Prokuplje na dlanu

Људи

ИН МЕМОРИАМ: ЈОВАН ШЕКАРИЋОбјављено: 01.03.2019 u 16:38 | Аутор: 3 коментар(a) ИН МЕМОРИАМ: ЈОВАН ШЕКАРИЋ
Јован Шекарић, приватна архива

Недавно се упокојио Јован Шекарић, који је са свима нама делио своје приче и сећања на неко друго Прокупље, неке друге прошле генерације. Он је заиста био хроничар не тако давно прошлог, али лепог времена. Било је задовољство читати његове приче. Он нам их је поклонио, да их заувек чувамо. Данас је требало да слави рођендан (јавио јутрос Фејсбук).... У име свих читалаца његових фантастичних прича и у знак сећања на њега, објављујемо једну од прича које сте раније могли да прочитате, а која је изашла из његовог пера. Не замерите што су сва слова велика, тако нам је не тако давно послао. Њему је свако слово било важно.....


СЕЋАЊА И ОСЕЋАЊА


МИСЛИМА СЕ ВРАЋАМ У МОЈЕ ПРОКУПЉЕ, У ШЕЋЕР МАЛУ, КНЕЗ МИХАЈЛОВУ 5, МОЈУ КУЋУ, МОЈ ПОДРУМ. У МОМ ПОДРУМУ ЈЕ ПОЧЕЛО ТО МОЈЕ ПРВО ИСКУСТВО СА ТЕХНИКОМ И АЛАТОМ ДА СЕ НАПРАВИ ТА МОЈА МАШИНА КОЈА МИ ЈЕ УВЕК БИЛА У ГЛАВИ.

ИГРАЧКЕ ИЗ КОЈИХ САМ СЕ СНАБДЕВАО ДЕЛОВИМА, БРЗО САМ ИЗГУСТИРАО И ВАДИО ЕЛЕКТРО-МОТОРЕ ИЗ ВОЗОВА И АУТА, СКУПЉАО СИЈАЛИЧИЦЕ, КАБЛОВЕ, ПРЕКИДАЧЕ. ЛЕМИО, БУШИО, ЛЕПИО, ПРАВИО И РУШИО, СКЛАПАО СВОЈУ МАШИНУ СВОЈУ НАПРАВУ . ОКРЕТАО ЈЕ ПО ХИЉАДУ ПУТА У ГЛАВИ, ПИСАО И БРИСАО, СВАЂАО СЕ И СА МАТЕМАТИКОМ И ФИЗИКОМ. НИ УДАРИ СТРУЈЕ, НИ ПАЉЕЊЕ ИНСТАЛАЦИЈЕ, БАТИНЕ И ЗАБРАНЕ, НИСУ МОГЛЕ ДА МЕ ЗАУСТАВЕ.

АЛИ КАД БИХ ЧУО ЗВИЖДУК, ПОЗИВ ЗА ИГРАЊЕ СВЕ СЕ ПРЕКИДАЛО, ПА ТРК НАПОЉЕ, НА СУНЦЕ, НА ИГРАЊЕ И КУПАЊЕ, НА САНКАЊЕ И СКАКАЊЕ. ВОЛЕО САМ ЈА ТУ СВОЈУ НАПРАВУ, ВОЛЕО МОЈУ ПОДРУМСКУ ЛАБОЛАТОРИЈУ, АЛИ САМ ВИШЕ ВОЛЕО ДРУГАРЕ, УЛИЦУ И ЖИВОТ ТАМО НЕГДЕ НАПОЉУ. МАШИНА ПРОРАДИЛА , ТРЕБАЛА МИ ЈАЧА, УЗИМАО ОЦУ ДЕЛОВЕ ОД АУТА, БАТИНЕ. ЕКСПЕРИМЕНТ ПРЕКИНУТ, ПОДРУМ ПОСТАО ШТАБ ШЕЋЕР -МАЛСКЕ БАНДЕ, БАТИНЕ. ШТАБ РАСТУРЕН АЛИ НЕ И БАНДА И БАНДИТИ.

ЦЕО ЛЕТЊИ РАСПУСТ ТОШКЕ, ЖОЉА, ЉАНА И ЈА, БРАЛИ ВИШЊЕ, ЧИСТИЛИ НОВОИЗГРАЂЕНЕ ЗГРАДЕ У НОВОГРАЂЕНОМ СОКИЋЕВОМ БУЛЕВАРУ. ОД ПАРА КУПЉЕНА УПА-5 И У ПОДРУМУ НАПРАВЉЕНА ФОТО-ЛАБОРАТОРИЈА. ПРАВЉЕНЕ СЛИКЕ, СВИРАНЕ ГИТАРЕ, ИГРАНЕ КАРТЕ. ПОЛАКО ОДРАСТАЛИ НИШТА НЕ ПРЕСКАКАЈУЋИ, БРЗО СЕ ЗАЉУБЉИВАЛИ, ПОНЕКАД И ОПИЈАЛИ, ЖИВЕЛИ ЗА ДРУГАРСТВО И ЈЕДНОСТАВНО БИЛИ СРЕЋНИ. МОЈА МАШИНА СКЛОЊЕНА СА СТРАНЕ, РАДИЛА ЈЕ САМО У МОЈОЈ ГЛАВИ КАД СЕ И ЗА ТО МАЛО НАШЛО ВРЕМЕНА.

СВЕ ВИШЕ СКЛАЊАНА И ПОТСКИВАНА ЗБОГ НЕКИХ УВЕК ПРЕЧИХ СТВАРИ КАО ШТО СУ, ДРУШТВО, ДЕВОЈКЕ, МОРЕ, КОНЦЕРТИ, ТУЧЕ, ЖУРКЕ, КАФАНЕ... ПА ОНДА ЖЕНА, ДЕЦА, КРШТЕЊА, РАТОВИ, МАСКЕМБАЛИ, МАТУРЕ...ПА ОНДА ДРУГИ ГРАД, ДРУГИ ЖИВОТ, ПОДРУМ ЗАКЉУЧАН И МОЈА МАШИНА ЈЕ ОСТАЛА САМО У МОЈОЈ ГЛАВИ.

И САМО У ГЛАВИ САМ ЈЕ И УСАВРШАВАО, ДОДАВАО ЈОЈ СНАГУ, СМАЊИВАО ТРЕЊЕ СМАЊЕЊЕМ ГРАВИТАЦИЈЕ И ДОЛАЗИО ДО НЕСЛУЋЕНЕ БРЗИНЕ, БРЗИНЕ СВЕТЛОСТИ, КОЈУ АКО УБРЗАМ САМО ЈЕДАН МЕТАР У СЕКУНДИ ВИШЕ ПРЕЛАЗИМ ГРАНИЦУ УНИВЕРЗУМА И ДОБИЈАМ ВРЕМЕНСКУ МАШИНУ, ПО ОНДА ЈОШ МИЛИОН КОМБИНАЦИЈА . НАРАВНО СВА ТА РАЗМИШЛАЊА У РЕТКИМ ТРЕНУЦИМА СЛОБОДНОГ ВРЕМНА БИЛИ БИ БЕГ ОД СТВАРНОСТИ И СВАКОДНЕВНИЦЕ ЖИВЉЕЊА.

ОСЕЋАО САМ ДА МОЈА МАШИНА ПОЛАКО ГУБИ СНАГУ, ПОТИСКИВАЛА СУ ЈЕ СВЕ ЈАЧА СЕЋАЊА НА ДЕТИЊСТВО, ПА НОСТАЛГИЈА, ПА ДРУШТВО. ПОЧЕЛА ЈЕ ДА СЕ ГАСИ, ДА ПУЦА И ОНДА ЕКСПЛОЗИЈА... МИЛИЈАРДЕ ЗВЕЗДА У БЕСКРАЈНОЈ ТАМИ КОСМОСА ПОЛАКО СЕ СПАЈАЈУ У СВЕ ЈАЧУ СВЕТЛОСНУ БЕЛИНУ. НЕСТАЈЕ ТАМА, НЕСТАЛА ЈЕ МАШИНА, А ОШТАР БОЛ ОШТРИНЕ ИГЛЕ КОЈА МИ БУШИ ВЕНУ ВРАЋА МЕ У СТВАРНОСТ, У БОЛНИЦУ И ГРУБО БУЂЕЊЕ.

