Prokuplje na dlanu

Друштво

У ХОТЕЛУ ХАММЕУМ У ПРОКУПЉУ ОДРЖАН КУРС О САВРЕМЕНОМ ВИНАРСТВУ

  • Stamenkovic
  • Picerija Leonardo
  • Evropski centar za edukaciju
  • Alfa taksi
  • Kvart oglas
  • Jablanovica


Објављено: 25.10.2020 u 11:22 | Аутор: Redakcija 0 коментар(a) У ХОТЕЛУ ХАММЕУМ У ПРОКУПЉУ ОДРЖАН КУРС О САВРЕМЕНОМ ВИНАРСТВУ
Фото: Приватна архива


У претходна три дана, у хотелу Хаммеум у Прокупљу, Центар за образовање и истраживања одржао је стручни курс на тему “Савремени приступи производњи вина са печатом терроир-а”. Курс је одржан уз подршку УСАИД – овог пројекта за конкурентну привреду.


Учесници, њих више од 40, су овом приликом могли да се упознају са модерним приступима у производњи и унапређењу квалитета грожђа и вина, а посебан нагласак је стављен на вина аутохтоне сорте Прокупац.
- Одабрали смо Прокупље као место за нашу прву радионицу, у низу радионица које ће у наредне две године бити одржане, јер је Прокупље један центар виноградарства који има дугу традицију. Кренули смо од Прокупља, па ћемо ићи даље ка Централној Србији и Војводини.
Окупило се више од 40 учесника из целе Србије. Прва два дана су осмишљена као предавања, радионице, а једна од њих била је посвећена сортама Прокупца са различитих подручја (терроир-а). У склопу овог курса одржан јеи округли сто где су сви виноградари могли да изнесу своја мишљења и да разреше неке своје дилеме и недоумице. Имали смо и једног учесника из иностранства, који нам се због епидемије корона вируса, прикључио преко Зоом-а, где нам је поделио веома значајна искуства у производњи биодинамичког вина- рекла је за наш портал Славица Тодић са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду


У склопу ове радионице виноградари - учесници овог курса имали су и практични део када су обилазили винограде Прокупачког и Жупског виногорја. Тако су првог дана обишли винарију „Доја“, другог дана „Топличке винограде“, а трећи дан је био посвећен обиласку винарија у Жупи када су обишли винарије које производе вина од аутохтоних сорти грожђа „Прокупца и Тамјанике“ .


Представљајући нам планове ових курсева, Славица Тодић је изјавила да су то курсеви који ће у будућности одговорити на све захтеве виноградара. Укључиће се виноградари из иностранства, како би поделили своја искуства са нашим људима из винског света. Тако ће омогућити да се прошире видици наших људи, односно спојиће традицију са модерним технологијама




Коментари

Нема коментара. Будите Ви први који ће оставити коментар.


Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи