Prokuplje na dlanu

Друштво

ПРИПРЕМЕ ЗА БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ



Објављено: 04.01.2020 u 14:55 | Аутор: Redakcija 1 коментар(a) ПРИПРЕМЕ ЗА БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ
Фото:Прокупље на длану

Чаролија Бадњег дана и Божића осећа се свуда у граду. Посебно се празничне боје и мириси преплићу на прокупачкој пијаци, где су се сјатили трговци и произвођачи са свих страна.

Из Житорађе је колима пуним Бадњака дошао Горан Ћермановић каже да је ето, ово начин да заради неки динар, и да сам за своју фaмилију припреми празничну трпезу.

-Субота је пазарни дан у Прокупљу, и пред празник пијаца је добра прлика да се заради. Људи данас пуно раде и домаћини и домаћице, па не могу баш пуно времена да издвоје да оду у оближње шуме да уберу Бадњак , па ево прилике да купе и празнично украсе своје домове – наводи Горан и додаје да за грану Бадњака треба да се издвоји 50 динара.

Без жутог шећера и нишадора Бадњевечерска трпеза не може да се замисли, за све оне које поштују традицију, а то је заправо слатко-кисeли спој који симболизује живот. За Александра Јовановића, из Табакмале, старог мајстора воскарског заната ово су радни дани, јер лије жут шећер и одмерава нишадор. Припрема жутог шећера се учила у оквиру његовог заната, а данас добро дође, да се заради и обрадује своје унике за празник.


-Загреје се 1,5 кг шећера, таман да пожути и излије се у таблу. Кад се та смеса охлади ломи се на коцкице. Треба бити мајстор има ту још по нека мајсторска тајна, али то ћу пренети својим унукама да ме наследе у послу када порасту – прича Јовановић и додаје да овај пакетић од жутог шећера и нишадора кошта 50 динара.

И на тезгама са сувим и јужним воћем је гужва. Цене су различите, а највише се траже суве шљиве и смокве , а домаћице на празничну трпезу износе јужно воће. Према обичају трпеза за Бадњи дан и Божић треба да буде разноврсна како би и целе године у кући владало изобиље.


И док млађе домаћице бирају агруме има и оних који не одустају и посебно залажу се за традицију, па ће укућанима понудити печенку.

Мики Ристић продавац печеники, тврди, да је печененка обавезни део трпезе за Бадње вече.

-Морамо да чувамо своје обичаје и зато нека празници увек буду и прилика да се сетимо наших старих и њихових обичаја – каже Ристић из Пејковца.


До Бадњег дана и Божића очекују се велика понуда и посних и мрсних производа, и они купци који нису искористили данашњи пазарни дан у Прокупљу сигурно ће моћи да се снабду и последњег дана пред празник.




Коментари

04.01.2020 u 16:45 revizor рече:

U maniru raspalog Informera i Kurira. Istina je tamo negde,a naša je ružičasta. Srećni praznici.

1 2 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи