Prokuplje na dlanu

Друштво

СТАНИКА ЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ УБРАЛА НА СТОТИНЕ КИЛОГРАМА ПЕЧУРАКА



Објављено: 20.06.2020 u 09:47 | Аутор: Redakcija 2 коментар(a) СТАНИКА ЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ УБРАЛА НА СТОТИНЕ КИЛОГРАМА ПЕЧУРАКА
Фото: Прокупље на длану

Свакодневна киша и влажно време погодују печуркама, па је њихова берба почела на обронцима планина које окружују Прокупље. Берачи кажу, да има пуно печурки и да могу да зараде.
Некрунисани шампион печуркарења, за многе је Станика Јовичић (62) из Трновог Лаза, села на обронцима планине Соколовице. Она дневно набере и више од 30 килограма печурки, а од почетка сезоне у њеним торбама нашло се више стототина килограма. Станика за један дан пређе и преко 20 километара, како би убрала што више вргања и лисичара. Појединачно могу да се уберу и вргањи тешки и до једног килограма. У берби јој помаже син Ненад, а за даљу обраду печурки задужена је снаха Маја, али радост за добру бербу Станика дели са унукама Николином, Марином и Радмилом и са најмлађим унуком Радетом.

У сезони бербе печурака, на стотине берача крену пут шума, како из многобројних села, тако и из Прокупља. Важно је поћи што раније, познавати шуму и знати места на којима их има највише.


-У шуму крећем раном зором, тачно знам места где су најбоље печурке. Од Трновог Лаза стигнем до Црне Чуке, до густих храстових и церових шума у којима има највише печурака. За овај посао је потребно знање, искуство и стрпљење – прича нам Станика Јовичић, и додаје да је знање о печуркама стекла још као дете, од својих старијих и да она своје искуство преноси на своје млађе.
Она води рачуна како бере печурке, да би како каже било и за следећу годину. За њену породицу оне донесу лепу зараду, али ипак према њеном мишљењу могло би боље.
-Мислим да нас мало уцењују, само је један откупљивач и стално смањује цену, па сада за килограм лисичаре добијамо 300, а за вргањ 200 динара-процењује Станика ситуацију у којој се налази човек који поштеним радом зарађује за живот.
Домаћинству Јовичића ово је додатни посао, али у њему свако има своје задужење, па је снаха Маја задужена за печурке након брња и њихову припрему.
Маја нам објашњава да су печурке укусне свака на свој начин, да је лисичара одлична за саламуру, али да вргањ, може да се суши, ставља у саламуру, мада је одличан и за пржење.
-Ове године временске прилике нису добре за сушење вргања, јер нема сунца. Међутим, ранијих година смо велике количине сушили и тако га давали на откуп. То је одлична ствар, јер се добија вишеструко виша цена- објашњава Маја.
Печурке су сезонски посао за породицу Јовичић, а сталне приходе обезбеђује им стадо од 70 коза.




Коментари

21.06.2020 u 18:09 Snezana Subotic рече:

A u Beogradu cena vrganja600-800 din a lisicarke 1000-1200 din.

1 0 Одговори на коментар
20.06.2020 u 23:03 Nena рече:

Mala ispravka.... Na obroncima Vidojevice.

3 0 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи