Prokuplje na dlanu

Друштво

ТОКСИНИ УТИЦАЛИ НА МАЛИГНА ОБОЉЕЊА КОД ДЕЦЕОбјављено: 23.03.2019 u 00:43 | Аутор: Biljana Roganović 24 коментар(a) ТОКСИНИ УТИЦАЛИ НА МАЛИГНА ОБОЉЕЊА КОД ДЕЦЕ
Др Дарко лакети, фото:Одсек за односе са јавношћу и протокол Града Прокупља

Први резултати истраживања Комисије за утврђивање последица НАТО бомбардовања, на челу са народним послаником из Топлице, доц. др Дарком Лакетићем, показали су пораст броја оболелих од малигних и аутоимуних болести код деце и да је то директна последица гађања Србије пројектилима са осиромашеним уранијумом. Према његовим речима, број оболеле деце до 18 година од малигних болести крви и мозга у знатном је порасту и, почев од 1999, сваке године је све већи.


-Упоређивањем медицинских статистичких података по годинама, установили смо да је на одређене генерације оних рођених после 1999. године деловао неки токсин, па су те генерације подложније оболевању од малигних болести. Током истраживања, за сваку генерацију израчунали смо статистички ризик од оболевања и установили да свако одступање од уобичајног, ствара сумњу на нешто што је узроковало повећање броја оболелих- објаснио је др Лакетић.


Према његовим речима, научно медицински је доказано да постоји појачана осетљивост на малигне болести крви код оних рођених 1999. и након тога.


-Неки отрови су деловали, али ми са сигурношћу не можемо да кажемо који је од њих узроковао појачано оболевање код деце. Током бомбардовања, много је отрова бачено на Србију. Осиромашени уранијум је врх леденог брега, али постоје и много опаснији отрови. Ту је било толико токсина који су опасни за људски организам, гађане су трафостанице, одакле је испарило изузетно опасно уље пирален, бензен, па разни отрови због бомбардовања фабрика боја и лакова, рафинерија- додао је он.


Ипак, сматра др Лакетић, не може се пренабрегнути чињеница да се те 1999. године, током бомбардовања, ослободило највише отровних, штетних и канцерогених супстанци и да резултати научномедицинске студије, коју су спровели, показују пораст канцера крви код деце од пете до девете године.


Студија је урађена на основу релевантних медицинских података који се базирају на генерацијама које су рођене и живеле након НАТО бомбардовања. Истраживања су рађена у сарадњи са подацима Института за јавно здравље “Батут”.


-Ови подаци никако не би требало да изазову панику код становника Србије, али треба да изазову пажњу јавности. Подаци до којих смо дошли говоре да је нешто лоше деловало на здравље људи и да имамо узлазни тренд малигних оболења, али и у целом свету се бележи пораст малигних оболења. Епидемија рака код нас не постоји. Осиромашени уранијум је штетна супстанца која ствара нефротоксична једињења која изазивају оболења бубрега, а који токсини су тачно деловали и изазвали пораст малигних болести код нас, треба тек да се утврди додатним истраживањима- истакао је он.


Према његовим речима, веома је значајно то што је током овог истраживања утврђено и која су то подручја Србије највише угрожена.


Чланови Комисије упознати су са чињеницом да је од 40 људи који су непосредно након бомбардовања ишли да чисте или ограђују релеј на Пљачковици, наравно без заштитне опреме, живо само њих 15. Већина је преминула од малигних болести или отворених рана на кожи које нису могле да зацеле.


Лакетић је додао да је важна и сарадња са Комисијом италијанског парламента, која је испитивала повезаност бомбардовања са смрћу италијанских војника који су били у међународној мисији на Космету.


-Циљ овог истраживања је да се на основу добијених података скрене пажња на превенцију, као и да се уради неки превентивни скрининг преглед становништва на појаву малигних болести, подвукао је др Лакетић и нагласио да би такође требало да се укаже на то који крајеви Србије још увек нису санирани од штетних супстанци.


-Када резултате нашег истраживања предочимо нашој и светској јавности, очекујемо да ће знатна средства Владе Србије бити усмерена баш на ову превентиву коју сам поменуо, јер то је оно што ми једино можемо да урадимо- рекао је доц. др Лакетић.


Према његовим речима, државе које су нас бомбардовале сада би требало да нам помогну, било да дају новац за чишћење животне средине, или да помогну у превенцији, раном откривању и лечењу становништва од малигних болести, јер то је најмање што могу да ураде.
Извор:Одсек за односе са јавношћу и протокол Града Прокупља


Коментари

26.03.2019 u 11:00 Nikša рече:

Kad vidim laketica odmah pomislim na loncara, zvanog dr smrt.

2 1 Одговори на коментар
24.03.2019 u 20:15 Bole рече:

Napred Darko !!!!Bravo a ljubomorni neka "laju" to vetar nosi. I sto vise negativnih lajkova imas to bolje. NAPRED Naprednjaci!!!

1 9
24.03.2019 u 21:25 D R рече:

Evo ga jos jedan neartikulisani,napred deces napred ko ovan.....

10 2
Одговори на коментар
23.03.2019 u 20:35 Sasa рече:

Čitajući ove komentare nikako da razumem ove što negativno komentarišu. Mi sa Darkom možemo samo da se ponosimo. Eto ima i onih koji sve to negiraju. To smatram da bi ti isti bili gori od onih što su nas napadali tokom 1999. godine.

5 22
23.03.2019 u 22:13 Milos рече:

Pa budi konstruktivan pa kazi ponosimo se sa Laketicem zbog toga i toga argumentovano,sedam godina su na vlasti,ponosis se zato sto je tebi pojedincu dobro.

26 3
24.03.2019 u 00:38 MOMA рече:

TREBA BITI REALAN GRAD PROKUPLJE IMA OZBILJNE PROBLEME,NIKO NESPORI RAD LAKETICA OKO BOMBARDOVANJA I STETNIH POSLEDICA,ALI PROKUPCANI SU ZAGLAVILI SA ELEMENTARNIM STVARIMA U GRADU DA SE NEPONAVLJAMO OD HIGIJENE DO.............

16 0
24.03.2019 u 08:04 Stevan рече:

Saša, Nole, Anka, molio bih vas da ne kucate dok ručkate sendvič. Nekulturno je pričati punim ustima, ukus salame podriguše vam remeti tok misli, pa se ne možete u potpunosti usredsrediti na pravopis. A i mrvice od bajatog hleba vam upadaju u tastaturu, pa narod stiče utisak da gutate slova. Odite do vučićevog winwin-a da kupite novu tastaturu, ostavite neki dinar njegovom bati kriminalcu. Kad ste već tamo, možda vam se dopadne i neki toster, ako vam se ubajate sendviči da ih podgrejete. Sve to možete i na 24 rate uz ličnu kartu, to je neosetno na vaše opštinarske plate, koje su sada još i veće otkako dobismo status "grada". Pa da ljudski kucate hvalospeve o njegovom preosveštenstvu darku svemogućem, sveznajućem, svevišnjem.

8 2
Одговори на коментар
23.03.2019 u 20:23 Crni рече:

A šta si ti doktore učinio da pomogneš deci koja su obolela i bore se za život i izlečenje.Kao i njihovim roditeljima koji su, i pored brige za život svog deteta,u najvećem broju slučajeva u teškoj materijalnoj situaciji jer ttakva bolest i lečenje iziskuje dosta novca. A koloko sam čuo da si imao i jednu molbu za zaposlenje majke deteta koje je bolesno ali se nisi udostojio da pomogneš. Toliko o tvom zalaganju oko istine i prava bolesne dece i njihovih roditelja

14 3
24.03.2019 u 06:34 Rajko рече:

Čista glupost. Naučno istraživanje se sprovodi od strane instituta primeno Metodologije naučnog istraživanja a ne poredjenjem statistike! Ovom metodom svako može da uporedi dva skupa podataka i da kaže "ovo je naučno dokazano"! Ovde nema naučnih dokaza, nije naučnim istraživanjem dokazana korelaciona veza izmedju bombardovanja i porasta oboljenja. Sve je ovo marketing laž sa ciljem da preusmeri pažnju sa demonstracija, siromaštva, lopovluka. Nisam do kraja siguran da li ovaj zna koliko ne zna?

