Власник винарије“Доја“ Горан Тодић je искуствo и знање стечено на школовању, у раду у винограду са својим родитељима, али и широм света, преточио у своју винарију са жељом да афирмише аутохтону сорту грожђа прокупац и на тај начин промовише и допринесе развоју Топлице.
Тодић се вечерас представио Прокупчанима у „Гастро бару“ у оквиру „Зимских разговара, седам најлепших прича“ којимасе промовишу успешни људи Топлице. Organizator ove manifestacije je agencija "Jastreb-Epigenia", sa suorganizatorima удружењима "Volimo Jastrebac" i "Film klubom Prokuplje".
Представљајући свој рад и своје идеје, Тодић је нагласио да се водио жељом да промовише оно што је нашe и што има светске вредности.
-Кад странац дође код нас, он жели да проба оно што је аутентично наше, ми морамо да се представимо оним што је најбоље, што само ми можемо да му понудимо. Зато мислим да је прокупац наша највећа шанса – Објашњава Тодић, који је радећи као увозник алкохолних пића обишао свет, упознао бројне земље и њихове производне потенцијале, пре свега у тој области.
Своје стечено знање на Пољопривредном факултету у Земуну, као и искуство, уз свесрдну подршку породице, пре свега своје супруге Славице, преточио је у винарију Дoја у Доњој Јошаници, иако је више од две деценије радио и стварао у Београду.
- Са сортом грожђа прокупац сам растао у винограду своје породице и зато сам имао жељу да радим , јер прокупац то заслужује – наглашава Тодићи додаје да наш земља има привилигеју коју требамo и морамо да искористимо.
Из жеље да допринесе привилигији коју нам је природа дала, никли су и виногради са којих се бере прокупац, и винaраја у којој се производе данас, широм света позната вина. У виноградима у Доњој Jошаници прокупац се простире на више од 10 хектaрa и бере се у три наврата.
-Прокупац је стара сорта грожђа и има варијатете, што је доказ његове дуговечности. Зато смо сада, а и то радимо, умогућности да вршимо селекцију, па прво беремо најкрупније гроздове и од њих настају „розе“ вина, затим од друге бербе настају регуларна, а од последње бербе прокупца настају пемијум вина - објаснио је Тодић.
Он се осврнуо и на другу развојну шансу коју ноди узгој грожћа и развој винарства, а то је пре свега туризам. Према његовим речима широм света масовно се организују посете винаријама, које пружају могућност боравка у природи породицама али и пословним људима.
Винарија Доја се развија, она је спрега природних потенцијала, науке и традиционалног знања, а представљање Горана Тодића окупило је велики број поштоваоца људи који својим прегалаштвом унапређују и никад не заборављају свој крај.
Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.
Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.
Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.
Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.