Prokuplje na dlanu

Друштво

Приметили сте напуштеног пса – шта учинити?

  • Cutura
  • Festina


Објављено: 14.07.2021 u 00:28 | Аутор: Redakcija 0 коментар(a) Приметили сте напуштеног пса – шта учинити?


Видели сте пса како сам шета улицом, а власника нема у његовој близини? Врло је могуће да сте наишли на напуштеног пса, мада се такође могао изгубити или побећи, а власник је вероватно у потрази за њим.
Сигурно сте помислили да је малиша гладан или жедан, можда му је хладно или вруће. Размишљате да га може нешто прегазити. Ако сте особа са високо израженом емпатијом и желите да помогнете, а не знате шта бисте могли да предузмете, имамо детаљно објашњење.
Ево шта је то што можете урадити за напуштеног или изгубљеног пса, које све опције постоје и како можете да му помогнете.
Приђите псу
Ако пас изгледа здраво и не показује агресиван став, можете покушати да му пажљиво приђете. Напуштени или изгубљени пас је збуњен и лако се може уплашити и побећи ако му приђете нагло или директно. Из тог разлога је важно да се мало по мало приближавате, избегавајући нагле покрете. Користите тихи глас и свакако немојте разговарати претећим тоном.
Ако случајно имате нешто хране код себе, можете је искористити и понудити му је како би се пас осетио сигурним и лагодније вам се приближио. Битан корак јесте и тај на који начин ћете понудити храну. Уместо да храну држите у рукама и покушавате мамећи га њоме да га привучете према себи, боље је да храну баците од себе мало даље па да јој пас сам приђе.
Пас ће вам се сам приближавати како његово поверење расте. Ако је вруће, било би корисно понудити и мало воде како би пас схватио да желите да му помогнете и како би постајао опуштенији у вашем присуству.
Кад се пас приближи и установите да је његово понашање мирно, можете покушати да га помазите и тако задржите поред себе док не пронађете решење како бисте му дуготрајно помогли.
Ако има огрлицу, не делује агресивно и допушта да са њим лако ступите у контакт, можете му ставити поводац или комад конопца или једноставно само држати његов оковратник руком. Ако не носи огрлицу, узицу можете импровизовати од нечега што вам је при руци.
Савет: Ако је пас повређен или болестан или показује знаке агресивности, боље је да останете близу и да позовете надлежне службе које би могле да дођу по њега. Ако желите да му пружите прву помоћ сами, важно је да знате како се она правилно пружа како бисте избегли да пса додатно повредите, као и да вас он не озледи у самоодбрани.
Када сте придобили поверење и када је пас допустио да му помогнете, постоје две могућности:
Ако има идентификациону огрлицу
Огрлица за псе (чак и оне једноставније) обично би требало да садржи име животиње и телефонски број. Ако је број ажуран, уз мало среће власник ће вам одмах одговорити и можда ћете успети да вратите изгубљеног љубимца назад у његов топли дом.
Неке модерније огрлице за псе уместо телефонског броја имају код. Ако имате паметни телефон који вам нуди опцију да скенирате код, имаћете приступ свим подацима које је власник пса оставио да би се могао лоцирати.
Савет: Нису напуштене све животиње које затекнете саме на улици без власника, посебно у мањим насељима ово није чест случај. Понекад и једноставно звоњење на комшијска врата и питање да ли знају чији је пас може бити најбржи начин за решавање оваквих ситуација.


Ако нема ознаку на огрлици
У овом случају, можете мало (у разумном року) остати са псом на месту где сте га пронашли како бисте га задржали да не одлута даље и омогућили власнику који га можда тражи да га лакше пронађе.
Следећи корак могао би бити одвођење пса до најближе ветеринарске клинике како би бесплатно проверио да ли пас има микрочип преко кога бисте евентуално пронашли власнике.
У случају да је пас чипован, ветеринар може приступити информацијама и врло брзо ступити у контакт са власником. Такође је могуће да ветеринар препозна пса и контактира власника чак и ако пас није чипован.
Друга опција је позивање ветеринарске амбуланте у којој је пас чипован, локалног предузећа које је одговорно за псе луталице или Удружење за заштиту животиња како бисте се распитали да ли га неко тражи. Ако је власник у потрази за својим псом, вероватно ће исто тако позвати поменуте институције да их обавести о свом изгубљеном љубимцу.
Уколико животиња нема микрочип, ветеринар или локална удружења могу позвати неку од општинских узгајивачница или прихватилишта за псе да пса одведу и задрже.
Савет: Општинске узгајивачнице и азили за животиње нису иста ствар. Први, који се називају и здравствени центри за животиње, су сабирни центри за напуштене животиње које предвиђа јавна управа, други су непрофитна удружења посвећена заштити животиња, мада у неким случајевима имају општинску концесију за управљање услугом сакупљања напуштених животиња.
У већини узгајивачница пси се обично успављују ако их власник не потражи, а усвојитељ се не појави у року од 30 дана. У склоништима се животиње никада не успављују, осим у изузетним случајевима као што је прекидање патње болесне животиње, па пси понекад могу читав живот живети у просторијама азила.