8 2
Одговори на коментар
23.03.2019 u 17:23 Maximus Decimus рече:

I sta sa tim? Da ih tuzimo? Oni rasturili ceo bliski istok:))) Darko mogu oni i da preoru Srbiju.I sta cemo? Nista.

0 7 Одговори на коментар
23.03.2019 u 17:08 igor рече:

ti si najveći i najgori kancer ovog vremena

25 7 Одговори на коментар
23.03.2019 u 16:48 Nole рече:

Bravo Darko ti si skolovan covek i hvala za ovakvo istrazivanje koje je veoma bitno za nas srbe. Gubitnici mogu da ti zavide i pisu citave romane ali uzalud. Samo napred i glavu gore . Veliki pozdrav!!!

9 22 Одговори на коментар
23.03.2019 u 16:15 Milos рече:

Laketic je pogubio konce sto se tice Prokuplja,vodi grad iz Beograda i procice kao V Jovanovic,to je sudbina Prokupcana definitivno,poludese za Beogradom svi politicari iz Toplice.

23 5 Одговори на коментар
23.03.2019 u 13:56 Nemoj da stitis olos рече:

Strucan izvestaj doktore. Hoces li tako na televiziji most dati izvestaj nama, gradjanima koji smo te glasali da budes poslanik iz Prokuplja i da objasnis koliko ce nas i nasu decu da kosta to sto su skupstinske sluzbe u vreme kada ti vodis ovaj grad, sedam godina nezakonito dodeljivale plate, koliko je para pronevereno u centru za socijalno,sta privredni kriminal mesecima ceslja u tso, zasto je kosarkaski klub ugasen i jos mnogo toga sto ceslja tuzilastvo. Hajde izadji i kazi istinu, koliko ce to sve nas da kosta i ko je kriv pa neka odgovara. Nije fotelja bogom dana. Nije fer poslanice i ovo nije kritika,pogledaj Predsednika Srbije koji se svakodnevno obraca gradjanima i suocava sa problemima, samo zelimo istinu od tebe, mi koji zivimo u ovom gradu. Pozdrav svima i vreme je da se obratis gradjanima Prokuplja,zasluzili su to.

22 5 Одговори на коментар
23.03.2019 u 12:59 Anka рече:

Bogu hvala da imamo ovako školovanog čoveka koji radi za državu i građane Toplice. To odakle je ko nema nikakve veze. Darko, hvala ti na svemu, narod je uz tebe. Oni što do tri mrze sami sebe, a posle toga ceo svet neka stave prst na čelo i nek se pitaju šta su dobro uradili za sebe i druge. Veliki pozdrav za Darka i njegov tim.

9 26 Одговори на коментар
23.03.2019 u 12:22 Mekenzi рече:

Koliko se ja secam, profesore, vi niste ni statisticar niti hematolog niti radite (ne jos uvek) u tom ustanovama. Koliko ste vi kompetentni za ovakav tip studije ? Ili samo publicitet

18 5 Одговори на коментар
23.03.2019 u 11:05 Realno рече:

PRVO i osnovno proveriti čime se mi hranimo tj. čime nas truju u ovoj zemlji bez zakona.

13 1 Одговори на коментар
23.03.2019 u 10:44 Peglanje рече:

Vucic je dobar sa Blerom da nezaboravimo i klintonovo tapsanje po ramenu dragog nam predsednika

13 1 Одговори на коментар
23.03.2019 u 10:06 Cica рече:

Otrova nas razna politika i nemastina

12 2 Одговори на коментар
23.03.2019 u 09:35 istina ili laz рече:

Bravo za doktora,strucnost ispred politike.Samo neka onda sada objasni gradjanima kako onda majstor za klime vodi skupstinu grada,dok skolovani ljudi godinama vise po zavodu.Kakvi bre toksini i bombardovanje,najbitnije je da tvoj badza bude na funkciji i u isto vreme dobije drzavni posao.Toliko o tvojoj dobroj nameri prema Prokupcanima,da ne ponavljamo tvoje lazi o klizalistu,akva parku,malverzacijama u toplicaninu i sportu koje licno podrzavas sa svojim podanicima,preko trista hiljada eura prokupackih para koje si dao za onu ruinu i lagao da je to za javna preduzeca, ma doktore prevario si nas sve i pobegao za Beograd,verovatno je i tebe stid od samog sebe sta si uradio nasem gradu,ali smo mi prokupcani gradjani, pa ce ipak da pozdravimo ovo sto radis.Pozdrav za Biljanu jer stvarno i iskreno pise o svemu,a vi botovi hajde pisite sta od ovog nije istina.

14 5 Одговори на коментар
23.03.2019 u 07:59 Stevan Milenković рече:

Žalosno i jadno... Sad kad mu se zaljuljala fotelja, setio se ovaj kosovar koji nema veze sa Prokupljem a predstavlja ga u Skupštini, setio se žrtava bombardovanja i posledica bombardovanja da ih iskoristi kao kec iz rukava i prikupi poslednje simpatije naroda... Da imamo državu ko što je nemamo, još odavno bismo podneli krivične prijave najpre protiv DOSmanlija (kako ih Šešelj zove) koji su okrenuli narod protiv branioca nacionalnih interesa i napravili od nas dupelisce onih koji su nas koliko juče bombardovali, onda bismo krivično gonili sve zemlje članice NATO pakta, tražili odštetu da se isčupamo iz krize... Umesto toga, mi ih molimo za kredite, zadužujemo narod da se narednih 100 godina ne možemo isčupati iz dugova, a 90% tih zaduženih para su dinkić, djelić, čedica, tadić, šutanovac, vlada jovanović i kum mu gruja zajedno sa ostalom bagrom strpali u svoje guzice... Da imamo državu kao što je nemamo, ne bismo pustili lekara da vodi politiku. Da se razumemo, nepobitno je da je laketić izuzetan urolog, ali eto, nažalost, pokazalo se da je kao čovek NULA. Šta ćeš ti u politici, kad nema ko da nas leči? Država te školovala da lečiš narod, a tebi draži kelneri u skupštinskom klubu??? U rudnik bih te ja nabio, Laketiću, ako nećeš da se baviš svojom pozivom, da vidiš šta moraju da rade ljudi koji nisu imali priliku da ih država školuje. Pa bi posle mesec dana u rudniku pobego nazad u bolnicu i ljubio svakog pacijenta u organ za koji si se specijalizovao da vršiš pregled! Sram da te bude, izmuvao si gore da dobijemo status grada samo da bi uzeli više para iz Budžeta, da se pokriju dugovi opštine koju su opljačkali tvoji žuti i plavi kompanjoni? Što ne objavite koliko je godišnjih budžeta opština prokuplje bila u minusu dok nismo dobili status grada??? Gurnuto pod tepih, sad majete narod fontanama, prepisujete beogradske fore, a ovo lukavstvo sa žrtvama bombardovanja, nek' vam je na dušu... Ima neko Gore ko gleda na sve, svako od nas će dobiti zasluženo pre ili kasnije...

27 4
23.03.2019 u 09:46 Gojko рече:

Darko je veci Prokupcanin od vaseg Vlade Jovanovica.Vise je uradio nego Vlada Jovanovic za Prokuplje, to je evidentno.Zato narod nece vas opet na vlast.

4 19
Одговори на коментар
23.03.2019 u 05:23 Dabar рече:

Rece Darko toksicni.

26 2 Одговори на коментар
23.03.2019 u 01:30 Najveci trovaci Srbije рече:

1.uranijum i ostala hemija iz nato bombi,raketa 2.konzervansi i aditivi i nekvalitetna hrana 3.politicari kao i ovaj na slici

26 1 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли се претерује са славским спремањем?


Контакт

Уредник

+381 (0)60 07 11 209
[email protected]

Пошаљи