Prokuplje na dlanu

Друштво

Уручена највећа признања Града Прокупља

  • Cutura
  • Festina


Објављено: 21.07.2021 u 14:40 | Аутор: Redakcija 1 коментар(a) Уручена највећа признања Града Прокупља

У част градске славе Свети Прокопије у прокупачком Дому културе одржана је свечана академија на којој су традиционално додељене Плакета Свети Прокопије и похвалнице најзаслужнијима који су својим залагањем и трудом допринели напретку нашег града.

На почетку свечаности градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је поздравио присутне госте међу којима су били владика нишки Арсеније са свештенством Епархије нишке, старешина цркве Свети Прокопије Никола Илић са свештенством, затим представнике Града, председника Скупштине Дејана Лазића, чланове Градског већа, начелника Топличког управног округа Златана Миљковића, начелника Полицијске управе у Прокупљу Ненада Каличанина, представника Војске Србије пуковника Бојан Миленковића, и пријатеље града и госте међу којима су били пензионисани генерал Братислав Дикић, директор Управе за трезор Марко Гверо, начелник Јабланичког округа Милош Ћирић и делегацију побратимљене француске општине Епон коју је предводио заменик градоначелника Ивица Јовић.

Обраћајући се присутнима градоначелник Аранђеловић је рекао да је Слава Свети Прокопије у срцу сваког Прокупчанина и да је она оличење њиховог оптимизма, ведрине, срдачности и срчаности.

–Прошле године се нисмо окупили на оваквој свечаности, јер нас је пандемија спречила, али срећа и понос поводом славе града нису биле ништа мање, јер живимо у најлепшем граду на кугли земаљској. Зато бих ову прилику искористио да се захвалим свим лекарима, медицинским техничарима и техничком особљу који су у данима борбе са корона вирусом бринули о свима нама и пружали нам подршку да се са храброшћу и упорношћу боримо са пандемијом. Посебно хвала младим лекарима, који су свој рад започели на најтежи могући начин, суочавајући се великом непознаницом и храбро борећи се били помоћ и узданица свима нама, истакао је градоначелник.

Говорећи о заштитнику нашег града он је подвукао, да је за Светог Прокопија царство земаљско било мало, а небеско увек и довека, па је изабрао жртвовање у име Христа.

–То је витез који кроз векове чува наш град у подножју Хисара, наше домове и оплемењује нас својом благошћу и човекољубљем. Као и други који живе, на овом раскршћу, и нас су пратиле недаће, али смо кроз све неприлике пролазили носећи у срцу свог свеца и са њим побеђивали зле дане и лоше људе. Захвални смо што имамо част да наш град носи његово име. Наша црква и вера православна су одржали суштину српског националног бића, тежње и домашаје, усмеравала снаге путем напретка, а наша окупљања у част и славу Светог Прокопија, су најјача порука заједништва и слоге свих и успех целе наше заједнице. Ови празнични дани су дани сабирања житеља града око племенитих циљева. Ми као свечари свима шаљемо поруку да негујемо историју и традицију, чувамо истину, као и да радимо пожртвовано и честито, казао је Милан Аранђеловић и наставио.


Желим да поручим да је руководство града пуно тога урадило и поносни смо на ту чињеницу. Бољитак је уочљив и свако ко живи у граду и са градом сведок је чињенице, да је сада Прокупље боље место за живот, али да може бити још боље. Наш задатак је да у времену које нам је дато оставимо траг који ће град, његове људе и генерације које долазе учинити бољим. Зато морамо имати у виду само оно вредно и значајно, а то је да нашем граду, заједници и отаџбини дамо све своје знање, пожртвовање и своје срце на путу напретка. Поносни смо што су наше школе у којима стиче знање будућност нашег града, обновљене и што наша деца сада имају боље услове за учење. Улажемо напор да обезбедимо нова радна места, и да тако омогућимо бољи живот наших грађана, и наравно да млади и школовани људи нађу запослење у свом родном месту. Ми смо себи поставили циљеве и одабрали пут ка успеху. Можда се он некима чини дуг и претежак, али то је за нас једини прави, пут који градимо за бољу будућност наших потомака.

Градоначелник Аранђеловић се осврнуо и на изградњу цркве Светог Ђорђа у Прокупљу.

–Не смемо да заборавимо на још једну нашу свету дужност, а то је завршетак храма Светог Ђорђа. На то су нас обавезали наши преци, код којих се идеја и родила и који су у срцу, цео век, носили жељу да Прокупље добије још једну цркву. Подизање храма је наш позив и обавеза, јер градећи храм градимо веру, љубав, заједништво, дајемо себе за будућност. Зато позивам све Прокупчане и Топличане, да се укључе и свако у оквиру својих могућности да допринос изградњи цркве, рекао је градоначелник.

Он је упутио најсрдачније честитке добитницима највећих признања Града са именом Светог Прокопија и захвалио им што су предано и вредно радили за целу нашу заједницу, изражавајући им поштовање у име свих Прокупчана.

На крају је честитао славу суграђанима са жељом за добро здравље и породичну срећу и да их црква Свети Прокопије у миру и слози још много година на овај дан окупља.


Поводом градске славе, како то већ и традиција належе, на свечаној академији поводом Прокопов дана додељене су и плакета и захвалнице са именом свеца заштитника града Прокупља.

Плакету и похвалнице је уручио владика нишки господин Арсеније и том приликом уз славску честитку грађанима истакао да му је срце пуно и да је јако срећан и почаствован тиме да је њему припала та част, као и да је одушевљен начином на који је градска слава обележена у Прокупљу и одзивом народа који је тако масовно дошао у цркву и изашао на улицу да испрати славски литију.

Он се овом приликом захвалио на сарадњи и подршци представницима Града Прокупља у изградњи храма Светог Ђорђа у Прокупљу и пожелео свима добро здравље и срећу.

У наставку академије Плакету Светог Прокопија, највеће признање Града из руку владике Арсенија примила је заменик директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије, Сандра Недељковић, која је то одличје добила за подршку у избору, припреми и финансирању значајних инфраструктурних пројеката у Прокупљу.

Захваљујући на овом високом признању Недељковић је истакла да оно није резултат само добре професионалне сарадње са руководством Прокупља, већ и плод пријатељских и људских односа који су резултирали из њене наклоности према становницима града који је недавно упознала и заволела.

–Ово је за мене света награда, казала је Недељковић и додала да се она посебно добро осећа у Прокупљу иако га је тек недавно први пут посетила и упознала и да га толико заволела да га сада доживљава као свој град.

–Ја увек причам о Прокупљу са толико радости и љубави да ме људи питају да ли сам Прокупчанка, ја се тада насмејем и кажем „нисам, родила сам се у Београду али тај град волим исто колико и Београд“, казала је Недељковић захваљујући на признању.

Захвалницу Светог Прокопија за свесрдни рад и залагање у циљу проширења производње и запошљавања што већег броја радника из нашег града добио је Милош Манић, директор немачке Компаније „Леони“ у Прокупљу. Захваљујући на награди Минић је рекао да компанија Леони у Прокупљу данас запошљава близу 3.000 радника и да има тенденцију даљег ширења производње.

–Када сам пре осам година први пут дошао у Прокупље нисам ни сањао да ћу овде остати и да ћу се осећати Прокупчанином, рекао је Манић захваљујући свима онима који су његов труд препознали и омогућили му да добије тако велико и значајно признање са именом Светог Прокопија.

Захвалница Светог Прокопија уручена је и Ансамблу ветерана Културно уметничког друштва „Абрашевић“. У име ветерана награду је примила и захвалила на почасти дугогодишња чланица Нада Радовановић.

Захвалница Свети Прокопије, за подршку и помоћ у изградњи капиталних инфраструктурних објеката на подручју Прокупља, добила је и државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Милани Ракић. Због спречености да присуствује академији захвалница ће награђеној бити накнадно уручена.

На академији поводом славе Свети Прокопије поздраве и честитке градоначелника Епона Ги Милера пренео је његов заменик Ивица Јовић. Честитка је прочитана на француском, прочитао је шеф кабинета градоначелника Епона, Алексис Бакони, а на српски превео заменик градоначелника Епона Ивица Јовић пореклом Топличанин. У писму Прокупчанима градоначелник Епона још једном је потврдио коликом су јаке и срдачне везе које се негују између тог француског града и Прокупља.

Честитајући славу Прокупчанима Милер је изразио жаљење што због спречености пословима није могао да присуствује слави, како је то ранијих година чинио и изразио наду да корона вирус неће и даље ометати путовања и дружење међу народима, посебно међу пријатељима какви су Французи и Срби. Он је позвао делегацију Града Прокупља да у Француској у Епону присуствује свечаном обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата која ће се обележити 11. новембра ове 2021 године.

У оквиру академије приказан је и документарни филм прокупачког редитеља Жикице Јовановића „Покајник у покушају“ који је побрао бројна филмска признања широм света а говори о прокупачкој цркви Светог Прокопија која датира с почетка 10. века и једна је од најстаријих православних цркава на Балкану.

Академија у част славе Светог Прокопија завршена је културно уметничким програмом у коме су учествовали црквени хор „Свети Прокопије„ и млади глумци Аматерског позоришта прокупачког Дома Културе „Хранислав Драгутиновић“, Александар Младеновић и Немања Тонић, који су извели драмски приказ саслушања, суђења и погубљења Светог Прокопија пред римским царем Диоклецијаном.
Коментари

25.07.2021 u 10:46 Macanlija рече:

Vrlo je lepo sto se svi dodjosi u Prokuplju osecaju bolje nego sami prokupcani.Ali to je uvek tako I bilo.

0 1 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

[email protected]

Пошаљи