КАП ПО КАП,КАП ПО КАП, ПОЛАКО ОДЗВАЊА КРОЗ МУТНА СЕЋАЊА, ВРАЋА СЕ СЛИКА, ТОН, КАМЕРА ИДЕ, ПОНОВО РАДИ БИОСКОП. ГЛЕДАМ КАПЉИЦЕ ИНФУЗИЈЕ, И СВАКИ ЊИХОВ ЛЕТ И ПАД, УДАРАЦ У ВОДУ ПРАВИ БАЛОНЧИЋ КОГА НОВА КАП РАЗБИЈЕ ДА БИ СЕ НАПРАВИО НОВИ.

СЕЋАМ СЕ ПЉУСКОВА ОНИХ ЛЕТЊИХ КАД СМО БОСИ И МОКРИ ПУШТАЛИ ДРВЦА, ШИБИЦЕ, ПАПИРНЕ БРОДИЋЕ УЗ ИВИЦУ ТРОТОАРА ГДЕ ЈЕ БУЈИЦА БИЛА НАЈБРЖА ДОК СУ ИХ КРУПНЕ КАПИ ПОГАЂАЛЕ А МЕХУРИЋИ ЕКСПЛОЗИЈАМА СКРЕТАЛИ СА ПУТА И ТРКА БИ ТРАЈАЛА СВЕ ДО НЕКЕ ШАХТЕ ИЛИ СЛИВНИКА. БИЛИ СМО МОКРИ И СРЕЋНИ, ВОДИЛИ ЈОШ ЈЕДНУ БИТКУ, ПРОТИВ НЕПРИЈАТЕЉСКЕ КИШЕ МЕТАКА.

БУДАН САМ А ЈАСНО ВИДИМ ОНО ШТО НЕ ГЛЕДАМ, ОСЕЋАМ ОНО ШТО САМ ОСЕТИО И ДОЖИВЕО НЕКАД ДАВНО. ПОЛАКО СХВАТАМ ШТА СЕ ДЕШАВА,ПОНОВО ЈЕ ПРОРАДИЛА МОЈА МАШИНА У ГЛАВИ АЛИ НЕ ОНА КОЈУ САМ ЦЕО ЖИВОТ ПРАВИО, ВЕЋ ОНА КОЈА ЈЕ УВЕК БИЛА У МОЈИМ МИСЛИМА У СЕЋАЊИМА И ОСЕЋАЊИМА.

ДА ТО ЈЕ ОНО ШТО ТИ ПРЕТВАРА МИСЛИ У ЛЕПОТУ ДОЖИВЉЕНОГ, У МИРИС ПАРФЕМА НАЈЛЕПШЕ ДЕВОЈКЕ, УКУС ПРВЕ ТРЕШЊЕ, ЗВУК ГИТАРЕ НА БРАНИ, ДА ТО ЈЕ ТАЈ, ШТО БИ СЕ У ОВО МОДЕРНО ДОБА НАЗВАО КОНВЕРТОР, ПРЕТВАРАЧ ОБИЧНИХ СТВАРИ СВАКОДНЕВНИЦЕ У ВАШУ ДОЖИВЉЕНУ БАЈКУ, ПРВИ ПОЉУБАЦ СА УКУСОМ ВЕЧНОСТИ, СКАКАЊЕ СА НАЈВИШЕ ТОПОЛЕ У ТОПЛИЦУ И КАД ОНО УРАЊАЊЕ У ВОДУ ГДЕ ПРЕСТАЈЕ СВАКИ ЗВУК, СВАКА СВЕТЛОСТ ПА ДО ИЗРАЊАЊА У НОВУ ЧИСТОТУ БЕЗБРИЖНОСТИ, ХИЉАДУ СИТНИЦА КОЈЕ ЗБОГ БРЗИНЕ ЖИВЉЕЊА ПОБЕГНУ НЕГДЕ СКРАЈНУТЕ, И ЧЕКАЈУ БАШ ТАЈ МОМЕНАТ ДА НЕКУ БЕСМИСЛЕНУ ГЛУПОСТ ПРЕТВОРИТЕ У САМО ВАМА ЗНАН ГРОХОТАН СМЕХ И ВЕДАР И НАСМЕЈАН ДОЖИВЉАЈ.

