Prokuplje na dlanu

Мој угао

СУТРА ЈЕ СВЕТИ ЛУКА, НЕ НОЋ ВЕШТИЦА

  • Cutura
  • Hameum
  • Bellavita
  • Toplica gradnja
  • Vip


Објављено: 30.10.2019 u 21:54 | Аутор: 29 коментар(a) СУТРА ЈЕ СВЕТИ ЛУКА, НЕ НОЋ ВЕШТИЦА
Милош Гашевић, фото:Фејсбук

"Ја сам Господ Бог твој који сам те извео из земље мисирске, из дома ропског, немој имати богове друге до мене. Не гради себи лик резани, нити какву слику од твари које су горе на небу или које су доле на земљи или које су у води испод земље. Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, који на синовима походим безакоња отаца њихових до трећег и до четвртог колена, оних који мрзе на ме, а чиним милост на хиљадама оних који ме љубе и чувају заповести моје."(5 Мој. 5,6-10)


У српски народ уткано је доста обичаја, како наших изворних, тако и оних наслеђених од других народа, којих је данас, нажалост, све више и више. Један од таквих обичаја је и фамозна "Ноћ вештица", који се у наш народ увукао током друге половине прошлог века. Ноћ вештица је пагански празник Нордијских народа. А период од краја Другог светског рата до, може се рећи, данашњих дана обележен је безбожјем. И управо због тога многи наши сународници славе "Ноћ вештица", како кажу ''из забаве". Наша православна духовност која захтева велику озбиљност, нам не даје да славимо било који туђи празник. "Ноћ вештица" је обожавање мртвих, прикривено у игру како деце тако и одраслих. Православни на тај дан када се прославља "Ноћ вештица" славе Светог Луку, јеванђелисту који је живот положио за Христа и науку Његову.


Ако већ нисте побожни толико да прославите Светитеља Божјег, онда немојте славити ни туђе богове, празнике... Напоменућу и чињеницу да када год је изабрани народ Божији одступио од Бога и свог завета са Њим, Бог је на њих слао свакакве недаће и муке, ропства, глад, суше... Водећи се тим примером, пазимо да својом забавом не навучемо праведни гнев Божији на наш народ, да не бисмо посрамили Светог Саву, Симеона, Василија, Петра и остале српске просветитеље...


Милош Гашевић ученик Богословије Светог Кирила и Методија из Призрена, тренутно смештене у Нишу.
Коментари

02.11.2019 u 15:04 Alex рече:

Miloše Gaševiću,tebi svaka čast.Poridici Gašević i čast i poštenje.Medjutim kod nas ima više praznika,Badnji Dan,Zadušnice,pa i Nova Godina(katolička-protestanska) gde se primenjuju paganski običaji.Sečenje Badnjaka je deo folklora Slovena(mnogobožaca),Zadušnice sa hranom(takodje),Nova Godina sa jelkom(kog Sveca slavimo??!!).Mi hoćemo da budemo deo civilizacije,od koje se branimo stereotipima.Crkva daje orden čoveku koji je pozivao na rat i mržnju,90-ih.Vladike se bogate i žive bahato.Vladika koji je smeran i oličenje hrišćanstva poslat U Diseldorf,kao nepodoban.Ako je SPC kao vaznom faktoru drustvenog zivota Srbije najveći problem "Noć veštica" koji uzgred rečeno to nije,već "Noć svih svetih" onda ok...

3 3
02.11.2019 u 16:10 Miloš рече:

Što se tiče praznika koje ste spomenuli, već sam odgovorio na to pitanje. Mnogi paganski praznici su hristijanizovani kako bi Hrišćanska Crkva pobedila pobesnelo gonjenje u Rimskoj imperiji. Naš narod koji vodi poreklo iz Slovenske rase, i dalje drži do nekih običaja koje imaju Slovenski duh. To ne predstavlja veliki problem jer su ti običaji karakteristični za Crkve Slovenskih naroda (Bugarska, Rusija, Srbija itd). Problem nastaje kada se počinju uzimati tuđi običaji, koji će vremenom usled naše zajedničke nepažnje ovladati našim nacionalnim identitetom. Što se vladika tiče, nismo mi merioci težine tuđih sagrešenja, jer je čoveku prioritet da spase sebe, a ne da li će se spasiti ili neće ovaj ili onaj. Koliko god da je vladika grešan, na njemu je velika odgovornost, dupla pa čak možda i trodupla, pred Gospodom. Najlakši put ka spasenju je neosuđivanje drugih. Mir Vam!

4 3
02.11.2019 u 22:38 Alex рече:

Po toj logici,Crkva zarad opstanka je spremna na mnoge kompromise,samim tim gubi kredibilitet.Nisam ja nikog osudio,osudili su ga oni koji su ga proterali.Nije na crkvi da meri greh.Gospod Bog meri i odredjuje.

1 0
Одговори на коментар
31.10.2019 u 19:07 Danijela рече:

Bravo!Odličan tekst!Ne treba preuzimati sa Zapada svakojake gluposti.

11 1
02.11.2019 u 15:28 Alex рече:

Sve sto vredi preuzeto je sa zapada,ništa sa istoka.Ima tu i anomalija ali uglavnom dobrih stvari.Podji od toga da su se svi srpski intelekltualci(sa najvecim doprinosom nauci) školovali na zapadu.Tako da...

2 4
Одговори на коментар
31.10.2019 u 15:17 neko рече:

srecna slava svima koji slave SV.LUKU

12 1 Одговори на коментар
31.10.2019 u 10:30 Дејан рече:

Мислим да си дечаче изабрао погрешан цитат. " Не гради себи лик резани, нити какву слику од твари које су горе на небу или које су доле на земљи или које су у води испод земље." А онда ћеш отићи и молити се испред иконе, окачићеш крст око врата, ставићеш бројаницу... То је старозаветни Бог, јеврејски Бог, рушилачки Бог!

5 11
31.10.2019 u 20:39 Милош рече:

Старозаветни Бог је и новозаветни Бог, међутим "Божија политика" се мења након Христовог рођења, јер је тај догађај испуњење Старог Завета и почетак Новог Завета (у Старом Завету, у пророчким књигама се спомиње да ће Бог учинити Нови Завет са домом Јудиним и Израиљевим тј. са целим човечанством). Уколико познајете Јеванђеље, Христос често помиње Псалме, Пророке, Закон (тј. Стари Завет). Што се тиче икона, крстова и бројаница, прочитајте одлуке Седмог Васељенског сабора. Мир Вам!

3 1
31.10.2019 u 22:45 Ненад рече:

http://www.manastirklisina.com/sveti-vladika-nikolaj-velimirovic-o-noci-vjestica-halloween/?fbclid=IwAR1XB22mrAnrjHxtI5dGJYuloVknBFd5QKvJAd6h73l9f_Fs_wchcN-bu-c

1 0
02.11.2019 u 10:48 Dejan рече:

Hvala na odgovoru!

0 0
Одговори на коментар
31.10.2019 u 07:49 Neko рече:

Океј је волети и поштовати своју веру и празнике, али нико ником не може да забрани шта ће и кога ће славити. Гледајте своја посла људи. Стереотипи стереотипи стереотипи...

8 11
31.10.2019 u 15:15 Sija рече:

Kako niko nikokog ne moze da natera kad uciteljice i obrazovni sistem nagovara i tera decu da slave taj paganski obicaj Nordijskih plemena

10 6
31.10.2019 u 23:52 Neko рече:

Hvala bogu još nigde nisam video da se to po školama radi, ako se nameće to je već pogrešno, mada ceo sistem školovanja u srbiji je sam po sebi pogrešan. Ja lično nisam za tu vrstu praznika ali šta je tu je, na ljudima je da rade šta žele sve dok ne ugrožavaju druge zarad toga..

2 1
Одговори на коментар
31.10.2019 u 06:45 Lela рече:

Kako će to dete kad poraste da razlikuje loše i dobro, ako se masira u nešto negativno? Zašto se ne maskiraju u anđele, da predstavljaju dobro? Nego prihvatamo sve zapada i to ono najgore. Razmislite šta volite da vam deca budu veštice ili anđeli?

23 7 Одговори на коментар
31.10.2019 u 06:15 Србин рече:

Тешко је бити Србин, тешко је бити Православни Хришћанин, тешко је бити Човек. Ови који те критикују Милоше незнају шта је то Бити Србин, шта је то бити Човек и шта је то бити Хришћанин. Опрости им Господе, незнају шта раде. У стању су све да буду и величају, само да не буду Срби, Људи и Хришћани. Зато су све оно што је лако бити: атеисти, комунисти, сатанисти, либерали, глибалисти, модерниста, савремени сти... Све само не Божији пријатељи.

15 10 Одговори на коментар
31.10.2019 u 02:04 Neverni Toma рече:

Opet protiv Noć veštica ima narod koji jede na groblju.. Ae sad udarajte minuse :)

11 9 Одговори на коментар
30.10.2019 u 23:47 Ateist rap рече:

Sutra je sasvim obican dan u kojem normalnini zdravi ljudi mogu da slave sve ono sta hoce a ne sto im priuceni mladi misinonari govore. Tuzno je kad si mlad a ne uptrebljavas svoju glavu nego si pun stereotipa i netrpeljivosti. Upravo nije po Jevandjelju ne prepoznavati pojedinca, nego ko da to objasni priucenim verskim fanaticima. Nije dovoljno obuci mantiju i vazno sklopiti ruke i promovisati se po internetu jer bas to nije hriscanski. Drugo, sve ove nebuloze i stereotipne fraze koje govore o neslobodi rece nazovi predstavnik religije koja se sama paganizovala tokom vekova. Da ne pricam koliko se kompromitovala otvorenim podrzavanjem ratova, zlocinaca...Mali jos mnogo treba da prodje da. bi se naucio skromnosti a kad to prihvatis mozda ce doci i mudrost koja ce ti pokazati kako Bog voli svakog pojedinca a ne stado.

13 23
31.10.2019 u 09:15 Милош рече:

Ако се већ хватате Јеванђеља, живите ли јеванђелски? Неправедно је користити Јеванђеље само за оправдавање својих атеистичких ставова. Хришћанство се није паганизовало, већ се десило обратно, Хришћански оци и јерарси су христијанизовали паганске празнике како би победили неправедно гоњење које је трајало готово три века, иако заправо то гоњење траје о дан данас. Православна Црква никада није водила ратове нити их је подржавала, већ је сваки од црквених великодостојника који су у неким случајевима подржавали рат, то се схвата као њихово лично мишљење, док је год наше браће на западу, који су сплетом околности отпали од Истине, подржавали ратове и водили их, али то се и даље сматра као личне мишљење њихових јерараха. А Христос воли и мене и Вас, Он се жртвовао како за праведнике тако и за грешнике, само је битно да ми Христа Вилина макар хиљадитим делом Његове љубави. Мир Вам!

8 1
31.10.2019 u 11:13 SM рече:

Momak je odabrao svoj put i treba ga podržati ako je srećan i zadovoljan u toj društvenoj ulozi. Samo je prvo neophodno sažeto mu pojasniti u šta se upušta, kako bi bio svestan sebe i sveta oko sebe.

9 0
31.10.2019 u 19:08 Ateist rap рече:

Zivim po Jevandjelju ili po moralnim nacelima koja su ljudska tako da mi ne treba nekakva knjiga koja ce mi nametnuti ljudskost. A kad smo kod ljudskosti, crkva nije ni jednim stavom stala protiv srpskih zlocina (Srebrenica, Vukovar, Sarajevo, hladnjace sa Kosova). Pa makar i cutala, a nije, stala je na stranu zlocinaca. Nije se oglasila ni protiv svega ovoga sto je isteralo i tera najbolje iz sopstvene zemlje a ti Milose stajes na stranu progonitelja samoreklamom, koja nije hriscanska, i prodajom magle oko necega bezopasnog kao sto je Noc vestica. Makar jednom stanite protiv zla koje nas je snaslo, makar jednom sagtadite jedno obdaniste i pokazite konkretnim primerom da ste za ovo drustvo umesto sto prepoeobno krstite rucice kad se slikate i sipate prazne fraze. Lakrdija!

4 12
31.10.2019 u 20:02 Јасеновац рече:

Лажеш, док је Патријарх Павле говорио о помирењу и ДА БУДЕМО ЉУДИ, такви као ти су му се ругали...

9 0
31.10.2019 u 20:44 Милош рече:

Православна Црква је увек, како сам рекао, била против сукоба, али је такође била и за одбрану истине и правде. Црква која је била прво прогоњена од стране Нациста и Фашиста током рата, онда прогоњена након Другог светског рата од стране Комуниста, није могла да да свој коментар на било какво друштвено догађање. Црквени великодостојници из тог периода су били по логорима, пример је Владика Николај Велимировић, који је био заточен у логору Дахау где је и написао дело "Кроз тамнички прозор".

7 1
02.11.2019 u 15:21 Alex рече:

Miloše.SPC i ne treba da daje bilo kakav komentar na društveno-politička dogadjanja,ona bi trebala da bude glas naroda a ne vlasti,ne u službi dobrotvora,već iskrenih vernika.Kritika mora da se prihvati konstruktivno,u smislu poboljšanja delovanja.Ima puno manjkavosti.Svaka tebi čast na istrajnosti ali kritička misao,posebno unutar SPC,mora da postoji.Nadam se da ćeš baš ti da budeš taj,koji će da donese nešto novo SPC.U svakom slučaju je to neophodno.Guslaj i školuj se,potencijala imaš.Zdravo bio...

0 1
Одговори на коментар
30.10.2019 u 23:02 Mex рече:

Noć veštica (Halloween) je običaj Kelta koji su verovali da se tog datuma šetaju vile, duhovi, babaroge...koji mogu opsesti čoveka, pa su se tada maskirali, obično u životinje ogrćuči se njihovom kožom. Taj običaj su Irci kasnije doneli u Ameriku gde se asimilovao kao vid zabave. Sumnjam da iko na svetu, sem pojedinih ekstremista, obeležava to kao obožavanje smrti/mrtvih/zombija, već kao običan tematski maskenbal i dečju igru. Bespotrebno je doživljavati to kao odnarođavanje i blatiti i progoniti one koji se zabavljaju na taj način. Na druge načine ovaj narod uništava sebe. Naravno, tradicija i običaji svog naroda trebaju se bezrezervno poštovati i negovati, kao i ljudskost i čestitost u svim međuljudskim odnosima.

12 9 Одговори на коментар
30.10.2019 u 22:44 SI рече:

Bravo dete!

20 4 Одговори на коментар
30.10.2019 u 22:39 Spasoje рече:

Mudro zboris

15 3 Одговори на коментар
30.10.2019 u 22:33 Maja рече:

Svaka čast, tako treba!

14 3 Одговори на коментар
30.10.2019 u 22:31 Жрвањ рече:

Цитирам из текста: "Ако већ нисте побожни толико да прославите Светитеља Божјег, онда немојте славити ни туђе богове, празнике...". Гледајте ви своја посла, младићу. Свако нека ради оно што воли, док неког другог не угрожава. Ако су деца срећна док се прерушавају у вештице и док сецкају тикве, нека их. Радије се позабавите вашом гордошћу и поразмислите имате ли права другима да попујете. Христос посреди нас.

9 17 Одговори на коментар
30.10.2019 u 22:19 Nikola рече:

Bravo Miloše

30 5 Одговори на коментар

Ваш коментар

Пошаљи

Коментари објављени на сајту prokupljenadlanu.rs не одражавају став власника и уредништва, као ни корисника сајта. Ставови објављени у текстовима појединих аутора такође нису нужно ни ставови редакције, тако да не сносимо одговорност за штету насталу другом кориснику или трећој особи због кршења ових Услова и правила коментарисања.

Строго су забрањени: говор мржње, увреде на националној, расној или полној основи и псовке, директне претње другим корисницима, ауторима новинарског текста и/или члановима редакције, постављање садржаја и линкова порнографског, политички екстремног, увредљивог садржаја, оглашавање и постављање линкова чија сврха није давање додатаних информација везаних за текст.

Строго је забрањено и лажно представљање, тј. остављање лажних података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити одобрени.

Редакција сајта задржава право да не одобри коментаре који не поштују горе наведене услове.


Анкета

Да ли возите бицикл?


Контакт

+381 69 75 53 12

urednistvo@prokupljenadlanu.rs

Пошаљи