Шта ако пас није чипован?

То што пас није чипован не мора нужно значити да је напуштен. Пас би једноставно могао бити изгубљен. Без идентификације смањују се шансе да се животиња успешно врати власнику. У овој ситуацији имате три могућности:

Контактирајте азил

Можете контактирати локална склоништа (азиле) да бисте сазнали да ли је неко звао да обавести о његовом нестанку. Морамо напоменути да је већина азила пребукирана и не могу да се брину о псу све време док се власник не појави.
Привремено брините о псу
Можете привремено ви бринути о псу ако сте претходно предузели све мере да се власник пронађе. Ако се власник дужи временски период не појављује можете помоћи куци у проналажењу новог домаћинства. Уколико сте се одлучили за опцију удомљавања помоћи ће вам прављење плаката које можете поделити оближњим ветеринарским клиникама или излепити у околини свог места где живите или у којој сте пронашли пса.
Такође можете окачити обавештење на интернет страницама посвећеним изгубљеним животињама или на друштвеним мрежама. Локална склоништа ће вам увек драге воље помоћи да проширите своју поруку.

Удомите пса

Ако све претходно није успело, а велики сте љубитељ животиња и имате услова за кућног љубимца, била би да га и сами примите у свој дом и започнете поступак усвајања и навикавања на нову породицу.
Шта је потребно да знате ако сте одлучили да изгубљеног пса задржите?
Пре него што доведете животињу са улице кући, уколико већ имате неке кућне љубимце побрините се да их одвојите на неко време од новог члана. Пронађени пас може бити болестан, уплашен или агресиван са другим животињама.
Преглед ветеринара је обавезан
Приметили сте да пас којег сте пронашли можда има проблема са здрављем? Да има промене у понашању, можда и буве или оштећења на кожи? Приметили сте крпеља на псу? Већина напуштених паса је можда и дуго на улици, па није искључено да су успут покупили и неку озбиљнију болест или паразите који могу бити и опасни по живот али се исто тако лако могу пренети и на остале љубимце уколико их имате.
Чак и ако нисте приметили ништа што би јасно указивало да се нешто дешава, најбоље је да пса обавезно одведете на преглед код ветеринара. Он ће га детаљно прегледати.
Да ли вам буџет дозвољава новог члана породице?
Добро размотрите и финансијску одговорност, нарочито уколико нови пас није једини мезимац у домаћинству.
Проверите шта каже закон
Да бисте проверили релевантне законе у вашој држави, округу или граду у вези са усвајањем напуштене животиње, контактирајте локалну агенцију за контролу животиња, азил за псе или неко удружење за заштиту животиња.
Можете задржати ону животињу која није у власништву, која је нежељена и за којом нема потраживања. Упркос томе, особа која пронађе пса луталицу не постаје аутоматски власник док не задовољи одређене државне и / или локалне захтеве.
Када истекне период предвиђен за задржавање луталица (који је одређен законом) и ако су предузете све мере за проналажење претходног власника, кораци за усвањање животиње су следећи: прибављање потврда о вакцинацији (вакцинација), лиценце, огрлице и идентификационе ознаке – којом ћете моћи да докажете да сте нови власник.
Шта још треба размотрити?
Ево неколико савета који ће вам помоћи да донесете исправну одлуку и одговорно поступите према животињи:
Прво размислите шта бисте желели да учини проналазач вашег кућног љубимца ако га случајно пронађе без огрлице или повређеног на улици. Сигурно бисте желели да му помогне на било који начин на великој врућини или хладноћи.
Будите разумни и рационални при доношењу одлуке у вези са задржавањем. Будите искрени према себи у одговору на ова питања: да ли сте спремни да их чувате у свом домаћинству? И да ли ћете бити спремни да их вратите власнику ако се након неког времена он ипак појави? Ако на ова питања одговорите са „не“, најбоља опција може бити да животињу одведете директно у прихватилиште за псе.
Какву год одлуку донели увек имајте на уму да је напуштање или губљење можда најтрауматичније искуство које кућни љубимац може доживети. Ваша помоћ и посвећеност могу то учинити мање трауматичним!


Srbijanka Stanković
Коментари

Нема коментара. Будите Ви први који ће оставити коментар.


Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

[email protected]

Пошаљи