Prokuplje na dlanu

Људи

ПРОКУПАЦ ЈЕ НАША ШАНСА



Објављено: 12.01.2020 u 10:48 | Аутор: Redakcija 12 коментар(a) ПРОКУПАЦ ЈЕ НАША ШАНСА
Фото: Прокупље на длану

Власник винарије“Доја“ Горан Тодић je искуствo и знање стечено на школовању, у раду у винограду са својим родитељима, али и широм света, преточио у своју винарију са жељом да афирмише аутохтону сорту грожђа прокупац и на тај начин промовише и допринесе развоју Топлице.

Тодић се вечерас представио Прокупчанима у „Гастро бару“ у оквиру „Зимских разговара, седам најлепших прича“ којимасе промовишу успешни људи Топлице. Organizator ove manifestacije je agencija "Jastreb-Epigenia", sa suorganizatorima удружењима "Volimo Jastrebac" i "Film klubom Prokuplje".

Представљајући свој рад и своје идеје, Тодић је нагласио да се водио жељом да промовише оно што је нашe и што има светске вредности.

-Кад странац дође код нас, он жели да проба оно што је аутентично наше, ми морамо да се представимо оним што је најбоље, што само ми можемо да му понудимо. Зато мислим да је прокупац наша највећа шанса – Објашњава Тодић, који је радећи као увозник алкохолних пића обишао свет, упознао бројне земље и њихове производне потенцијале, пре свега у тој области.

Своје стечено знање на Пољопривредном факултету у Земуну, као и искуство, уз свесрдну подршку породице, пре свега своје супруге Славице, преточио је у винарију Дoја у Доњој Јошаници, иако је више од две деценије радио и стварао у Београду.

- Са сортом грожђа прокупац сам растао у винограду своје породице и зато сам имао жељу да радим , јер прокупац то заслужује – наглашава Тодићи додаје да наш земља има привилигеју коју требамo и морамо да искористимо.

Из жеље да допринесе привилигији коју нам је природа дала, никли су и виногради са којих се бере прокупац, и винaраја у којој се производе данас, широм света позната вина. У виноградима у Доњој Jошаници прокупац се простире на више од 10 хектaрa и бере се у три наврата.

-Прокупац је стара сорта грожђа и има варијатете, што је доказ његове дуговечности. Зато смо сада, а и то радимо, умогућности да вршимо селекцију, па прво беремо најкрупније гроздове и од њих настају „розе“ вина, затим од друге бербе настају регуларна, а од последње бербе прокупца настају пемијум вина - објаснио је Тодић.

Он се осврнуо и на другу развојну шансу коју ноди узгој грожћа и развој винарства, а то је пре свега туризам. Према његовим речима широм света масовно се организују посете винаријама, које пружају могућност боравка у природи породицама али и пословним људима.

Винарија Доја се развија, она је спрега природних потенцијала, науке и традиционалног знања, а представљање Горана Тодића окупило је велики број поштоваоца људи који својим прегалаштвом унапређују и никад не заборављају свој крај.




Коментари

13.01.2020 u 09:50 Aleksanadar Milanović рече:

Prokupac je definitivno naš ogomni razvojni potencijal. U se i svoje kljuse. Krajnje je vreme da se okrećemo našim vrednostima, razvijamo ih i unapređujemo do krajnjih granica. Prokupac, crkva Svetog Prokopija iz 10 veka (druga najstarija u Srbiji) i Gvozdeni Puk su MEGA BRENDOVI čijim dobrim upravljanjem može trajno da se uposli mnogo ljudi i obezbedi drastično veći kvalitet života u Srbiji. Složno i razvojno. S verom i ljubavlju bez skepticizma i neverja. Veliki pozdrav, Aleksandar Milanović

2 1
14.01.2020 u 12:22 Žorž рече:

Nastavi da živiš u svojoj bajci ako ti je lepo

0 1
Одговори на коментар
12.01.2020 u 22:20 Garicanin рече:

Ljudi a zamislite tek da nam radi nada fabrika milan Toplica koliko bi tek tad mogli da promovisemo najbolju gaziranu vodu i sokove...

8 2 Одговори на коментар
12.01.2020 u 22:19 Prokupac рече:

Tiki je potpuno u pravu,slažem se sa njegovom komentarom jer je vidi da covek poznaje enologiju i može svima koji pokušavaju da ga demantiju da održi predavanje i da objasni u čemu je razlika između prokupca npr i sangenovesea ili Cabernet saovignina ali...... nažalost kod nas je prokupac sinonim sa “dobro”vino.Ljudi edukujte se malo pa komentarisite druge ,pozz za Tokija,ziveli

1 4 Одговори на коментар
12.01.2020 u 14:01 Tiki рече:

Freee Pa da, npr. Portugal i Francuska se otimaju oko Prokupca. Ja govorim o kvalitetnim vinima, izađi iz Prokuplja, probaj dobro vino nekad, pa možemo da razgovaramo. Ja bih prvi voleo da je neko oplemenio Prokupac, ili da smo formirali vinograde sa sortama za kvalitetna vina, ali nemamo mi mentalitet za to. Tu priču o Prokupcu i tradicionalnim vinima prolongiraju neznalice. Da ti pojasnim: Mi se zanosimo Prokupcem i tradicionalnim vinima lošeg kvaliteta, a uvozimo strana vina. Ako ti, što nas upućuju na tradicionalna vina neće da ih piju, što bi ih mi proizvodili, osim sporadično? Zar nije prirodnije da uvozimo njihove sorte? Razmišljaj šta govoriš i kome govoriš!

10 12
12.01.2020 u 17:48 Free рече:

Da ali zemlje koje si naveo prave vina od autothornih sorti isto kao i Italijani, Spanci i mnogi drugi. Treba da budemo ponosni na sto imamo authotornu sortu grozdja od koje pravimo vino, ali nama je uvek bolje i zanimljivije tudje zar ne? Veruj mi da putujem vise od tebe i znam sta pricam, tako da sedi jedan.

6 2
12.01.2020 u 17:52 Free рече:

I vina iz uvoza koja pominjes u inostranstvu kostaju dva tri eura pa ti vidi koliko je to kvalitetno vino osim mozda Moet to je ono sto zapazam po nasim super marketima.Kvalitetna vina su druga prica i nama nazalost ovde tesko dostupna.

2 3
12.01.2020 u 20:08 Tiki рече:

Nije bitno da li je vinska sorta autohtona ili ne, već da se od nje može napraviti kvalitetno vino. Ako ti nisu dostupna kvalitetna vina, nemoj da pričaš o njima. Od Prokupca nikad ne može da se napravi dobro vino, eventualno Beaujolais. Jednostavno je tako. Ako ne razumeš, bar mi poveruj.

1 7
13.01.2020 u 01:52 Tomo рече:

Mala razlika jer se njihove autohtone gaje svuda u svetu, a naše samo ovde. Profesor Jović ističe kako je prevara potenciranje tradicionalnih vina, između ostalih i prokupca, i da samo 10procebata srpskih vina može da prođe.

1 4
Одговори на коментар
12.01.2020 u 12:34 Deda milomir sa brega рече:

0d prolupca se prave najkvalitetnija vina, to najbolje to najbolje znaju carinci, koji vaze za vinopije.

13 0 Одговори на коментар
12.01.2020 u 11:13 Tiki рече:

Prokupac i dobro vino ne idu zajedno. Da je suprotno, ta sorta bi se proširila i omasovilo bi se njeno uzgajanje, a ne bi bila tipična za nerazvijene krajeve. U redu je predstaviti Prokupac kao genetički resurs i jedan od simbola područja, ali usilno ga potencirati je besmisleno. Osim za naše birtije i lokalne alkoholičare koji ne biraju. :D Da smo nešto naučili, ili bar videli kako drugi rade, unapređivati i oplemenjivali ono što imamo, nešto valjano bi i uradili. Do tada naše sorte i poljoprivreda nemaju prolaz na svetskom tržištu.

3 29
12.01.2020 u 12:01 Freee рече:

Prijatelju lupio si glupost i ostao ziv. Prokupac je izuzetno grozdje za vino koje najbolje uspeva u ovim krajevima pa otuda i nagrade nasim vinarijama bas za vino istoimene sorte i to na stranim takmicenjima.

25 6
Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи