Prokuplje na dlanu

Društvo

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић одржао конференцију за новинаре

  • Cutura
  • Hameum
  • Bellavita
  • Toplica gradnja
  • Vip


Објављено: 17.03.2023 u 10:00 | Аутор: 5 коментар(a) Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић одржао конференцију за новинаре

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, са сарадницима, одржао је конференцију за новинаре на којој је говорио о актуелним темама везаним за рад локалне самоуправе и реализацију многих пројеката у нашем граду.

Он је овом приликом одговорио на бројна питања која занимају грађане Прокупља и објаснио зашто су се неке одлуке градског руководства показале као најбоље решење за Прокупље и његове грађане.

Како истиче градоначелник Аранђеловић, циљ је да се чују тачне информације и истина, насупрот бројним неистинама које појединци износе у јавност и грађане доводе у заблуду.

-Много је важних тема о којима ћемо разговарати, а почећу од Апотекарске установе и концесије ове установе чији је оснивач Град Прокупље. Зашто је дошло до концесије Апотеке која је била једна од три најуспешнијих у Србији? Још 2013. године је држава изменама закона омогућила приватним апотекама да издају лекове на рецепт. Од тада се смањује промет државних апотека, затим, централизована набавка лекова, тако да државне апотеке нису могле да буду конкурентне приватним. Све су доживеле исту судбину, наша Апотека је 2020. године била у дуговима од око 200 милиона динара. Успели смо да избором најбољег концесионара добијемо и најбоље решење. Апотекарска установа Прокупље је наставила да функционише као активно правно лице и до краја ове године би требало да се заврши плаћање свих дугова на рате, што значи да нас није коштала ни динара, иако су градови у окружењу плаћали више стотина милиона динара одштете, објашњава Аранђеловић и истиче да је градско руководство повукло значајан потез и да ће након завршетка концесије Апотекарска установа поново припадати Граду Прокупљу.

Говорећи о градском и приградском превозу на подручју Прокупља и избора концесионара, градоначелник каже да је све урађено по закону и важећим прописима.

-„Ниш-експрес“ је вршио градски и приградски превоз на подручју Прокупља по одлуци из 1989. године, све до избора концесионара. У року од 6 месеци смо расписали јавну набавку, где је конкурисала и ова фирма, као и још две. За најбољег понуђача, по оцени Републичке комисије изабрана је фирма „Фликс А бус“ која је три пута јефтинија од досадашњег превозника. Цена радничке месечне карте код превозника „Ниш-експрес“ је 3.500 динара, док је код новог превозника 1.120 динара. Хоћу да кажем да сви напади на Град Прокупље у смислу доношења нелегитимних и нерегуларних одлука су неосноване и да је свака информација јавни документ у који могу да се увере сви који су заинтересовани, каже Аранђеловић.

Бројна питања грађани су постављали и за предузеће „Деметра“ које је преузело послове градске чистоће, паркинг сервиса, зеленила и тржнице.

-Када говоримо о концесији са предузећем „Деметра“, напомињем да је криза која је владала у ЈКП „Хамеум“ претила да угрози градски буџет и да би већ ове године били у великом колапсу, јер не би могли финансијски да покријемо све потребе тог предузећа. Одржано је много састанака са радницима, понуђена разна решења, али једноставно није било жеље ни воље да се радници залажу за своју фирму. Покренули смо поступак концесије за четири делатности, паркинг сервиса, градске чистоће, тржнице и градског зеленила. Град Прокупље је за функционисање ЈКП „Хамеум“ издвајао 440 милиона динара, а сада приватном партнеру плаћамо само 65 милиона динара са ПДВ-ом, а сведоци смо да је град много чистији и уређенији. Знатно смо смањили трошкове, добили много ефикасније услуге, а упослено је и 35 радника. Радницима ЈКП „Хамеум“ су исплаћене отпремнине и понуђено више опција за заснивање радног односа које су они одбили, саопштио је градоначелник Прокупља.

Што се тиче Спортског центра, са 67 радника, издатак за Град Прокупље је био 80 милиона динара. Тај модел је Спортску халу водио у суноврат. Објекат ни дан данас нема употребну дозволу и у веома лошем је стању.

-Наш концепт је био да ликвидацијом Спортског центра остваримо знатне уштеде. После поступка ликвидације и смањења броја радника, имамо приватну фирму која обезбеђује и одржава Спортску халу, што Град Прокупље кошта око 14 милиона динара. То значи да смо уштедели око 50 милиона динара које ћемо усмерити на реновирање Спортске хале. Завршили смо реконструкцију паркета, набавили нове спортске реквизите и даље нам предстоји реконструкција свлачионица, грејање, као и други послови, све до добијања употребне дозволе, истиче Аранђеловић.