СВАКУ ПЕСМУ КОЈУ СИ БЕЗБРОЈ ПУТА СЛУШАО, ПЕВАО, СВИРАО И КОЈА ЈЕ УВЕК БИЛА ПОСВЕЋЕНА НЕКОЈ СРЕЋНОЈ И НЕСРЕЋНОЈ ЉУБАВИ, НЕКОМ ВРЕМЕНУ, НЕКОМ ЗАЛАСКУ СУНЦА КОЈЕ СЕ УТАПАЛО У ПУРПУРНО МОРЕ, ДОК ЈЕ ГЛАВА НА РАМЕНУ ДЕВОЈКЕ И ЗАГРЉАЈ БЕСКРАЈНЕ ВАСИОНЕ, КАД БИ ВРЕМЕ СТАЛО, СРЦЕ КУЦАЛО У ДУБИНУ БЛАЖЕНСТВА, УПРАВО ТАДА СЕ ТРГНЕШ ВРАТИШ У СУРОВУ СТВАРНОСТ.


МА КАКО БИЛА НЕПРАВЕДНА, НЕЉУДСКА, БЕЗБОЖНИЧКА И МА КАКО ВАС СВЕ ТО ИСКУШАВАЛО, УКЉУЧИТЕ СВОЈУ МАШИНУ, СВОЈ КОНВЕРТОР И СВАКУ ЗЛУ МИСАО И НАСРТАЈ БЕСМИСЛА, ПРЕТВОРИ У СВОЈА СЕЋАЊА И ОСЕЋАЊА, СЛУШАЈТЕ МУЗИКУ УНИВЕРЗАЛНЕ ЉУБАВИ, СЕТИТЕ СЕ КАД СТЕ СЕ ГРУДВАЛИ СА ДЕЦОМ, СЕТИТЕ СЕ ПОДРУМА И ПРВЕ СЛИКЕ КОЈА СЕ ПОД ЦРВЕНИМ СВЕТЛОМ ВАШЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ, ПРЕТВАРАЛА У ФОТОГРАФИЈУ, ПОСТАЈУЋИ СВЕ БИСТРИЈА И ЈАСНИЈА СЛИКА ЖИВОТА, КОЈА СЕ УВЕК СЛИКА ДУШОМ БЕЗБРИЖНОГ ОДРАСТАЊА, ЉУБАВЉУ ЗА СВЕ ЉУБЉЕНЕ И ЈЕДНОСТАВНОШЋУ ПРАШТАЊА У БЕСКРАЈНОЈ СРЕЋИ...


ЈОВАН ШЕКАРИЋ

Коментари

02.03.2019 u 20:43 Nebojsa рече:

Veliki gubitak za sve koji su ga čak i površno poznavali. Svetao primer sina, brata, oca, rođaka, prijatelja, kolege. Dobrog čoveka kao takvog. Pominjimo ga u molitvama i pričama dok se jednog dana svi ne sastanemo sa Jovanom na boljem mestu.

2 0 Одговори на коментар
02.03.2019 u 20:21 Nemanja рече:

Odlaskom tvojim ostavio si mi dve opcije u zivotu.Prva je da mastam o svemu kroz sta smo mogli zajedno da prodjemo,a druga je da se svakodnevno prisecam svake tvoje reci,tvog pogleda i osmeha srdacnosti koji me je uvek docekivao.Ostaces nezaboravna i jedinstvena licnos u mom zivotu i sa ponosom cu svakome reci da sam te poznavao.Pocivaj u miru legendo jednog grada i jednog vremena.

5 0 Одговори на коментар
01.03.2019 u 17:25 gvoydena noga рече:

ybogom legendo.

22 3 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи