Prokuplje na dlanu

Друштво

У Градској управи уведено обавезно тестирање на алкохол и дрогу

  • Cutura
  • Hameum
  • Bellavita
  • Toplica gradnja
  • Vip


Објављено: 24.05.2023 u 17:56 | Аутор: 0 коментар(a) У Градској управи уведено обавезно тестирање на алкохол и дрогу
Foto: Free media

Најмање два пута годишње на случајном узроку, али и сваки пут када постоји сумња или сазнање да је неко од њих у алкохолисаном стању, запослени у Градској управи Прокупља тестираће се на присуство алкохола у организму у самој згради локалне самоуправе. У случају сумње, запослени ће се тестирати и на присуство других опијата у надлежној здравственој установи, а уколико се утврди присуство алкохола и дрога, запослени ће се привремено удаљити са посла и против њих ће се покренути дисциплински поступак.

Тестирање на алкохол и дрогу уведено је крајем априла, када је Начелница Градске управе Невена Јовић донела "Правилник о начину и поступку провере алкохолисаности и/или утицаја других опијата запослених у Градској управи Града Прокупља", а који је почео да се примењује почетком маја.

Како у њему стоји, он се доноси "ради заштите запослених и странака од опасности коју може изазвати запослени под дејством алкохола и дрога, како себи тако и другима, а све у циљу спречавања настанка штете по лица и имовину".

Правилник се односи на све запослене, али и на друге особе које обављају послове у пословним просторијама Градске управе - извођаче радова, студенте на стручној пракси, волонтере, као и сва друге особе које по било ком основу обављају рад у просторијама Градске управе.

Запосленима је забрањено уношење/конзумирање алкохолних пића и других опојних средстава у било ком облику у пословним просторијама Градске управе и другим просторима где обављају рад. Забрањен је долазак на рад и присуство на радном месту у алкохолисаном стању или под дејством других опојних средстава у току радног времена - стоји у Правилнику.

Њиме је прописана нулта толеранција, односно запослени не смеју имати ни мало алкохола у крви - "под алкохолисаним стањем подразумева се присуство алкохола у организму у вредности већој од 0,00% ", стоји у Правилнику.

Провера присутности алкохола у организму запосленог врши се коришћењем алкометра или дрегера, којим се врши мерење концентрације алкохола у даху, а чији се резултати могу користити и као доказ на суду.

Калибрацију алкометра врши Градска управа на 6 месеци или и раније ако апарат сам прикаже да му је потребно баждарење, а проверу запослених да ли су пијани радиће "Комисија за алкотестирање", која има три члана и која може бити стална на период од четири године или може да се образује по потреби.

Како тече поступак провере на присуство алкохола

Комисија, по захтеву начелника Градске управе, врши проверу алкохолисаности запосленог коме је наложено алкотестирање у неколико случаја - по достављеном обавештењу непосредног руководиоца у случају сумње или сазнања да је запослени под дејством алкохола, када запослени својим понашањем видно оставља утисак да је под утицајем алкохола или када се запослени на радном месту затекне како конзумира алкохол.

Такође и у случају повреде или инцидента на раду, ако постоји сумња да је то због алкохола или у случајевима када се процени да је понашање запосленог узроковано употребом алкохола.

Начелник Градске управе, као и руководиоци ужих унутрашњих јединица дужни су да:

- не дозволе почетак рада, односно, одмах прекину започети рад запосленом када постоји сумња да су под утицајем алкохола или других опојних средстава;

- спрече уношење и употребу алкохола или других опојних средстава за време рада, односно наложе уклањање истих уколико у контроли буде утврђено њихово присуство у пословним просторијама Градске управе;

- удаље са рада, из радних просторија и радне околине запосленог који је под утицајем алкохола или других опојних средстава - стоји у Правилнику.

Најмање два пута годишње спроводиће се превентивна провера алкохолисаности, а запослени који ће бити тестирани одређују се методом простог случајног узорка.

Како стоји у Правилнику, провера се обавља у присуству непосредног руководиоца запосленог који се тестира или особе коју одреди начелник, а након извршене провере Комисија сачињава записник о извршеном алкотестирању.

Ако запослени одбије проверу присуства алкохола у организму, начелник Градске управе издаје налог за алкотестирање запосленог у надлежној здравственој установи и запослени је у обавези да се у року од једног сата од добијања налога тестира, а уколико и то одбије аутоматски ће се сматрати да је под утицајем алкохола.

У случају да запослени искаже сумњу у тачност мерења присуства алкохола у организму, може, у року од једног сата од завршетка провере од стране Комсије да се јави надлежној здравственој установи ради провере присуства алкохола у организму, о свом трошку - пише у Правилнику.

Провераваће се и присуство опијата

За разлику од алкохола, провера других опојних средстава ради се у надлежној здравственој установи и то у року од једног дана од тренутка када је запосленом уручен налог за тестирање на опијате.

Запослени има рок од 24 сата и да достави резултате тестирања, трошкове тестирања платиће послодавац уколико се утврди да нема присуства дроге у организму, а ако се утврди да ипак има присуства психоактивних супстанци у организму запосленог, трошкови тестирања се рефундирају од запосленог.

Када се алкотестирањем утврди присуство алкохола или се утврди присуство опијата, запослени се привремено удаљава са посла и против њега се покреће дисциплински поступак.


Ако одбије да напусти радно место, обезбеђење може позвати и полицију да им асистира.


Аутор:Љубомир Филипов, Извор:Јужне вести
Коментари

Нема коментара. Будите Ви први који ће оставити коментар.


Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.


Анкета

Да ли сте за забрану пушења у угоститељским објектима?


Контакт

+381 69 75 53 12

urednistvo@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи