Prokuplje na dlanu

Људи

ЖИВОТ НА ЗАПАДУ ЈЕ ПАКАО ЗА НАС!Објављено: 07.07.2019 u 14:04 | Аутор: 40 коментар(a) ЖИВОТ НА ЗАПАДУ ЈЕ ПАКАО ЗА НАС!
Саша Стојановић, фото:Прокупље на длану

Након што је напустио војну школу у Задру и отишао у Данску, где му је живела тетка Саша Стојановић (50) из Прокупља очекивао је благоостање и да ужива у сјају запада. Убрзо је схватио да је ипак најбоље бити свој на своме. И тако се после данског држављанства, свих мука, Саша вратио у Србију након петнаест година и решио да више никада не оде да живи било где друго. Сматра да је Србија земља коај има душу и како каже запад је пакао за нас. Овде како каже много тога не штима, те је он као један од сталних учесника протеста „Један од пет милиона“ у Прокупљу свестан свих недостатака и жели да активно учествује у променама, али на запад се не враћа!


Саша, по чему сте Ви познати прокупачкој јавности?


- Углавном ме људи знају по томе што сам након петнаестогодишњег живота у Данској отворио Пицерију „Бамбино“ и што сам председник џиу- џицу клуба „Самурај“ . У међувремену сам започињао и друге приватне послове, у којима на жалост нисам успео, али сам из тих пораза научио доста.


Рекли сте да сте у Данској провели 15 година. Када сте се вратили у Прокупље да ли сте погрешили?


- У свој родни град сам се вратио у мају 2004. године. Дефинитивно нисам погрешио и срећан сам што сам то учинио. Имам данско држављанство и могу увек да се вратим, али ми то једноставно не пада на памет.


Зашто то кажете? Већина сања да је држављанин неке друге земље? Како сте живели тамо?


- Добро питање. У томе и јесте проблем, јер се не сећам да сам живео тих петнаест година у Данској. Све се сводило на рад. Једино када сам живео било је када дођем кући на одмор. Само тада сам био срећан, а сваки пут када је требало да се вратим у Данску, било је као да идем у затвор. Што се тиче наших људи који сањају да оду одавде, не знају, или не желе да знају праву истину о томе како се тамо живи. Тачно је да су тамо веће плате и по пет пута, али су и трошкови виши од шест до десет пута.


Знате ли неки конкретан пример?


- Знам их много. Рецимо станарина је до десет пута виша, цигарете су пет пута скупље, обданиште и дневни боравак за децу у истој мери скуплје, као и шишање, поправка зуба и све остало. Све су то основне животне ствари. Шта мислите зашто сви који живе на западу када дођу овде обављају све те послове, односно шишају се, поправљају зубе и остало? Зар то није мало парадоксално, када већ живе у земље запада? Тако је и са храном, горивом, хлебом.У Данској конкретно килограм меса кошта 10 евра. Имате наравно и ону храну пуну хемикалија, која је јефтинија, али је опет скупља него код нас. Гориво је око 200 динара, али је сат код аутомеханичара 200 евра плус делови. Путарина, осигурања, ... Када се све стави на папир, не остаје вам ништа. Тамо се живи на кредит. Купују се кола и све остало, а затим цела плата иде на рате. И тако у круг.


Како сте се осећали док сте живели у Данској?


- Од самог почетка, до краја било ми је непријатно и осећао сам да сам непожељан. На почетку сам мислио да је та зато што не знам језик. Касније, када сам га одлично научио схватио сам да се ништа није променило. Само сам боље разумео отпор према странцима. Шта год Ви урадили, колико год покупавали да будете добри, они вас једноставно мрзе, јер мисле да сте дошли да им узмете посао. То је још више повећало осећај непожељности и помогло ми да схватим да мени није место тамо.


Колико имате деце и како су се она уклопила у тај живот?


- Имам четворо деце. Најстарији син Немања ишао је тамо у школу до петог разреда. Због српског имена и презимена које има постојала је велика одбојност учитељице према њему. У истом одељењу била су још два странца и сву тројицу је она одвајала од данске деце. Декларативно су говорили да деца треба да уче матерњи језик, али им никада нису то омогућила. На децу је вршен притисак да не говоре матерњим језиком. Ту није било речи о интеграцији, већ о асимилацији.


Какав је однос према нашим људима на послу?


- Генерално се није правила разлика између нас, Турака, Албанаца, Ирачана и осталих. Наши људи су углавном радили најтеже послове и било је ретких случајева да је могло да се напредује у послу. Једноставно се знало ко је странац, а ко домаћи. Ако живите на западу као Србине, морате да будете спремни на многа понижења. Више нисам могао са тим да се носим и често сам упадао у вербалне сукобе. Био сам исувише поносан да би брисали под са мном.


Да ли сте нешто научили живећи у иностранству?


- Научио сам да радим неке послове. Најважније је да сам научио како се воли своја земља. Када одете на запад у почетку вам је све занимљиво, али убрзо схватите да су услови живота тамо сурови и да сте препуштени сами себи. Немате на кога да се ослоните. Када останете без фамилије, пријатеља, наше хране, лепе климе, нашег лепог језика, почнете да се питате да ли је то вредно пара које сте добили. Ја сам схватио да није вредно и вратио се кући.


Значи, Ви мислите да није добро за наше људе да одлазе из Србије у потрази за бољим животом?


- Подржавам, али само делимично.Уколико је то краћи временски период, како би прикупио нешто пара и решио проблем који има, оправдано је. У другим случајевима не. Много се више изгуби, него што се добије. Потроши се живот тамо, изгубе се деца, а овде се направе куће и купе станови који заувек остају празни, јер када се деца асимилирају, никада више се не врате. Знам многе који иако су у пензији не могу да се врате, јер деца не желе да дођу. Ја нисам то желео.


Да ли има разлике између нашег и народа земаља западне Европе?


- Разлика је велика. Ми имамо душу, а они је никада нису имали. Ми смо гостопримљиви, темпераментни, паметни и способни, а они су хладни, арогантни, прорачунљиви. Не стиде се ничега. Сами су себи дали за право да више вреде. Оно што замерам мом народу је превелика самокритичност која прелази у апатију. Ми за себе често умемо да кажемо да смо најгори народ, а западне земље то лепо искористе. Када сам их упознао, схватио сам да је заправо супротно. Желим само да то схвате сви и да се не стављамо сами у подређен положај у односу на друге. Желим да наш народ постане свестан својих квалитета, лепоте свог језика. Да останемо овде, негујемо своју душу и будемо срећни.


Ви сте иницирали овај интервју. Зашто?


- Желео сам да нашим људима дам реалнију слику о западу у односу на ону која се форсира. Желео сам да их упозорим на оно што их чека ако оду одавде. На крају сам желео да им кажем да нигде неће бити срећнији него овде и да добро размисле пре него оду. Ево, овде сада живим и радим, пијем кафу са пријатељима, смејем се, имам времена за све. Тамо дођем после целодневног рада и легнем да спавам, да бих сутра опет радио. Не пијем кафу и не причам са људима.....


Коментари

07.12.2019 u 01:21 Јеремија Цвијан Кулић рече:

Игром случаја познајем Сашу. Знам га када је дошао у Данску јер сам тамо живео. Фактички знам целу ситуацију када је Саша у питању. Човек није ништа слагао... Засновао је породицу, радио и живео нормалним животом. Можда, је његов пех што је дошао у предвечерје распада Југославије и свега оног што је уследило потом... Србин је постао омражен и последња парија на целом Западу. Иначе, што се тиче услова живота на Западу ништа није слагао. Живи се на кредит... Што се тиче асимилације и ту је потпуно у праву. Или ћеш се асимиловати или си грађанин трећег реда. На крају, браво за Сашу и његову доследност.

0 0 Одговори на коментар
12.07.2019 u 08:48 milada рече:

Svi koji rade negde preko kukaju da ništa ne ostaje kad sve plate a ovde ne možemo da platimo sve što treba,oni zarade dovoljno za pristojan život mi kuburimo na osnovne stvari.Evo u našu potrošačku korpu određeno za tropčlanu porodicu 200 gr.limuna ,ko je ovde lud?

2 0 Одговори на коментар
09.07.2019 u 21:29 VOJCA рече:

Sve me potseti na moje rodjake :-) Nije tamo kao sto je nekad bilo Mora da se radi crnci se itd itd A dosao i posle 15 g Moze da zapocne svoj biznis Ima drzavljanstvo Bato da si ovde ostao Nebi imao ni za hranu i dazbine Zato ne prodaj Mu..a za Bubrege Nismo mi ovde pasli travu Ovde ti kicmu izvade A kad platis dadzbine i kupis koliko toliko da prezivis nemas nista Zato aj ne sss.r.iii

14 3
09.07.2019 u 23:02 Sale рече:

Pa sto ne ides onda kad toliko kukas? Sad ti ne treba viza a karta avionska ti je 30-50 eura? Propada ti talenat ovde u Srbiji.

4 5
10.07.2019 u 07:20 kuss bre рече:

iSAO BIH ali godine to vise ne dozvoljavaju Kukam jer za razliku od tebe i ovog Mucenika koji je za 15g stekao sto Neki ne steknu za ceo zivot Vezan sam za ovu Kasavu ne ljubavlju vec mukom Pola Srbije odlazi a ovakvi dodju posle 15 g i kukaju Pa sto nije ostao i radio u Leoniju BILO BI MU BOLJE...

7 1
10.07.2019 u 07:23 Vojca рече:

Vidim da imas i ti skrivene talente UVLACENJA Mora da licno znas gospodina Dace ti parce pice ;-)

7 2
Одговори на коментар
09.07.2019 u 00:22 Mirko slavko рече:

Reklamira svoju piceriju kao lose je u inostranstvu a bio 15 god. I uzeo njihovo drzavljanstvo

12 5 Одговори на коментар
08.07.2019 u 23:20 Nada рече:

Hvala za iskustvo koje je Saša podelio sa nama.. On je došao 2004 i bio tamo za vreme devedesetih.. A mi smo i dalje ovde i čekamo to bolje sutra.. Većini je dosadilo da u Srbiji mašta o nekim boljim vremenima već pakuje kofere i pokušava da sačuva ostatak svog dostojanstva..

3 0
13.07.2019 u 14:53 Србин рече:

Само онај који није Србин и који је оставио Бога може отићи вани. Људи моји, живот се не своди само на новац. Много вам је бољи социјални живот него код нас на западу. Видим доста њих који су јуче дошли да су заборавили свој језик, вјеру и традицију без кога се не може. Питају мене, који сам рођен и одрастао на западу како се оно по нашки каже. Ало људи, које то јуче дошао? Све своје заборавимо а прихватамо оно туђе накарадно. Шта ћемо постићи с тим што остављамо Балкану? Најбогатије подручје које не знамо да искористимо јер се све не исплати. Толико смо равнодушни да бацамо свуђе смеће у ријеке као и бијелу технику а не мислимо да трујемо сами себе. Боље би нам било да укључимо мозак да не скачемо високо да не би дубоко пали. Не заборавимо да смо оставили Бога, Оног који је увијек ту да нам помогне ако му се истински обратимо. Зато би било добро да се сложимо и да се пустимо политичких партија које не воде ничему но до раздора. Знам да ће поједини негодовати због мојих изјава али то је пука истина и желим сваком добро а поготово мом Србину. Велики поздрав од младог Србина с запада!

0 2
Одговори на коментар
08.07.2019 u 08:16 šejn рече:

još jedna bajka o srbima kao nebeskom narodu, zbog kojih je sve više jeftinih motača kablova i prizemnog umovanja...

28 5
10.07.2019 u 16:40 Жарко рече:

Ко је помињао "Срби небески народ"???? Зашто нисте стисли петљу и отишли и земље меда и млека, па да нам кажете и откријете разлике између тамо и вамо?? Па зато што немате муда и храбрости... Неком није добро ни тамо ни вамо, а неком је добро тамо а неком тамо. Факат да си на западу добровољни роб а у родини присилан.

1 7
11.07.2019 u 01:13 šejn рече:

ja rodinu nemam, imam svoju otadžbinu - gadim se rusofila kao i svih onih koji tuđu zemlju vole više od svoje! zbog toga i ukazujem na pogubnost kolektivne mitomanije i individualnog licemerja. o životu i radu i ovde i tamo, ličnom iskustvu i statusu - kad bolje savladaš srpski...

7 0
Одговори на коментар
08.07.2019 u 08:11 Snežana Zdravković рече:

Biti stranac u drugoj drzavi veoma je tesko. Biti stranac u svojoj drzavi je ravno junastvu i herojstvu.

8 2 Одговори на коментар
08.07.2019 u 07:38 Mire рече:

Gde je ta picerija?

2 0 Одговори на коментар
07.07.2019 u 22:45 Dasko рече:

Promene

5 0 Одговори на коментар
07.07.2019 u 22:36 M.v рече:

Covek je sve upravu!!!!

11 6 Одговори на коментар
07.07.2019 u 22:35 Neko рече:

Ipak je bolje u danskoj...

10 1 Одговори на коментар
07.07.2019 u 21:46 Maximus Decimus рече:

Da je pakao ne bi bio gospodine tamo 15 g .Nego 7 dana.Ovde je inace raj!!! Kako za koga.

18 0 Одговори на коментар
07.07.2019 u 21:34 mosa рече:

dali je to sasa stojanovic DJusa

0 0 Одговори на коментар
07.07.2019 u 21:19 Pk рече:

Bio zasitio se zaradio neku lovu i vratio se. Sta tu ima posebno, da je ostao patio bi se i psovao zemlju u kojoj zivi ...

9 5 Одговори на коментар
07.07.2019 u 20:21 Markl рече:

Svidelo se to nekom ili ne covek je u pravu a promene nam trebaju ovako vise ne ide.

16 2 Одговори на коментар
07.07.2019 u 18:08 Vendetta рече:

Otiso preko zaradio novac i vratio se nazad. Naravno kada imas pasos druge drzave imas neku sigurnost. Ove stare generacije uvek zele da se vrate. Zato ostali nezele nego napustaju Srbiju. Nista bolje nije ni u Bosni Hrvatskoj Makedoniji. Svi odlaze.

14 2 Одговори на коментар
07.07.2019 u 17:47 Dobro рече:

Ja razumem sve ljude koji zive van svoje zemlje, ali crkva je ta koja sjedinjuje nas narod ma gde bili. Zivim van svoje zemlje ali JA SAM SRBIJA I SRBIJA JE U MENI. Bozje nebo je jedno i Bozje sunce je jedno!!!

9 6 Одговори на коментар
07.07.2019 u 17:30 Dule рече:

Sale je profesor životni, dobar čovek, dobar drug i veliki borac....

25 1 Одговори на коментар
07.07.2019 u 17:30 Dragan рече:

Hvala Bogu, pa nisi otišao u Norvešku.

9 3 Одговори на коментар
07.07.2019 u 16:32 M M рече:

STA RECI,TEKST ODLICAN,ALI ZAVISI KO IDE U INOSTRANSTVO ONAJ KOJI NEMA NI POSAO ILI ONAJ KOJI RADI PA OSTAVIO POSAO PA TRZI BOLJE,EVO JEDAN PRIMER MOJIH KOMSIJA,BRACNI PAR RADI U LEONIJU OD OSNIVANJA IMAJU DVOJE DECE NIKAD NISU ODVELI DECU NA MORE PLATE IDU NA RACUNE I HRANU,NEIZLAZE NIGDE SAMO SETNJA PO SETALISTU,PREDALI SU PAPIRE ZA NEMACKU I DOBILI,NJIHOV KOMENTAR JE BIO MOZDA MI DECA IZ NEMACKE VIDE MORE.......

24 3
07.07.2019 u 19:43 Milan рече:

Sposoban, vredan, pametan covek koga licno poznajem...Pokusao da se uklopi, naucio jezik, bavio se borilackim vestinama i tamo, uvideo nedostatke zapadnih zemalja, spakovao kofere i nazad... Znaci covek.koji je.pokusao i da se usavrsva i da napreduje i da nauci perfektno jezik... Dzabe njima treba rob, koga ce idkoristiti ili gotov proizvod sa fakulteta koga ce opet za dzabe iskoristiti... Otac cetvoro dece, koje.je takodje vaspitao u duhu pravoslavlja i Srbije...BRAVO Sale naklon do poda, pre svega na hrabrosti,jer za povratak ovde je ona preko potrebna, samo ostsni ISTI...

12 7
07.07.2019 u 21:35 Brus Li рече:

Pa 15g mu trebalo da shvati da se ne uklapa Doihvatio kes i hajde malo da Prokupcanima prodajem Pamet Jao jao SRBIN LI JE...

5 3
Одговори на коментар
07.07.2019 u 16:22 XYZ рече:

Dosta toga je sa zapada doslo i ovde. Ko koga ovde voli na poslu?! Svi gledaju samo da zabiju noz u ledja jedni drugima,da smeste nekom nesto...da napreduju gazeci druge a ne zahvaljujuci svom znanju! Obrazovanje obezvredjeno skroz-glavnu rec imaju ljudi bez dana skole,priuceni,sa raznih padobranskih fakulteta,oni sa diplomom sa ulice koja izgleda najvise vredi dok ljudi koji su godinama krv prolivali na pravim fakultetima gutaju bensedine i guse se u depresiji. Verujte da ima ljudi koji motaju kablove a imaju titule magistara i doktora nauka-sta mislite kako se oni osecaju,to je gore ispiranje mozga od Golog Otoka?! Nekada se znalo ko moze da bude sef,rukovodilac,nacelnik,direktor,predsednik opstine...i po pitanju kvalifikacija i u pogledu prethodnog radnog iskustva! Kako moze mlad covek da izraste u normalnu osobu u takvim uslovima kad je moguce precicom doci do svakog cilja ne birajuci sredstva! U svakom sportskom takmicenju se zna da neka ekipa mora da prodje neke kvalifikacione meceve,ne moze sa neba da padne na neki stadion!

15 0
07.07.2019 u 19:24 M M рече:

Tako je ljudi beze od nepotizma,ovde znabje postenje i marljivost nemaju visenikakve veze sa vezom,sljam je dostigo vrhunac,ali po statistici emigracije sljam ce ostati sam sa sobom!

9 0
Одговори на коментар
07.07.2019 u 15:41 Miki рече:

Nisam ziveo niti bih ikada otišao , upravo iz razloga koje je Sasa naveo ! PODRŽAVAM svaku reč koju je izgovorio ... tamo su samo ROB i ROBOT

10 6 Одговори на коментар
07.07.2019 u 15:14 Veštica рече:

Kada se rade ovakve price i poredjenja, treba napomenuti da sve zemlje koje imaju dobar standard imaju i vece poreze, vise cene i to nije nista nenormalno. Drugo, treba pricati i o tome sta je pojedincu zelja, da radi na sebi, da se usavrsava cime ce mu se automatski otvoriti vrata za bolje, vise ili je otisao da radi da bi stekao penziju i bude klasican gasterbajter koji ce se bahatiti kad dodje u rodni kraj, voziti besan auto, napraviti kucu da ceo grad prica o tome i staviti par lavova ispred kapije. 80% nasih koji su tamo negde preko prvo nikad ne savladaju jezik zemlje u kojoj zive pa su im posle svi krivi i svi su diskriminisani tamo! Hocu da se javi neko ko se usavrsavao, ucio, borio da ostvari ono zbog cega je otisao! Onaj ko ni ovde nema ambicija da nesto postigne nigde mu nece valjati, nije mu dobro ni u Srbiji a kamoli negde van.

26 3 Одговори на коментар
07.07.2019 u 15:01 Bogdan рече:

Verovatno je covek dosta u pravu ali ovde ce se i naredne generacije boriti za goli opsanak. Borice se za posao, za placanje racuna, za prezivljavanja. Ovde se nimada nece pristojno ziveti. Da hoce, do sad bi se to desilo. Odlazak u inostranstvo je neka vrsta biranja izmedju dva zla.

25 1 Одговори на коментар
07.07.2019 u 14:57 dejan рече:

poznajem sasu sigurno ne prima dansku penziju tako da djordje znas

13 2 Одговори на коментар
07.07.2019 u 14:39 Topličanka рече:

ISTINU JE TREBAO NEKO SA KAŽE,KONAČNO!

7 4
07.07.2019 u 15:07 Sale рече:

Pozdrav iz Nemacke. Nedostaje mi Srbija, nedostaje po nekad nacin zivota tamo ali dzaba sve. Ovde zivim pristojno od svog rada, a tu sam mogo samo za racune da radim.

36 3
Одговори на коментар
07.07.2019 u 14:29 Đorđe рече:

Pitanje je ima li Dansku penziju? Ako ima sva ova priča o životu u Srbiji pada u vodu.

15 5
07.07.2019 u 14:51 Ne lupaj рече:

Obavezno ima posle 15 godina staza. Ima jedno 4.000€.

8 5
07.07.2019 u 15:01 Perica рече:

Nema!

9 3
08.07.2019 u 07:29 Profesor рече:

Ima dobru decu,lepo vaspitani,bili su mi djaci.

0 0
Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.

Пријавите комунални проблем
ЈКП "Hammeum" Прокупље
у служби грађана


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

+381 69 33 19 311

[email protected]

Пошаљи