Једно од питања тиче се и фирме „Пор Вернер и Вебер, његово функционисање, као и зашто је Град Прокупље овом предузећу дао једну парцелу, а с друге стране плаћа парцелу за изношење грађевинског отпада на другој локацији. Градоначелник Прокупља објашњава да је за изношење грађевинског шута потребна лиценца фирме која обавља те послове и да је обезбеђивање дате парцеле било неопходно како би се по прописима одлагао грађевински отпад и радови на изградњи савременог Здравственог центра у Прокупљу текли несметано и без застоја.

Једна од набитнијих тема је и концесија Градског базена, изграђеног пре више од 50 година.

-Једино уређено градско купалиште било је у катастрофалном стању. Напукла шкољка, напукао базен, машинска радионица, мотори, све је било за ремонт, односно, за безбедно функционисање било је потребно уложити око 2,8 милиона евра. Град Прокупље није у могућности за та издвајања, јер су у току радови на капиталним инвестицијама, као што су Зелена пијаца, Здравствени центар и други, зато смо имали могућност да оставимо Базен такав какав је, да улажемо у њега или да га дамо приватнику да уложи тај новац и грађанима обазбеди уређено купалиште са свим пропратним садржајима. Што се тиче тениских терена они нису уписани у катастар, земљиште је својина Града Прокупља. У даљим процедурама наша правна служба ће решавати евентуалне спорове, каже Аранђеловић и додаје да је основни циљ да Град Прокупље и грађани добију лепо уређено и безбедно купалиште.

На крају данашње конференције за новинаре, градоначелник Милан Аранђеловић је такође желео да одговори на питања везана за парцелу на којој се гради стамбени комплекс.

-До сада је то била запуштена, неуређена парцела, на којој сада ничу велелепни објекти. Град ће имати вишеструку корист од тога, јер ће приходи у буџету од пореза корисника бити знатно увећани, а та средства ће бити усмерена на нове пројекте, асфалтирање улица, уређење инфраструктуре и све то без задуживања, казао је Аранђеловић.

Још једно питање добило је одговор, а то је привремено измештање Дома здравља и локација где се сада налази. Како истиче градоначелник, стручна комисија је изабрала најповољнији објекат који одговара критеријумима, а то је површина од најмање 1500 метара квадратних, као и чињеница да нису била потребна нова улагања од стране локалне самоуправе, ниска цена закупа, што је све омогућило брзо пресељење и рад ове здравствене установе.
Коментари

18.03.2023 u 13:10 Milja рече:

'Normalno da je branio sve...a i ti novinari..da li ima bar jednog da nije njihiv ? nema..sve sami poltroni...vidi narod šta se radi...pod ovom vlašću-sa ovim ljudima koji upravljaju gradom, taj trojac, grad propada u svakom smislu te reči..da po nešto ne uradi republika ovo bi odavno bila kasaba,zapušteno naselje...zna narod i za apoteku i preseljenje doma zdravlja...no teraj..trjka će za sebe da zavrsava poslove dok je tu

1 0 Одговори на коментар
18.03.2023 u 09:48 Jelica рече:

A šta se dešava sa Domom Vojske???

1 0 Одговори на коментар
18.03.2023 u 09:22 Marina Marjanović рече:

Otpuštenim licima ste nudili otpremninu i više opcija za zasnivanje radnog odnosa, a meni koja 59 godina živim u ovom gradu, kao majci tri studenta sa visokim prosekom, bez posla, a od prošle godine i, zvanično, invalidu rada, članu SNS-a nikada niste ponudili ni jednu od ovih opcija. Ponudili ste mi prazna obećanja za zaposlenje i opciju javnih radova. Da li ja živim u Prokuplju, Srbiji? Da li mogu sa zvanjem pravnika u Prokuplju samo da se slikam?

0 0 Одговори на коментар
17.03.2023 u 19:27 Mile рече:

Uloga lokalne samouprave je da rukovodi poslovima od javnog značaja u najboljem interesu građana. Ovakvi odgovori i objašnjenja se svode na to da su ljudi iz lokalne samouprave nesposobni da bilo šta urade, i sve što su mogli su dali drugima, uz odgovarajuću naknadu. Po istoj logici, pošto ni oni više gotovo da nemaju šrta da rade, mogu i oni lepo da odu kući, a da se nekoj privatnoj firmi dodeli, uz koncesiju, upravljanje gradom. Tek tad bi se ostvarila značajne uštede, na platama i troškovima repšrezentacije. Nego, ne reče ništa gradonačelnik, kada će se preseliti gradske ustanove u velelepnu zgradu bivše Toplice, koja je baš fino plaćena da bi se sve ustanove skućile pod istim krovom? Uzdravlje!

1 0 Одговори на коментар
17.03.2023 u 17:46 Iljazovic dajana рече:

Dalicemo mi socijalno ugroženi dobiti koju pomoć

0 0 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.


Анкета

Да ли сте за забрану пушења у угоститељским објектима?


Контакт

+381 69 75 53 12

urednistvo@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи