Prokuplje na dlanu

Људи

СЕЛО БРЕСНИЧИЋ: ТАЈНА МИЛАНКИНЕ РАКИЈЕ

  • Cutura
  • Hameum
  • Bellavita
  • Toplica gradnja
  • Vip


Објављено: 08.11.2020 u 08:47 | Аутор: 2 коментар(a) СЕЛО БРЕСНИЧИЋ: ТАЈНА МИЛАНКИНЕ РАКИЈЕ
Фото: Приватна архива

Миланка Нешић (58) из Бресничића је најбољи мајстор за печење ракије и зато она већ неколико деценијa уназад оповргава мишљење, да је печење ракије мушки посaо. Не само што је најбољи мајстор у свом селу, већ је позната и у читавом крају. Она је овај посао научила уз мушке чланове породице Нешић, свекра и супруга, а последњих година са сином Иваном (37) у сезони испече и стотину казана ракије.


Како је постала најбољи и најтрежении мајстор, за овај посао који сабира сву традицију српског села у јесењим данима, и за саму Миланку је непознаница. Ипак, каже да су неки од кључних одговора велики рад и искуство. Она наглашава да се рецепт за печење ракије, чува у породици, да му свака генерација даје свој печат. За нашу саговорницу је то добро чувана породична тајна коју мајстор неће тако лако поделити са другима. Миланка са сигурношћу још тврди да сваки посао буде боље урађен ако жена води главну реч.
-За један дан од јутра до мрака испечемо и до 10 казана. За добру ракију потребна су сува дрва, квалитетна џибра и добар мајстор. Ракија не сме да се „изгори“, да изгуби арому, то је најважније. Колико јаку ракију печемо договарамо се са домаћином. Најчешће до 22 града, та се највише тражи. Свеједно ми је да ли правимо препек или печемо ракију и један и други посао захтевају концентрацију – објашњава Миланка и додаје да доста тога зависи и од врсте и квалитета воћа.
За печење по казану узимам ракију или новац, како се договорим са домаћином. Каже да ће посла имати још до краја новембра, а након тога следи пауза.


Миланка и Иван највише испеку ракију од шљива, има и јабуковаче, комовице, ракије од крушке и дуње. За дуњу каже, да мора да се добро прпреми, а да се њено врење подстиче шећером и квасцем. Последњих година, велики број домаћинстава из краја пече ракију и од вишње, јер ово воће има ниску откупну цену, па им се више исплати да пеkу ракију. Ових дана се у Бресничићу пече углавном комова ракијa, а има и дуње.
-Кад прва ракија, првенац, потече из казана онда се она сипа у чашицу и баци у ватру, по пламену који из ње букне ја знам да ли смо направили добар посао, односно да ли ће из луле изаћи добра ракија – одаје делимично тајну свог мајсторства Миланка. Она још каже још да добро мора да се контролише и количина воде али још o много ситница треба да се води ред да би ракија била како треба. Уз то овај посао захтева и велику пажњу и због безбедности, јер мала необазривост, може да доведе до опасних повреда.
Миланка не пије, а јачину ракије мери уз помоћ градомера, али јој је потребно да на језику осети само кап и да тачно процени јачину ракије.




Коментари

08.11.2020 u 15:53 Nadica Nedeljkovic Johansson рече:

Bravo za Milanku i Ivana i zelim im svako dobro u njihovo radu. Pozdrav od Nadice iz Svedske

5 0 Одговори на коментар
08.11.2020 u 14:05 johnwaine i apache рече:

Čast svakome ali ono što peku Pavlovići u Lještaru=Berilje to nema u Srbije

8 2 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.


Анкета

Да ли сте за забрану пушења у угоститељским објектима?


Контакт

+381 69 75 53 12

urednistvo@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи