Prokuplje na dlanu

Људи

ШЉИВОВИЦА НАСТАЈЕ ИЗ ЉУБАВИ



Објављено: 16.09.2018 u 22:22 | Аутор: Biljana Roganović 0 коментар(a) ШЉИВОВИЦА НАСТАЈЕ ИЗ ЉУБАВИ
Богдан већ сада краде занат, фото:Прокупље на длану

Да септембар није само месец за зимницу и домаћице, већ и за важне мушке послове доказује и топлички ритуал печења ракије. Казан којег у прокупачком и читавом топличком крају зову „веселом машином“ постаје вредан као злато баш у овом периоду и око њега је увек гужва, песма и шала и обавезна дегустација, а сваки домаћин тврди да је његова ракија шљивовица најбоља. Печење ракије овде се преноси са колена на колено и да је то свечани чин.


- Први пут сам са седам година био део екипе. Тада сам радио споредне послове, доносио дрва, воду. Сада је и даље мој отац Југослав крај казана први, али сам и ја одмах до њега- хвали нам се Милош Ђокић (36) из прокупачког села Белољин чија је породица ових дана заокупљења печењем ракије.


И мало по мало, Милош нам открива делиће своје породичне тајне.


- За добру ракију потребна је пре свега добра домаћа шљива. Она мора да буде добро зрела и тада је довољно слатка. У овом крају највише се користе стенлеј и чачанка родна. Оно што је најважније је да ватра увек буде равномерна. Ако тога нема, нема ни ракије. Наш казан је шездесетих година купио мој прадеда и чувамо га као очи у глави. Видите као нов је и даље- поносан је Милош.


Он додаје да пеку ракију до 22 града. Како каже тада је набоља за пиће. За сваки казан потребно је барем два сата, па се тако дневно уз „веселу машину“ проведе и по 14 сати.


- Када се испече мека, прелази се на љуту. Она се враћа у казан и додаје мања количина воде. Због ароме може да се дода крушка, или дуња. Наш казан има 110 литара. Тако на сто килограма шљиве која се ставља иде 10 литара воде, за меку, а за љуту ракију касније на 80 литара меке иде 30 литара воде. И тако док ватра пуцкета, ми уживамо- додаје Југослав.


Поред домаћина увек има и гостију, који помажу и дегустирају. Тако је са Ђокићима и Милошев пријатељ Саша Милојевић. Сви заједно припремају прослављену топличку шљивовицу, која је саставни део сваког домаћинства и која се љубоморно чува. А како жар не би пропадао, на њему се као успут пече кромпир, роштиљ....


- Ово је мерак и љубав и печемо је за наше потребе. Онда када је неко славље и слично, носимо је као дар. За ове крајеве то је симбол озбиљне куће и домаћинства- додаје Милош.


И да се ипак ни у овом мушком послу не може без жене, доказује се на крају када треба да се сервира месо које је успут испечено. Тада се појави у кући Ђокића Милица са погачом и доживљај је потпун.


- За нас је ово време дружења, шале, породичног окупљања. Некако је лакше и богатије од спремања ајвара- шали се Милош.


И тако настаје топличка шљивовица, у љубави, слози, шали и љубоморно се чува, а свечаност тренутка преноси се на најмлађе Богдана и бебу Игњата. Богдан као већ озбиљан дечак ту је код казана, убеђује нас да оно што тече није вода, већ ракија, полива бурад водом да буду спремна да се у њих улије ракија и полако али сигурно краде занат од старијих. ..






Коментари

Нема коментара. Будите Ви први који ће оставити коментар.


Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана

Прокупље на длану је место за све Прокупчане


Анкета

Да ли се претерује са славским спремањем?


Контакт

Уредник

+381 (0)60 07 11 209
biljana.roganovic@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи