Кафане у Прокупљу су бројне, и оне заузимају посебно место у животу града. Међутим, као се мења време тако се мењају и кафане, прилагођавају се гостима њиховим жељама и потребама. Некада су у нашем граду кафане на својим менима углавном имале роштиљ, Данас се то променило, јер кафане се труде да својим понудом од раног јутра до касне вечери освоје госта. Треба рећи да се гости генерацијски смењују, али да се мењају и власници кафана, тако да са младим снагама долази нова понуда, којом се они труде не само да удовоље госту, већ и да прате трендове у угоститељству. Ипак, за наше кафане и некад и сад се најчешће везује добар понуда роштиља, који је добар избор за сва кафанска дружења, тако да све врста меса на жару заузимају и највећи али и ударни део сваког менија.
Једна од најстаријих кафа у граду „Градска кафана“, има понуду куваних јела и роштиља, али оно зашта се у ову кафану долази је Карађорђева шницла. Она спремљена овде има посебан укус, а рецепт и мере по коме се припрема не мења се већ деценијама.
-Порција Карђорђеве шницле је 700 грама. Припрема се од свињског меса од бута. Месо се добро усоли и истуца, а затим се ролује кајмаком, а ако гост изрази жељу и качкаваљем. Уваља се у брашно, јаја и презлу и пржи се у уљу – сазнали смо у Градској кафани.
Кафана дуге традиције је и „Стари Џуџа“, али нови власници два Ивана Вулетић и Дикић труде се да унесу новине, па се овде свакодневно смењују сјајни укуси специјалитета, из свих крајева наше земље. Ипак, роштиљ , у овој кафани је најтраженији.
-На менију, што се тиче јеле имамо 46 ставки, јесу најбројнија јела са роштиља, али ту је и пасуљ, који нудимо понедељком. Четвртком се кува купус, петком је телетина испод сача – каже Иван Вулетић који је родом из Гуче па је на менију додао специјалитете из свог краја.
И најзад, најмлађи од свих је ресторан „Александар“, модерно здање од стакла. На менију имају све, спојили су и нашу традицију и свет.
-За доручак се највише тражи качамак и омлет са сланином. Наши гости воле специјалитете од рибе, али имамо и оне који овде купују кувана јела за ручак за , целу породицу – објаснили су нам у овом ресторану.
И ма колико су се. као и све кафане промениле у 21. веку, прокупачке кафане су бескрајне гастрономске оазе, од чијих специјалитета целе улице миришу, а пролазницима тече вода на уста. Оне су део овог града, обележавају га и наравно у неку руку су и бренд, барем за оне који долазе са стране.
С.Р.
Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.
Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.
Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.
Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.