Иако су се многе домаћице одрекле спремања зимнице, јер овај посао изискује доста времена и труда , Славица Обрадовић (62), по професији дипломирани правник , не одриче се ове традиције .И не само што не занемарује старе, већ сваке године допуњује свој шпајз зимницом припремњену на нов начин. Славица већ од маја почне да припрема залихе за зиму. Своје место на полицама редом по сезони, заузимају џемови, слатка, ликери, сокови, али и ајваре, љутенице, пинђуре, салате... Ова правница, који је диплому стекла на универзитеу у Подгорици, из своје Црне Горе у прокупачки крај донела је и укусе свога поднебља, али много тога научила и код нас. Рецепте и савете радо подели младим домаћицама, а неретко се прихвати посла, како би им помагла.
-Код нас у кући се врдено радило у башти и у воћњаку, па се зимница спремала од производа које смо брали са нашег имања. Тако да сма прва знања о спремању зимнице стекла од своје мајке Наталије- каже Славица, домаћица које за једну сезону припреми различиту зимницу и напуни на стотину тегла и флаша.
Ипак, наглашава да је највише о спремању зимнице научила од својих рођака Србијанки, Љубице и Борке, од њих је заправо научила да тегла домаће зимнице нема цену.
-За припрему зимнице треба пуно љубави и труда . Било да је то слатак, слана или кисела зимница, свака тражи да јој се домаћица посвети, а најбоље испадне ако је оплеменимо личним печатом, и то тако што ћемо јој додати неки свој зачин, или убацимо неки додатак – наводи наша саговорница, за коју они који су пробали њене производе каже да природу пакује у тегле.
За себе каже да ужива у том послу, да стално експерементише, у припремама нових салата, џемова, ликера. За њу је рад у припреми зимнице одмор, и свакако могућност да буде креативна.
Ова домаћица, златних руку, ужива када је укућани похвале за нешто ново на трпези. Оно што је за њу представља посебну драж је припрема зимнице од боровница. То је воће њеног краја и увек се сећа, дана када ју је брала на планини Јеловици, у чијем је подножију се налази Славичино родно место Буче које је предграђе Бјелог Поља.
-Боровница са Јеловице има посебну мирис и боју, и често одлазим до мојих , и кад донесем боровницу ја је спремам за моју душу - прича нам домаћица у чијој кухињи се цеди сок, пастеризују компоти, крчкају џемови или цеде сокови припремљени без конзерванса.
Има у шпајзу ове домаћице бројих специјалитета, као што су сок од липе, или необична салата од различитог поврћа. Као што сама каже вољна је да да рецеп и помогне младим домаћицама, то је за њу задовољство.
Многи су пробали специјалитете ове домаћице и сви се радо се враћају по нове количине.
С.Р.
Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.
Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.
Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.
Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.