Prokuplje na dlanu

Људи

СЛАВСКИ КОЛАЧ ЈЕ ЗНАК ЉУБАВИ И ПОРОДИЧНЕ СРЕЋЕ



Објављено: 17.12.2019 u 11:31 | Аутор: Redakcija 1 коментар(a) СЛАВСКИ КОЛАЧ ЈЕ ЗНАК ЉУБАВИ И ПОРОДИЧНЕ СРЕЋЕ
Прокуплље на длану

За припрему славског колача свака домаћица издваја посебно времи и ради га са посебном пажњом. Ових дана, уочи Светог Николе, када се у половини наших домаћинстава вредно спрема дан Славе, изабрали смо Весну Стајковић да помогне својим саветима домаћицама око припреме колача.

Весна је свој први славски колач умесила пре скоро три деценије, а учитељ јој је била свекрва, домаћица из старе градске породице Стајковић.

Весна каже да је за израду славског колача потребно око три сата, а да је наосетљивији посао украшавање. Без обзира на све, према њеном мишљењу, сваки колач је посебан јер смо га припремили са љубављу и жељама за породићну срећу и здравље и домаћина и гостију.

-Свака домаћица мора да изгради свој начин украшавања, има оних украса који су традиционални и који су неизоставни део сваког колача, као што су жито, буренце, птичице и наравно просфорник. Може уз помоћу калупа али и помоћу инпровизованог алата као што су чешљићи. Углавном морамо да користимо машту и да у колач умесимо све наше жеље и очекивање. Најлепше је да кад спремате колач да вам помажу најмлађи укућани, јер је то прилика да се окупите, дружите, да најмлађе упознате са традицијом и обичајима у вашој фамилији – каже Весна.



Она увек прави сладак славски колач који обавезно мора да садржи освештану славску водицу.

У зависности од величине колача одређује се мера брашна. За просечан колач од 800 до 900 грама брашна, потребно је 25 до 30 гр свежег квасца. Да славски колач буде укусан, ренда се кора од лимуна и додаје ванилин шећер. Основно је да се у два децилитра воде замеси квасац и дода кашика соли и четири кашике шећера. Додати и децилитар зејтина и коцку маргарина.

-Некад колач правим са четири а некад и са шест лопти, а најпре на дно шерпе поставим плетеницу. Моја техника је да одмах лепим украсе и тако печем колач. Код посних колача, као сад за Светог Николу, домаћицама саветујем да припреме густ шербет и премажу колач и тако постављају украсе, али уколико им неки украс одпадне уз помоћ смесе припремљене од брашна и воде, могу га залепити и поправити и након печења – објашњава Весна.

Све је готово исто и за масне Славе, само се за припрему користе и једно јаје и три жуманца.

Колач се пече по 10 минута на 220 и 200 степени, а око 40 минута на 180 минута.


С.Р






Коментари

17.12.2019 u 21:58 Žorž рече:

Zlatne ruke naših domaćica! :)

3 0 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи