Prokuplje na dlanu

Друштво

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ПРОКУПЉЕ НА ДЛАНУ ИНТЕРВЈУ СА ДРАГАНОМ ЂИЛАСОМ - ПРЕДСЕДНИКОМ СТРАНКЕ СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ

  • Stamenkovic
  • Best Style
  • Gradis
  • David
  • Jablanovica
  • Pevla
  • Planinsko blago
  • Eurofruits


Објављено: 18.05.2020 u 19:11 | Аутор: Redakcija 6 коментар(a) ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ПРОКУПЉЕ НА ДЛАНУ ИНТЕРВЈУ СА ДРАГАНОМ ЂИЛАСОМ - ПРЕДСЕДНИКОМ СТРАНКЕ СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ
фото: Истиномер фрее медиа

Редакција портала Прокупље на длану је ступила у конктакт са Драганом Ђиласом, председником Странке слободе и правде и упутила неколико занимљивих питања, везано за политичку активност, најновија дешавања у земљи и коментаре поводом неких најзанимљивијих тема које нас интересују, у намери да направи интервју са њим. Драган Ђилас је прихватио да одговори на наша питања и на тај начин се и обратио грађанима Топлице.

Питања и одговоре вам преносимо у целости, а господину Ђиласу се захваљујемо на сарадњи


Господине Ђилас, Како оцењујете тренутну ситуацију у Републици Србији, конкретно мислим да функционисање државних органа и служби на свим нивоима, а везано за тренутну здравствену ситуацију?

Држава одавно не функционише, јер је окупирана од стране неспособних бахатих људи, од којих су многи повезани са криминалом. У таквом систему наравно да постоји проблем функционисања и здравственог система, што смо најбоље видели када се појавио корона вирус. Уместо у оружје, фудбалске стадионе, требало је уложити у лекаре, медицинске сестре, повећати им плате, опремити болнице...џабе вам ауто-пут ако немате здравствени систем који вам чува живот.


Да ли мислите да је наша земља спремно дочекала ове догађаје?

Наравно да није. Нису ни многе друге земље, али у тим земљама власт се није спрдала са короном, нити давала бесмислене изјаве да ћемо ако затреба направити вакцину. У другим земљама су почели са мерама које су ублажиле тешке последице које су биле неминовне, ми то нисмо урадили јер су избори били важнији од здравља људи, баш као што су и данас.


Да ли мислите да је ванредно стање уведено на законит начин и Ваш коментар поводом тога?

Наравно да је ванредно стање требало да уведе Скупштина Србије. То је свакоме јасно. На жалост то није једино кршење закона од стране режима. Проблем је у томе што се ми навикавамо на такве поступке и постају нам нормални.


Да ли лично мислите да ће нас тренутна ситуација коштати, конкретно мислим на економију?

Предложили смо конкретне мере да се спречи губитак радних места још 23. марта. На жалост, није имао ко да чује ниједан од 20 предлога. Први и основни је био исплата зарада у износу до 60.000 динара за све који због пандемије остају без посла по угледу на европску праксу. То није урађено, као ми неопходне олакшице за привреду. Посао је због тога изгубило преко 100.000 људи. Тај број ће на жалост још расти. Чекају нас јако тешке јесен и зима.


Какви су планови Ваше странке за даље политичко деловање и да ли опозициони блок има намеру да ревидира одлуку о изласку на изборе?

Избора нема, јер избори су исказивање слободне воље грађана, којима се пре одлуке обезбеди објективна и тачна информација. Ми то немамо. Код нас људи не знају шта се заиста дешава, плус су многи приморани да гласају за СНС. Кад на то додате чињеницу да пандемија није завршена, да сваки дан имамо нове заражене и на жалост преминуле, јасно је да услова за изборе нема.


Како оцењујете понашање власти према Вама а и према лидерима опозиционих странака?

Као понашање мафије према онима који не прихватају да беспоговорно слушају, плаћају рекет да би их криминалци оставили на миру. Осам година Александар Вучић уништава опозицију лажући о нама без иједног основа. Сви смо лопови, ја наравно највећи, силеџије, насилници, издајници. О томе колика је то лаж говори податак да никада није поведена истрага против било кога, да смо ми добили шипку у главу, да ми не прихватамо да се од Србије прави колонија тако што нам долазе инвеститори који добијају десетине милиона, а људима дају плату мању и од 300 евра. Свиме што Вучић и његова пропагандна гласила лажу о нама, угрожавају наше животе и животе наших чланова породица.

Фото: Правда фрее медиа


Да ли лично мислите да грађани треба да узму учешћа у акцијама и протестима против актуалне власти и да ли се надате омасовљењу опозиционих протеста?

Протеста нема, јер су опасни по здравље људи. Једнога дана, када епидемија прође, нашу борбу наставићемо користећи сва мирна и законом дозвољена средства, па и протесте на улици.


Да ли мислите да опозиција није компактна и није превише фокусирана и синхронизована у свом деловању, изјавама, намерама и слично?

Јасно је да није. Искрено ми је жао што су појединци погазили реч коју су дали и иду на изборе дајући режиму легитимитет. Кад то кажем, мислим на оне који јесу опозиција као Сергеј Трифуновић, не мислим на оне које Вучић финансира и подржава, као што су УДС (Уједињења демократска Србија), Метла, Чеда Јовановић.


Како оцењујете тренутну политичку сцену, мисли се на опозицију?

Превише партикуларизама и стављање у први план личних интереса без осећаја за народ, су оно што замерам. С друге стране, осам година се Александар Вучић од јутра до мрака труди да нас све направи криминалцима, издајницима, насилницима. И делимично у томе успева. Не само захваљујући својим пропагандним гласилима, већ и онима који ћуте, а требало би да дигну глас. Кад то кажем мислим на оне који се убрајају у интелектуалце, мислим на академике, професоре... Њихово ћутање је подршка режиму који уништава Србију.


Шта мислите о предлогу мера Владе Републике, а које се тичу економског опоравка? Како оцењујете те мере?

Катастрофално. Види се да су те мере смишљали људи који нису секунд радили ништа конкретно у животу. Минималац после више месеци неће спасити људе који су у ова два месеца свашта прошли.
Одлагања плаћања дажбина за неколико месеци и захтев да се све плати али у 12 рата, ништа не вреди фирмама које немају ни за плате. Шта је са људима који су радили по уговору? Грађанин Србије ако се пријави, добије 100 евра. Хенкел када се пријави, добије за сваког радника 144.000 евра. То је субвенција за ново радно место. Јел Вама то звучи нормално?


Какав став имате према теми КОСМЕТА?

Косово је део Србије. Поштујем реалност, али не прихватам да било ко од Србије узме један њен део. Уместо цртања граница треба започети процес помирења са албанским народом, али и осталим народима на Западном Балкану.


Да ли сматрате да Србија има снаге да преброди дате околности и да ли Србија има снаге и капацитета да изнедри један јак и компактан опозициони блок који би могао да парира владајућој странци?

То је предуслов за рушење овог накарадног режима. По потезу појединаца јасно је да то још увек нису схватили.


Како оцењујете владајућу партију и естаблишмент на власти?

Као мафијашку организацију којој није стало до становника Србије.


Пуно пута сам у разговору са грађанима коментар ’’Ма која опозиција, не могу да се приберу и сакупе, преслаби су, а и изузетно су компромитовани’’. Да ли мислите да у овоме има истине?

Да ли сте иједног од тих грађана питали да ли су икада чули једну једину реч коју смо изговорили? Ја сам као Чарли Чаплин, сви ме гледају по цео дан, сви говоре о мени, али нико није чуо ниједну моју реч.
Компромитовани? Тиме што су више пута изговорили да сам украо 619 милиона евра? Па што ме не ухапсе ако сам лопов.
Наравно, без медија нема могућности да одговоримо нити да Србија чује шта се заиста у овој земљи дешава.


Да ли можда пратите натписе у новинама везано за тему миграната и какво је Ваше мишљење поводом тога?

Мигранти не желе да остану у Србији. То сви знају. Проблем би настао ако би стотине хиљада дошле из Македоније и Грчке, јер због зида који је подигао велики Вучићев пријатељ мађарски премијер Виктор Орбан не могу даље. Надам се да до тога неће доћи, јер нас Вулин и Стефановић сасвим сигурно неће заштити.


Грађани су веома забринути због свега сто се дешава у Србији а и на ивици су живаца. Да ли мислите да такво стање може да ескалира и да нас повуче на страну евентуалног сукоба?

Та опасност реално постоји. Трудим се да смирујем сваку ситуацију. Одговор на то је још веће малтретирање и мене и моје деце. И поред тога, ја на насиље нећу одговарати насиљем, јер у насиље као решење, не верујем.


Да ли можете да укратко оцените дешавања у Црној Гори?

Апсолутно непотребно малтретирање црквених великодостојника, као и њихово привођење. Владика Јоаникије није организатор литије у Никшићу. На њу је у Скупштини Црне Горе позвао Вучићев човек, Андрија Мандић. Вероватно у договору не само са Вучићем, него и Ђукановићем. На такав догађај Ђукановић је реаговао хапшењем једног од најчеститијих и најмирнијих владика СПЦ-а. И немири су кренули. Немири између људи који су браћа. Искрено се надам да ћемо оваквим властима ускоро видети крај и да ћемо обновити најближе могуће односе какве смо раније имали са Црном Гором.


Редакција Прокупље на длану
Коментари

19.05.2020 u 20:25 Trnavac seljak рече:

Treba opet da dodje na vlast i da nas rasproda za godinu dana. Ni ovi sadašnji nisu zlatni ali on je gori 100posto od ovih

4 5 Одговори на коментар
19.05.2020 u 20:09 Roki рече:

Dragan da nam da neki čas iz punjenja sopstvenog džepa,a državu kako je vodio sa svojima dobro znamo.

7 7 Одговори на коментар
19.05.2020 u 12:08 Prokuplje рече:

Kakav ljigavac,tecno prica samo da se dokopa vlasti.Klasican nasilnik,prevarant i lo..v!

3 4 Одговори на коментар
19.05.2020 u 11:59 Nersida рече:

Od ovog coveka mi nije dobro.Znamo ko si i sta si,zar nije bolje za tebe da se pokrijes i cutis,posle svega sto si uradio.

1 2 Одговори на коментар
18.05.2020 u 23:02 Marko рече:

Ma svima je jasno Dragane Djilas da ti da si na vlast ne bi gradio puteve niti otvarao fabrike a vojsku bi svakako unistio...Zato bolje ostani u politickoj proslosti,bar da te pamtimo kao nekoga sto je bio predsednik KSS,jel si pokazao da si kao politicar nezreo da vodis jednu stranku a kamoli da ti drzavu damo da vodis!

25 23
19.05.2020 u 12:23 milan рече:

sad kad vratim film unazad i Djilas je bio bolji.

13 6
Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи