali to ce uzeti neko ko se vec bavi farmacijom.

19 6
Одговори на коментар
11.01.2020 u 15:33 Dr рече:

Hajde da nam "Direktor" garantuje sopstvenom ako treba i materijalnom odgovornošću da apoteka ne posluje negativno. Koliko imaju ne farmaceutskog osoblja zapošljenog, koliko plaćaju zakup gradu za korišćenje poslovnih prostora, zašto se prodaje nešto "što pozitivno posluje"? Ili je sistem uništi nešto što je narod stvorio pa prodaj za mastan procenat

49 7 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи