Prokuplje na dlanu

Људи

ПОСЛЕДЊИ ГРНЧАРСКИ ТОЧАК



Објављено: 18.09.2019 u 16:52 | Аутор: Biljana Roganović 18 коментар(a) ПОСЛЕДЊИ ГРНЧАРСКИ ТОЧАК
Обрен Крстић, једини грнчар у граду, фото:Прокупље на длану

На Царини у крају који је некада био пун занатских радњи кожара, казанџија, ужара и грнчара, данас је тихо. Старе занатске радње нестале су, муштерије више не долазе, остала су још једино отворена врата грнчарске радње седамдесетседмогодишњег последњег грнчара у Прокупљу Обрена Крстића.


Грнчарски точак окреће се понекад, а и из димњака се дим од грнчарске пећи завиори ретко. Мајстор ради када му то здравље дозвољава, јер он данас може да изради само по неколико украсних предмета или посуда за употребу, а поред двојице синова, четири унука и три праунука нико није научио занат.


Обрена је 1958. године као шеснаестогодишњег шегрта из пиротског краја прво пут нанео у Осјек где је занат учио код мајстора Чеде, затим је дошао у Прокупље , јер су ту било само два лончара. Он је радио код Сандета Манића од којег је и наследио радњу.


Муштерије данас траже ђувече, шерпе и лонце за поклопцем за спремање традиционалних јела. Мајстор прати модне трендове у грнчарији, па је научио да прави и анфоре, а готово престао да прави саксије и тестије.


-Можда бих имао више муштерија, али стар сам, руке не могу више да раде тако брзо. На вашаре и пијаце не излазим од последњег рата 1999. године - прича Обрен жалећи за прошлим временима када се његов занат више ценио.


Ипак, признаје да се последњих година враћа потражња за посудама од земље за припремање јеле. Каже да се и производња керамике данас усавршила, да постоје калупи, пресе и савременије пећи и да сада више ништа не зависи само од умећа грнчарских руку, као некада.


-У моје време кад направиш ибрик, постајеш мајстор, то је било најтеже, јер је вештина затворити ибрик, заправо израдити грло – сећа се мајстор Обрен.


Он наглашава да мајстор не служи само само да направи предмет, већ и да га украси шарама, а то тражи додатни талент баратње сликарском четкицом.


-Мора пуно знања и око печења. Користе се само сува дрва, јер посуде које се употребљавају за спремање хране морају да се пеку на температури од 600 до 800 степени, а ако имају глазуру потребна је температура од 900 степени – објашњава наш грнчар и тиме нам даје до знања да овај занат захтева предани рад, јер поред вештих руку мора да се мисли и о другим појединостима, мора све да се припреми на време.


- Земљу набављам из краја који се зове Трнавачки пут. Одлична је и не мењам је, познам је у душу, слуша моју руку – мајстореве су речи.


Воли свој посао, овај времешни занатлија, иако је тежак и напоран, али донео му је много. Захваљујућњи свом раду он се скућио у Прокупљу, одшколовао децу, помогао и око унука, и данас помаже кућни буџет за бољи живот праунука. И није му тешко, јер кад седне за грнчарски точак у рукама му се врати младост, једино што му недостају су некадашњи чапраз дивани са комшијама занатлијама, које су одавно баталиле своје занате и окренуле се модерном бизнису.


С.Р.




Коментари

19.09.2019 u 21:21 Kristina рече:

Svaka cast deda ,da pozivis dugo.Pozdrav

2 0 Одговори на коментар
19.09.2019 u 16:04 Jednorog рече:

Pozdrav za gosn.Obrada i njegovog druga Baju,prijatna kafa....

5 0 Одговори на коментар
19.09.2019 u 11:37 Toplicanka рече:

Predivan covek, zlatne ruke ima!

1 0
19.09.2019 u 14:55 Gagica рече:

To što ovaj majstor zna drugi nisu nisu njemu do kolena.

2 0
Одговори на коментар
19.09.2019 u 06:54 Lana рече:

Gotovo svaki put kad dolazim u rodno mesto kupim poneki proizvod od ovog plemenitog čoveka. Uvek je bio veseo i nasmejan spreman na šalu. Grnčarija koju proizvodi je ekstra kvaliteta. Da sam mlađa rado bi učila ovaj zanat.

7 0
19.09.2019 u 07:30 Dejan рече:

Hoće Obrad da prenese znanje na mlađe. Iskusan je on čovek. Vredi probati.

1 0
19.09.2019 u 07:31 Mrkonjić рече:

To što ova starina zna, retko ko može.

1 0
19.09.2019 u 07:32 Sajko рече:

Moj dobri komšija.

1 0
19.09.2019 u 07:39 Nikola рече:

Kamo sreće da se sačuva ovaj zanat. Šteta što nam stari zanati izumiru. Retko ko od nas da nema neki od proizvoda ovog čoveka.

3 0
19.09.2019 u 07:41 Iverdon рече:

Hvala urednici portala što je posvetila deo prostora ovom plemenitom čoveku i zanatu koji ga je othranio i porodicu mu sačuvao. Lepo je pročitati ovo u inostranstvu.

2 0
19.09.2019 u 23:11 Mikica рече:

Lana odi kod Obrada ima da ti pokaže sve čari ovog zanata.

3 0
Одговори на коментар
18.09.2019 u 23:18 JABLAN рече:

Dali majstor moze i hoce da nauci nekog naprimer ja bi voleo da naucim poslo taj

3 0 Одговори на коментар
18.09.2019 u 22:58 Dane рече:

Obrad je pravi majstor svog zanata. Slažem se sa ovim Kizinim drugarom.

2 0
19.09.2019 u 14:57 Komšija рече:

Obrad je umetnik u svom poslu.

1 0
Одговори на коментар
18.09.2019 u 19:10 Na Kizu drug рече:

Obrad je legenda Toplice, divan i vredan čovek. Šteta što niko od njegova dva sina nije krenuo njegovim stopama. Lično sam se nadao da će to učiniti barem unuk Cobi. Cobi, kreni dedinim stopama, zaslužio je to Obrad. Tamara, nateraj Cobija da nauči zanat.

20 0
19.09.2019 u 07:43 Jelena рече:

Ko zna Kizu, zna da će se i on u poznim godinama posvetiti ovom zanatu. Zna to i Obrad.

1 0
19.09.2019 u 07:44 Nikola рече:

Slobodane nauči ovaj zanat. Vredeće ti.

2 0
19.09.2019 u 07:45 Berhof рече:

Bravo starino.

2 0
Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли се претерује са славским спремањем?


Контакт

Уредник

+381 (0)60 07 11 209
[email protected]

Пошаљи